Votîndu-l pe Chirtoacă, ați salvat parcursul european? Dimpotrivă…

Chirtoacă chiar crede că lumea a votat pentru el, dar nu contra lui Greceanîi.

Motivația a fost una tradițională: Chirtoacă ar fi răul mai mic. Dar este el mai mic oare? Nu aș fi atît de sigur. Oricum, este limpede: nu s-a mers pe ideea că el ar fi candidatul mai bun! Chiar dacă ai fi pus în locul lui un cimpanzeu, cred că lua tot atît. Poate, ceva mai mult. Calitățile lui Chirtoacă n-au contat nicio iotă, lucru probat cu brio în dezbateri, unde Ceban îl folosea pe post de cîrpă de podele.

Tot Chirtoacă crede că a cîştigat el, dar nu PD, PLDM, PPEM, PCRM, PSD care l-au sprijinit la pachet.  Or, Chirtoacă, avînd 37% în I tur, nu avea nicio șansă fără voturile lui O.Nantoi, (10%), S.Urechean (3%) și Monica Babuc (2%). Apropo, aşa cum m-au informat mai mulți jurnaliști prezenți la urnele de vot, chiar V.Voronin ar fi votat pentru DC. La ordinul lui Plahotniuc. Deci victoria nu-i aparține lui Chirtoacă, ci celor 5 partide așa-zis pro-europene…

Chirtoacă mai enunță şi ideea că a fost votat de Chișinău (aici chiar a pierdut în fata ZG cu 4000 voturi diferență), nu de suburbii. Altfel spus, Chișinăul l-a repudiat. D.Chirtoacă cum a fost, așa a și rămas un primar al suburbiilor, un reprezentant al satelor pus să dirijeze orașul.

Primarul general e convins că este votat pentru realizări şi nu în pofida acestora. Fiindcă, dacă avea realizări, nu ar fi isterizat opinia publică cu venirea lui Putin, mîna Moscovei, Maidan, sînge, Zîna Carabina. Dimportivă, și-ar fi etalat linia de troleibuze pe care a promis-o la Vatra. Sau casele sociale, pe care le-a dat celor 3 angajați de la primărie. Sau “ordinea” din Piața centrală, instaurată de Ion Stratulat. Poate realizările în transportul public, controlat la 80% de consilierul său Topală.

Apropo, isterizarea a reușit, fiindcă toate televiziunile lui Plahotniuc (Prime, Publika, Canal 2, Canal 3) au promovat acest mesaj. Deja după alegeri l-am întrebat pe Valeriu Munteanu care urla la PRO-TV că Greceanîi, dacă vine, va împușca tinerii în plină stradă: Cîți tineri a împușcat Greceanîi? A muțit…

În urma unei isterizări fără precedent, nu mai contau realizările, programele, planurile, calitățile manageriale. Mai ales că DC nici nu le are. Isteria a dat efectele scontate: Primarul general a fost votat nu de cetățeni, ci de o turmă de oi, speriată pînă la moarte de Donbas, maidan, sînge și mai nu știu ce.

Chirtoacă nici nu realizează că mii de cetățeni mergeau la vot zicînd: mă duc să-l votez pe rîsul de Chirtoacă. Strîmbînd din nas, scuipînd de ciudă, înjurînd, iar alții la limita vomei, intrau în sala de vot bifînd în dreapta numelui său. Majoritatea acestor cetățeni nu simțeau nicio mîndrie, respect sau atitudine pozitivă față de propriul ales. Puțini dintre ei afișează acest lucru, cu excepția unor inși duși cu totul cu pluta. Deci, mai mult de jumătate din alegătorii săi îl detestă. Și, la prima ocazie, ei vor vota cu un alt candidat.
Cred că mai mulți alegători au observat că Chirtoacă a pierdut teren. Nu mă refer la faptul că în 2011 a acumulat 186,918 voturi (50.6%), iar în 2015 doar 163,570. Deci minus 23.000 de alegători. (Apropo, în 2011 Dodon a avut 182,494 voturi. Cu așa scor cîștiga în 2015 în fața lui Chirtoacă). În 2011, doar un candidat a acumulat 2%-Valentina Buliga. Dar și ea era pe centru. Ceilalți, de pe dreapta,  aveau 0.2-0.8%.

În 2015 Nantoi avea 10.18%, Brega 1.3%, Urechean aproape 4%, Chirtoaca 37% grație unor falsificări fără precedent. Dar și atunci, în I tur Dodon avea 48%, Chirtoaca 46%.

La alegerile din 2015, a apărut alternativa – Nantoi. Pentru alții – Brega. Pentru Chișinău-Greceanîi.

Deci Chirtoacă a pierdut suportul intelectualității și al tineretului cu studii europene. Mulți dintre ei l-au boicotat deschis. Doar 3-4% din tineri au ieșit la vot. Doar cîțiva intelectuali, gen P.Bogatu, N.Negru, l-au sprijinit deschis. Ceilalți fie că l-au criticat, fie l-au boicotat, fie au chemat la vot contra Z.Greceanîi. Parafrazînd, am spune că liberalul a fost votat masiv de “bădărani” carora le este în cot de hoţii, dezmăţ, corupţie. Ceilalți, cum am văzut, l-au votat strîmbînd din nas.

Nici nu putea fi altfel. Cînd te comporți ca un bădăran, ești votat de ei. Altfel, cum explicați acuzațiile aduse la adresa lui Nantoi că ar fi vîndut PSD lui Mușuc? Sau că Filat este bandit? Că membrii platformei DA sunt o turmă manipulată?

Sau fraze gen „tuzik”, „pupsik”, „condom” „baba Zîna”, „pensionara mută” etc. http://independent.md/chirtoaca-este-dejaf-la-primarie-mesaje-pentru-greceanii-si-kremlin/#.VZPRjPmqqkp

Frumoasă atitudine față de o femeie, fie ea şi oponent politic, nu-i aşa? Aceste declarații au și stîrnit revolta unor ONG-uri şi acuzațiile de misoginism. https://victoriaapostol.wordpress.com/2015/06/29/adresare-catre-primarul-misogin-dorin-chirtoaca/  Dar ce vreți de la un primar care la 36 ani nici familie nu are?
Nici nu s-a  finalizat numărarea voturilor, că stafful PL a organizat o beție pe cinste drept în centrul capitalei: cu șampanie, focuri de artificii, dansuri, lăsînd un munte de gunoi! În modul cel mai european. Apoi, chiar a doua zi, Ghimpu i-a mai dat un șut liberal lui Leancă, afirmînd că viitorul şef al guvernului  „Trebuie să fie un om cinstit, un bun politician, să nu fie un slugoi al partidului sau liderului partidului. Trebuie să aibă verticalitate, dar să nu spună pe urmă că eu nu am fost decât prim-ministru”. http://independent.md/conditiile-lui-ghimpu-pentru-intra-coalitie-cu-pldm-si-pd/#.VZPQcPmqqkp

La 30 iunie, la Publika TV ce aparține oligarhului, Ghimpu arunca cu zoi în platforma DA, numindu-i pe Viorel și Victor Țopa, dușmanii lui Plahotniuc, bandiți şi oligarhi, lansa acuzații sterile la adresa unor lideri de dreapta. http://www.publika.md/mihai-ghimpu-verisorii-topa-sunt-oligarhi-implicati-in-jaful-de-la-victoriabank_2344811.html

Și ce nu este clar aici? Individul achită polița lui Plahotniuc pentru susținere în campania electorală.

P.S.

Felicit orășenii. V-aţi semnat sentința. Ați adus la putere scula lui Plahotniuc. Ca și la Orhei şi în alte oraşe. După cum la Orhei s-a votat un ins implicat în furtul unui miliard, în capitală s-a votat un alt ins care a furat împreună cu echipa, cel puţin, 9 miliarde de lei.

Acum acesta va închina oraşul Păpușarului. Schemele, corupția, dezmățul, furturile se vor înzeci. Iar voi veți deveni şi mai săraci și mai departe de Europa.

Apropo, chiar credeți că aţi salvat parcursul european?

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *