Bogdat Țîrdea despre Raportul cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova în anul 2020 (video)

Stimați concetățeni!

Am asistat azi la un adevărat dezmăț. Tot felul de acuzații și aberații la adresa CCA.

Unicul motiv al acestui spectacol de fapt fiind dorința enormă, uneori neadecvată, de a subjuga și acest organ autonom și independent.

Ați mimat de fapt audierile, ați neglijat opinia opoziției și mai grav opinia  UE.

Vă aduc aminte că CCA are o funcție de bază, de a monitoriza și a stimula libertatea mass-mediei în cadrul R. Moldova. În acest context fac referire la un raport internațional, așa- zisul raport al organizației Reporters sans frontiers care în 2019 plasa Moldova pe locul 91, în 2020 la indicile libertății presei suntem la fel pe locul 91, iar în 2021- la numai un an de activitate a doamnei Ursu, progresăm cu 2 puncte și suntem pe locul 89! Vă aduc aminte Ungaria este pe locul 92, Bulgaria locul 112, Ucraina locul 97! Primele două fiind state ale UE.

Pentru asta vreți să dați jos acest organ al CCA???

Bine. Dacă-i așa, așa și spuneți direct!

Vreau să vă amintesc că nu aveți suportul niciunui ONG de media, nici a unei asociații obștești care ar fi îmbrățișat aceste acuzații delirante pe care leați lansat azi aici.

În primul rînd ați văzut declarația publică lansată de CIJ, CJI, API care și-au arătat nemulțumirea față de ultimele modificări ale Codului audiovizualului, semnalînd riscul iminent de subjugare a spațiului mediatic din Republica Moldova și al Teleradio Moldova.

Mai grav, Uniunea Europeană de Radiodifuziune s-a arătat profund îngrijorată de modificările propuse la Codul serviciilor media audiovizuale. Vă aduc aminte că directorul general al Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER), Noel Curran, a expediat o scrisoare deschisă preşedintelui Comisiei parlamentare Liliana Nicolaescu-Onofrei, care a dosit scrisoarea de plenul parlamentului și nu i-a dat citire acestei scrisori. Or în ea e scris, citez: „Vă scriu pentru a exprima îngrijorarea UER cu privire la propunerea de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale (nr. 174/2018), care, în opinia noastră, are potenţialul de a duce la subordonarea politică a organelor de conducere şi supraveghere ale TRM şi amestec direct în politica sa editorială. De asemenea, suntem preocupaţi de timpul excepţional de scurt prevăzut pentru dezbaterea publică a acestor schimbări importante aduse cadrului legal şi aparenta lipsă a unei consultări potrivite”, se arată în scrisoarea Noel Curran, publicată integral de TRM

În esență, azi nu am auzit nicio acuzație plauzibilă.

Spuneți-mi vă rog,  sunt sesizări de la CNA, SIS pe activitatea CCA și a doamnei Ursu-Antoci?

Au făcut delapidări de fonduri? 1 leu s-a furat măcar?

Poate îmbogățire ilicită – Nu.

Poate au luat mită pentru licențe – Nu. Dacă aveți probe rog să le prezentați aici în față!

Poate au promovat rude, verișoare cum ați făcut voi în guvern?  S-a ajuns ca cumătra președintei să fie prim-ministru și voi acum aduceți acuzații unui director CCA.

Poate au închis televiziuni, în special de opoziție, cum s-a produs cu NIT în 2012, Серебряный Дождь sau multe altele???? Măcar o televiziune s-a închis?

Poate au fost create monopoluri mediatice??? Ați vorbit aici de holdinguri… eu în lucrarea mea Societatea Civilă am numărat 105 televiziuni și portaluri care vă deservesc pe voi.  Unele pot să le numesc: PRO TV, TVR, TV8-cu Platon și tot ce vreți, SIC.md, Agora.md… pot continua pînă la infinit. Nu vedem, vedem în schimb peste 105 TV care vă deservesc și iată acum vreți să vă subjugați încă una. Vedem în schimb că 105 posturi TV și portaluri din Rețeaua Soros vă deservesc!

Сe  am văzut noi astăzi? Am văzut doar întrebări și acuzații aberante!

De ce nu luptați cu monopolurie? Păi ce, CCA luptă cu monopolurile sau  Consiliul Concurenței?!

De ce nu v-ați autosesizat la anumite încălcări? Păi s-au autosesizat și v-au arătat de fiecare dată!

De ce nu faceți ordine la Teleradio Moldova? Păi citiți legea în Codul Audiovizualului, nu poate CCA să se amestece în treburile Teleradio Moldova!

De ce nu apărați spațiul informațional? De cine să apere spațiul informațional, nu cumva faceți referire la Legea lui Plahotniuc din 2017 cu privire la lupta cu propaganda? Doamna Nicolaescu de cînd sunteți promotoarea legii lui Plahotniuc? Sau poate să vă povestesc despre 1 mil $ de la Fundația Soros, atunci să dați așa din cap.   

În încheiere, voi spuneți că CCA nu a luptat cu Fake News. Care Fake News, la ce vă referiți?

Vă referiți cumva la faptul că prima dată în istorie avem cea mai mare creștere a tarifului la gaz 139%, asta-i Fake News?

Sau poate vă referiți că zilnic se înregistrează cea mai mare rată  de mortalitate de Covid – 51 indivizi, ieri s-a vorbit de 60.  Poate și asta e Fake News?!

Poate vă referiți că avem cea mai mare inflație din istoria RM-15%, o spune Banca Națională. Și asta e Fake News?

Sau poate vă referiți la votul din 29 mai 2013 cînd voi ați votat concesionarea aeroportului, asta e Fake News?

Sau poate vă referiți la votul din 7 noiembrie 2014 cînd ați votat pentru alocarea a 9,5 miliarde pentru băncile lui Shor. Poate asta e Fake News?

Dar poate e Fake News faptul că ați promis la toți pensionarii pensie minimă de 2000 de lei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *