CU ACORDUL TACIT AL OCCIDENTULUI

CUI SERVEȘTE PREȘEDINTELE MOLDOVEI?

Săptămâna trecută a fost marcată de două evenimente cheie: retragerea Ordinului Republicii oligarhului V. Plahotniuc și o nouă critică din partea ambasadorului UE la adresa parlamentului.

DESPRE RETRAGEREA ORDINULUI

La 18 februarie, M. Sandu i-a retras Ordinul Republicii lui V. Plahotniuc. Imediat, Usatîi, care îi face pe plac lui Sandu și ambasadorului român, a adresat o întrebare, cică, foarte înțeleaptă: „Ce l-a împiedicat pe Dodon să-i retragă lui Plahotniuc acest ordin?”. Dar răspunsul este evident: pe Dodon l-a împiedicat legea. Potrivit acesteia, Președintele Republicii Moldova poate retrage o distincție de stat doar în următoarele  cazuri:

– dacă persoana decorată a fost condamnată pentru o infracțiune gravă – la propunerea instanței, în baza și în ordinea stabilită de legislație;

– dacă persoana respectivă a comis o infracțiune care contravine cerințelor Constituției – la solicitarea autorității care l-a propus pentru a fi decorată.

Însă Plahotniuc nu a fost judecat și nici condamnat. Și P. Filip, liderul Partidului Democrat, nu a scris o cerere pentru retragerea acestei distincții. Iată așa. Iar alte motive pentru retragerea distincției nu există. Dacă Dodon ar fi făcut asta, Plahotniuc nu numai că ar fi câștigat foarte ușor în instanță, dar și ar fi cerut compensații de milioane pentru prejudicii morale!

În realitate, decretul lui Sandu cu privire la retragerea ordinului lui Plahotniuc este ilegal. El în orice moment, își poate redobîndi distincția, și așa și va face, mai ales că cea mai mare parte a judecătoriilor este sub influența sa. Iar acum, oligarhul s-a pomenit sub presiunea ambasadorului SUA, ca să nu încurce cărțile lui Sandu înainte de alegeri și ca să nu-i afecteze imaginea. O dovadă în acest sens este faptul că la 10 februarie, Sandu a refuzat să retragă ordinul, motivând prin ceea ce am scris mai sus. Și doar primind aprobarea ambasadorului, peste o săptămână, la 18 februarie, a făcut acest pas. Frecându-și palmele bucuros, avocatul lui Plahotniuc a spus că se va adresa în instanță și că va câștiga. Dar seara, Plahotniuc personal a declarat că nu se va adresa în instanță, deoarece acum are alte priorități.

Cine l-a convins pe Plahotniuc să renunțe la judecată? Pentru că ar fi putut câștiga foarte ușor. Răspunsul este clar: cel care l-a adus la guvernare în anul 2016, care l-a scos din Moldova și l-a ascuns pe teritoriul său, care acum îl ascunde de justiția moldovenească în Ciprul de Nord și îi oferă garanția libertății. Respectiv, circul cu retragerea ordinului confirmă încă o dată faptul că M. Sandu face același joc cu Plahotniuc, coordonându-și strâns acțiunile cu acesta. Iar în rolul de intermediar și coordonator este ambasadorul SUA.

IAR PE CEILALȚI NU-I VIZEAZĂ?

La 23 iulie 2014, președintele N. Timofti, poreclit rață mută, a emis decretul nr. 1253. Prin acest document, el a decis să decoreze angro practic tot guvernul lui I. Leancă și un șir de deputați cu cele mai înalte distincții ale țării „în semn de înaltă recunoștință pentru contribuția în realizarea reformelor bazate pe valorile și standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierilor, semnarea și ratificarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”.

Printre cetățenii înaintați de către Timofti pentru a fi decorați cu ordinul Republicii, au fost și președintele parlamentului I. Corman, prim-ministrul I. Leancă, deputatul și vicepreședintele parlamentului M. Lupu, vicepreședintele parlamentului L. Palihovici, prim-vicepreședintele parlamentului V. Plahotniuc, deputatul V. Streleț, care în anul 2015 a fost prim-ministru. A. Candu și Ministrul sănătății A. Usatîi au fost decorați cu Ordinul de Onoare, iar M. Sandu, P. Filip, D. Recean, R. Apolschi – ordinul Gloria Muncii. Toți acești cetățeni au devenit purtători de distincții. Toți în aceeași zi! Pentru Timofti, ei toți sunt egali. Și nimeni dintre ei nu s-a revoltat. Și aceasta a fost în anul 2014, când s-a furat miliardul, au sustras Banca de Economii, Aeroportul și toate bunurile strategice ale țării. M. Sandu nu vrea să retragă și ordinele acestora? Dar cum ar fi să-i trimită pe toți în judecată? A, da, cât pe ce să uit: Filip a susținut-o pe Sandu la alegeri, Candu și Usatîi – la fel,  iar Leancă a fost coleg de partid la PLDM!

Acum vă dați seama, ce fel de circ a organizat președintele? Fiți atenți, ea nu a retras ordinele colegilor săi – Leancă, Filat etc. Dar ce-i mai important – ea nu se grăbește să-l întoarcă pe Plahotniuc în cătușe. Dar Sandu s-a întâlnit cu procurorul UE, Laura Codruța Covesi, a discutat cu Secretarul General al NATO, Stoltenberg, cu ambasadorul SUA. Despre recuperarea miliardului nici nu mai vorbim. Ar fi putut să se adreseze către UE, SUA, Europol ș.a. cu rugămintea de a ajuta real. Pentru că banii sunt sub jurisdicția lor și fiecare dolar este urmărit cu strictețe de programele speciale ale NSA, CIA, FBI ș.a.

Concluzia este simplă. Lui Plahotniuc îi este indiferent de acest ordin. În orice moment, el poate returna distincția. Până P. Filip nu va scrie o cerere cu solicitarea de a-i retrage ordinul lui Plahotniuc, decretul lui Sandu este o nulitate. Toată această zarvă este o acțiune de PR pentru a umfla ratingul lui Sandu și pentru a sustrage atenția de la returnarea miliardului, arestarea hoților și pentru continuarea aprofundării crizei. Iar folos din tot circul acesta este foarte puțin: hoții sunt la libertate, iar miliardele – în off-shoruri.

AMBASADORUL „ÎNGRIJORAT”

La 17 februarie, ambasadorul UE în Moldova, P. Michalko a decis să îmbrace din nou toga propagandistului de partid al lui Sandu, uitând că ambasadorii nu au dreptul să dea aprecieri, indicații, să critice autoritățile țării de reședință. Pe un ton povățuitor, a început să cugete despre ce e bine și ce-i rău, adevăr și minciună. „Provoacă îngrijorare faptul că oamenii implicați în escrocheria bancară, participă la negocieri sau la procesul de luare a deciziilor cu privire la formarea guvernului”, a declarat el. „Pentru RM, este important să aibă un guvern funcțional și un parlament de încredere, care i-ar acorda susținere politică în promovarea reformelor. Și noi preferăm parteneri de încredere” – este un alt citat al diplomatului. „Ați văzut că toți politicienii pledează pentru organizarea alegerilor anticipate ca cea mai potrivită soluție pentru situația creată. Pentru ca un parlament care să se bucure de încredere să poată susține un guvern cu drepturi depline, care va promova programul de reforme și transformările necesare”, a mai declarat Michalko.

Iar în continuare – ceea ce e cel mai interesant. Ambasadorul UE și-a exprimat neîncrederea privind legile care au fost adoptate în lunile noiembrie – decembrie 2020 de către Partidul Socialiștilor: „Sunt niște legi controversate care, în multe privințe, au trimis țara înapoi din punctul de vedere al reformelor și angajamentelor asumate de către Moldova în fața partenerilor internaționali”.

CORUPȚII VOȘTRI SUNT CEI MAI ONEȘTI?

Bineînțeles, declarațiile ambasadorului provoacă nedumerire. Și iată de ce.

1) Miliardul a fost furat de liderii cu cetățenia Uniunii Europene, care au fost susținuți de UE, iar J. Biden a numit o istorie de succes. D. Tusk l-a numit pe Gaburici un politician cu perspectivă. La fel ca și Sandu astăzi, zicem noi.

2) Printre politicienii care au votat deschis pentru aeroport și miliarde au fost Leancă, Gaburici, Sandu, Grosu. Ei sunt deja oameni buni, da, domnule ambasador? Spuneți fățiș! Ei nu mai sunt corupți, pentru că sunt marionetele voastre?

3) Banii au fost sustrași prin băncile europene în offshoruri care, la fel, sunt controlate de CIA, SNA și FBI.

4) Cetățenii care au participat la jaf trăiesc în UE, SUA și în Israel.

5) Întreaga valută (în primul rând, dolarii) este afișată în instituțiile financiare din UE și SUA, adică CIA, NSA, FBI, agențiile de combatere a spălării banilor.

6) Decizia cu privire la lichidarea celor trei bănci (BEM, Banca Socială, Unibank) a fost dictată de FMI. Iurie Leancă a declarat deschis despre aceasta. La fel ca și decizia cu privire la legea miliardului pe care cetățenii trebuie să-i plătească pe parcursul a 25 de ani. Sau nu-i așa?

7) După furtul miliardului și lichidarea celor trei bănci, V. Plahotniuc și P. Filip au vândut întregul sistem bancar Occidentului, pentru nimic.

8) Printre altele, băncile țării au fost vândute de către cetățeanul României, V. Plahotniuc, și cetățeanul Franței, S. Cioclea, tot el și colaboratorul Paribas. Întâmplător? Nu cred.

O întrebare pentru cetățenii Moldovei: „Tot mai credeți că SUA și UE nu au nici o treabă?”. Câteva întrebări către ambasador: „Veți susține în continuare că UE și Occidentul în general nu au nimic cu asta?”; „Când vorbiți de persoanele implicate în „furtul miliardului”, o aveți în vedere și pe M. Sandu?”.

DESPRE COALIȚIA SANDU – CANDU – PLAHOTNIUC

Timp de un an, în Moldova a existat alianța neformală Sandu-Candu-Plahotniuc. Împreună au protestat în fața Parlamentului, au blocat creditul rusesc de 200 de milioane de euro și au încercat să demită guvernul Chicu. Împreună au semnat proiecte de legi și inițiative și au sesizat Curtea Constituțională. Au mers împreună la alegeri, sprijinindu-o deschis pe M. Sandu. Acest lucru a fost recunoscut de către finul lui Plahotniuc, A. Candu, de la tribuna Parlamentului pe 11 februarie 2021. Iată ce a spus el atunci: „Doamnă Gavrilița, ați fost cu colegii noștri de la Pro Moldova în Sângerei. Toată echipa Pro Moldova (și nu doar din Sângerei – din toată țara), l-am ajutat pe Dodon să plece și pe doamna Sandu să câștige. Doamna Sandu a câștigat, dl Grosu, datorită și contribuției mele și a colegilor mei de la Pro Moldova”.

Și ce credeți?

Occidentul a tăcut mâlc. Aceasta este doar majoritatea lor, fie și coruptă.

Și când cineva din acea majoritate a decis să semneze în sprijinul candidaturii M. Durleșteanu pentru funcția de prim-ministru (nu în alianță, dar în sprijinul unui prim-ministru în timpul unei crize profunde și pandemiei), Vestul și-a amintit brusc că acești cetățeni sunt implicați în falsul raport Kroll, care a deturnat atenția opiniei publice de la furtul miliardului.

Ceea ce nu pot înțelege este de ce Procurorul General Roibu, numit de Sandu, a eliberat în 2019 o parte din inculpați? Și de ce Occidentul nu este jenat că Sandu este susținută de persoanele implicate în furtul miliardului, ale căror nume figurează nu doar în raportul Kroll, ci și în Raportul Comisiei parlamentare de investigare a furtului?

aif.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *