Despre ipocrizia patronilor “Alianței”

Recent am urmărit mai multe mesaje ale birocrației europene, care se arată „stupefiată”de prestația propriilor lachei din R.Moldova.

Subit, funcționarii europeni „au observat” că există probleme cu justiția, combaterea corupției, mimarea reformelor. De parcă pînă acum totul era ok! Și de parcă nu ei, funcționarii europeni, au numit Moldova poveste de succes, campionul parteneriatului estic la capitolul democratizare. Chiar și astăzi cînd toată lumea vede dezastrul spre care se mișcă țara, anumite instituții finanțate de aceeași europeni ne conving cu tupeu că Moldova este  lider absolut la indicele integrării europene! http://viitorul.org/newsview.php?l=ro&idc=132&id=4614&t=%2FSTIRI-EVENIMENTE-IDIS%2FIndicele-Integrarii-Europene-2014-R-Moldova-conduce-topul-tarilor-Parteneriatului-Estic-dar-risca-sa-i-piarda-pozitia-de-lider  

Anume ei, europenii, au sprijinit financiar (2.5 mlrd $) și moral dezmățul numit integrare europeană, au protejat corupția cvasitotală, au minţit alături de capii AIE/AME despre „succesele” reformei și luptei cu corupția, proiectînd un peisaj idilic, menit să ascundă o realitate gravă.  Cînd revista italiană Limes numea în 2012 Moldova stat mafiot, Transparency International declara în 2013 despre capturarea statului, Freedom House atesta probleme cu justiția și libertatea media (2009-2010, 2012), World Economic Forum declara justiția din RM cea mai coruptă din lume (2014) – acești funcționari cîntau osanale publice alianței!. Dacă aceștia se și arătau deranjați de ceva, păi de  violarea drepturilor gaylor (la celelalte categorii totul era ok!). Unul din acești funcționari, Stefan Fule, a mers chiar în fruntea unei parade gay.

Anume europenii au permis în 2010 modificarea Constituției prin referendum, chiar dacă acest lucru viola cadrul juridic existent.

Tot ei au acceptat circul cu alegerea lui Timofti după 1, 2 ani, deși Constituția prevede 2 luni.

Europenii au susținut tacit  anularea funcției de președinte CMC, chiar dacă anterior tot ei au propus PCRM introducerea acestei funcții.

Au acceptat partajarea politică a PG, SIS, CNA, CCA etc., sacrificînd din start orice reformă. Acest lucru  a oferit țara pe talger mafiei moldovenești.

Au înghițit europenii și atacurile raider soldate cu 100 mln euro pierderi pentru bănci. S-au revoltat doar un pic, în liniște, cînd au fost afectate interesele unor investitori sloveni. De moldoveni le-a fost în cot.

Au avut o poziție formală și la omorul din Pădurea Domnească. Au mai vociferat şi ei niște lamentări de ochii lumii.

Au băgatul capul în nisip cînd s-a aflat despre spălarea a 18 mlrd dolari prin băncile moldovenești în 2010-2014!

Au căzut de acord cu formarea unui nou guvern condus de Leancă, chiar dacă majoritatea miniștrilor aveau dosare penale, deschise de CNA-ul reformat tot pe banii europeni!

Au tăcut mîlc cînd în majoritatea parlamentară, un ins era monitorizat, iar altul dat în căutare de Interpol, fapt ce proba fără drept de apel ideea că alianța e o structură criminală.  Ridicol și umilitor concomitent era faptul, că insul monitorizat de Interpol se afla în fruntea Consiliului de reformare a justiției! Și europenii ziceau că e Ok. Am fi noi proști domnilor, dar nici chiar așa.

Au tăcut, dacă nu și sprijinit, eliminarea unor posturi TV de opoziție, interzicerea simbolicii PCRM, eliminarea unui concurent electoral cu rating din campanie, lucru de neimaginat chiar și în Zimbabve. Și asta după semnarea Acordului de asociere cu UE și DCFTA!

Azi, în ciuda zecilor de adresări de la deținuții politici Amerberg și Grigorciuc, acești europeni păstrează o tăcere cu adevărat banditească.

Ca să nu mai zic de furtul BEM (13 mlrd lei), concesionarea Aeroportului și extragerea a 10 mlrd lei din rezervele valutare ale țării! Repet: toate aceste crikme de anvergură s-au produs după semnarea acordului de asociere.

Chiar dacă au toate documentele și probele pe masă, europenii nu mișcă un deget pentru a-și penaliza lacheii, promovați tot de ei. Lachei ce calcă în picioare demnitatea unui popor întreg. Ba încă îl mai sprijină deschis pe Leancă, care a semnat dispoziția de deetatizare BEM și Aeroport, a acoperit politic furturile a 1 mlrd $ și a oferit 10 mlrd lei din rezervele BNM pentru băncile amicului său, I.Șor.

Doar ambasadorul SUA William H. Moser  și, se pare, noul ambasadorul James Pettit  erau și sunt mai tranșanți în atitudini, ceea ce oricum nu a schimbat situația http://www.actualitati.md/ru/vneshnyaya-politika/posol-ssha-zhestko-raskritikoval-moldavskoe-pravitelstvo

Dosarele negre

Anume grație poziției permisive a europenilor avem mai multe crime abominabile, fără precedent în istoria Moldovei,  în care sunt implicați chiar liderii  Alianței de guvernare!.

Dosare care se prăfuiesc și nu au nicio șansă la un final fericit.

Voi numi doar cîteva:

  1. Dosarul 7 aprilie. Așa și nu mai știm cine e autorul, cine sunt provocatorii, cine a dat ordinele de maltratare a tinerilor etc. Crima, grație și eforturilor CC,  a depășit termenul de prescripție, deci nimeni nu va mai fi anchetat. Multe probe au fost distruse deja în aprilie-septembrie 2009. Altele, au fost compromise mai tîrziu, prin expunerea publică de către unii lideri politici. Bănuitul Eduard Baghirov a fugit în condiții misterioase din detenție! Unicul  condamnat – Gh.Papuc, la fel a fugit,  bine-mersi, peste hotarele țării. Apropo, am mari dubii ca cei doi sunt adevărații vinovați..
  2. Omorul din Pădurea Domnească – 30 de participanți, numai 4 pe banca acuzaților, doar unul condamnat – și acela condiționat. Amintim că participanții la vânătoare erau conectați de PD și PL. Cazul îl examinează judecătorul cu numele  sugestiv Minciună.  Condamnatul Crețu nu este mulțumit și va ataca decizia la Curtea de Apel, unde tot el era judecător. Va judeca cazul, probabil, Pleșca, președintele CA, el însuși participant la vînătoare.  Amintim că deja în decembrie 2012  majoritatea probelor au fost distruse.
  3. Atacurile raider asupra sistemului bancar (2010-2011).  Nu există niciun condamnat oficial pentru delapidarea a circa 100 mln euro, cu excepția cîtorva judecători demiși cu onoruri și premii grase. Viorel și Victor Țopa, care au deconspirat atacurile, ei înșiși au fost condamnați la 7 și 10 ani pușcărie. Ion Butmalai care a venit cu noi detalii, la 9 decembrie   a fost găsit mort. Mapa cu documente a lui Butmalai – furată şi distrusă. Cazul este practic închis.
  4. Dosarul Metalferos. În 2013 în presă apare scandalul cu 711 mln lei nereguli la Metalferos, depistate de Fisc. În scurt timp, șeful  fiscului, N.Vicol, este arestat, fiind el însuși acuzat de abuz în serviciu și interceptări ilegale. Ironia sorții: abuzul este demonstrat prin plasarea în presă a unor interceptări calificate de mulți ca fiind ilegale…
  5. Operațiunea BEM și extragerea a circa 27 mlrd lei din sistemul bancar (2013-2014). Documentele de la BEM, UB, BS – arse cu tot cu maşina în care se aflau în toamna lui 2014! La firmele lui Șor sunt  produse percheziții, pentru a sustrage și alte documente dubioase. Auditul băncilor lui Șor îl făcea chiar actualul ministru al economiei!  Acum auditul îl va face firma americană Kroll, renumită pentru mușamalizarea mai multor afaceri dubioase. În februarie 2015 este creată o comisie parlamentară pentru examinarea situației. În ea funcțiile-cheie le ocupă indivizii care sunt acuzați de implicarea în delapidarea sistemului bancar. După ce la 16 martie I.Dodon a prezentat public documentele ce confirmau furtul a circa 13 mlrd lei din BS, BEM, UB, el este amenințat de CNA cu urmărire penală!

Cine a spus că justiția nu funcționează?

În schimb justiția moldovenească este supereficientă în combaterea opoziției și a celora care ating interesele oligarhilor. Dacă cineva îndrăznește să deconspire schemele financiare ale oligarhilor, imediat incasează dosare penale! Prin sprijin moral european s-a creat un sistem de represare a oricăre forme de opoziție și gîndire critică!

Doar cîteva exemple, ele fiind mult mai multe:

Grigore Petrenco – după ce l-a acuzat pe Păpușar de ascunderea averii, el însuși este acuzat de CNI de tăinuirea averii, încasînd imediat un dosar! Și dacă Păpușarul a tăinuit cîteva milioane de euro, Petrenco „a ascuns” tocmai 195 lei! http://moldnews.md/rom/news/72912

Andrei Năstase – a acuzat unii oligarhi din alianță de atacuri raider asupra băncilor moldovenești. După dezvăluirile privind identitatea dubioasă a unor membri CSM, este hărțuit și amenințat cu retragerea licenței de avocat la presiunea – cui credeți? – corect, a conducerii CSM! http://www.flux.md/editii/201325/articole/14953/

Veaceslav Negruța – face dezvăluiri despre jaful de la BEM și neregulile de la Tutun CTC. http://jurnal.md/ro/economic/2015/3/18/veaceslav-negruta-hartuit-prin-instante-dupa-dezvaluirile-despre-jaful-de-la-bem/   Ca efect, persoanele acuzate stau bine-mersi prin saune, iar Neguță încasează cîteva dosare! Deci, Negruța care și-a pierdut funcția de ministru pentru refuzul de a participa la hoția BEM, din victimă devine acuzat!

Vasile Nastase și Constantin Cheianu –după ce au criticat hoțiile la BEM și atacurile raider, au fost amenințați cu moartea.

Ion Butmalai –după ce a anunțat că va prezenta probe privind delapidări de proproții, este găsit mort.

Veaceslav Ioniță – figura în scandalul cazinourilor, cu pierderi de 6 mln lei pentru stat. Nu l-am văzut pe Ioniță să sufere mult, fiindcă a jucat în favoarea oligarhilor. Dar este chemat în instanță imediat după ce a etalat unele scheme privind delapidarea BEM și astfel, a atins interesele celor pe care cîndva îi slujea.

Igor Dodon – l-a acuzat pe I.Șor de furtul unor sume exorbitante de bani de la BEM, UB, BS și sponsorizarea PCRM. Imediat este dat în judecată de V.Voronin, sluga știți și voi a cui… http://unimedia.info/stiri/Voronin-il-va-da-in-judecata-pe-Dodon-Sa-explice-judecatorilor-pe-cine-finaneaza-Ilan-Shor-90774.html

Vadim Ungureanu – după un set de acuzații despre schemele de la  MAI și activitatea dlui Cavcaliuc este reținut de colaboratorii MAI. Însuși Cavcaliuc este avansat în funcție – devine șef IGP!  http://unimedia.info/stiri/reporterul-retinut-pentru-santaj-a-fost-eliberat-ungureanu-a-fost-o-inscenare-78276.html

Fedor Ghelici – după un șir de acuzații publice la adresa Alianței de furturi și trafic de influență, se pomeneşte imediat cu un dosar penal pentru …trafic de persoane umane!

Viorel și Victor Țopa –după dezvăluirea autorilor atacurilor raider și a schemelor criminale din întreprinderile de stat sunt ei înșiși acuzați de „scheme” si „delapidări”, primind ani grei de pușcărie.

Represaliile contra  judecătorilor onești

Strigător la cer e faptul că, în timp ce judecătorii raider stau bine în funcții, unii fiind chiar avansați, cei care s-au opus devalizării statului de către oligarhi, sunt pedepsiți în cel mai barbar mod posibil. Culmea cinismului e că aceste represalii în stil nkvdist sunt prezentate de CSM drept probe elocvente a luptei cu corupția! Astfel, slugile mafiei le aruncă praf în ochi cetățenilor, dar și sponsorilor europeni, că au pornit reformele adevărate!

Nu va merge, băieți!

Spre exemplu, recent, am aflat din presă, că cinci magistraţi de la Curtea de Apel Chişinău urmează să fie cercetaţi penal. Este decizia luată de CSM, după ce procurorul general! (el chiar există?) a solicitat ridicarea imunităţii. Credeți că imunitatea îi este ridicată lui Pleșca, care a participat la vînătoarea din Pădurea Domnească? Desigur că nu.

E vorba de Marina Anton, Nina Traciuc, Mihai Ciugureanu, Ion Secrieru şi Iurie Cotruţă. Unii din ei se fac vinovați   de faptul că au emis verdicte în cazul Aroma Floris, Regia Transport Electric, care a salvat statul de furtul a milioane de lei! Poftim și răsplata.

Acum unii membri CSJ se răfuiesc cu acești judecători, fiindcă au pierdut bacșișuri grase din cauza deciziilor incomode ale acestor magistrați!

http://www.jurnal.md/ro/social/2015/3/10/in-atentia-ue-si-sua-judecatori-din-rm-care-se-opun-devalizarii-statului-eliminati-in-stil-nkvd-ist/?fb_action_ids=917764078263797&fb_action_types=og.comments

Epilog

Cineva va spune: ce au europenii cu problemele noastre? Trebuie să ne facem singuri temele pentru acasă…

Așa e și nu chiar. UE patronează Moldova, exercită practic dirijarea externă prin zeci de mecanisme complexe: credite, consulting direct, indicații în privat de la ambasadele europene, declarații publice, consiliul de asociere UE-RM.  Și dacă anterior UE ținea la un set de valori de bază, cum sunt statul de drept, pluralismul politic, multiculturalismul, toleranța etnică și politică, acum europenii s-au distanțat de propriile principii. Ceea ce contează e competiția geopolitică cu Rusia. Și aici nu contează cine sunt guvernanții locali: hoți, raideri, mafioți.  Contează că ei se numesc pe sine “proeuropeni”.  Din acest motiv europeni nu au fost tare deranjați de subjugarea Procuraturii, CNA, SIS. În schimb au  promovat cu spumă la gură drepturile gaylor (Legea egalității șanselor).

Și atunci, despre ce valori “supreme” poate fi vorba?

P.S. Dacă occidentalii nu vor să ne ajute să combatem corupția, măcar să nu ne încurce. Să ne lase în pace. Pînă la venirea lor corupția și crimele erau mult mai mici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *