APME este proeuropeană? Nu mai spuneți…

După aproape două luni de chinuri groaznice, cei trei Vlazi au născut o nouă progenitură politică, numită cu pompă Alianța Politică pentru Moldova Europeană (APME).  Și dacă moașa progeniturii este Vladimir Voronin, atunci  nașul pare a fi nimeni altul decît Vladimir Plahotniuc.  Această creatură nu mai include în sine componenta național-liberală (PL), fiind în esență una de centru-stînga. Și aceasta chiar dacă, aparent, PLDM deține majoritatea funcțiilor ministeriale (9 versus 7 deținute de PD).

PCRM  a intrat în guvernare

     După alegerea conducerii  parlamentului, liderii PLDM și PDM au încercat să mintă opinia publică în cel mai impertinent mod posibil, afirmînd că PCRM nu ar face parte din alianța de guvernare. Dar acest lucru pare, cel puțin, ridicol.

Aparent, PCRM  rămîne în opoziție, fiindcă, cel mai probabil,  nu va avea  funcții executive.  Cel puțin, așa ne conving liderii AME și înșiși comuniștii.  Dar lucrurile nici pe departe nu sunt așa. Pentru ași justifica statutul de partid de opoziție,  comuniștii fac referință la perioada 2005-2009, cînd PD, PSL, PPCD au susținut alegerea președintelui țării, obținînd în schimb CCA, CEC, Curtea de Conturi.  Din aceste considerente, partidele menționate erau considerate opoziție constructivă, bucurîndu-se de mai multe privilegii, spre deosebire de opoziția distructivă, reprezentată de AMN, ai cărui membrii aveau dosare, probleme cu fiscul, CCCEC.

Dar trebuie să remarcăm şi cîteva diferențe vizibile de acea perioadă.

În primul rînd, PCRM avea  – de unul singur – 56 de mandate, adică avea majoritate parlamentară și guvernamentală, spre deosebire de PD-PLDM, care – împreună – dețin doar 42 de mandate.

Astfel, PDM-PLDM nu este aptă să aleagă fără votul PCRM nici spicherul, nici premierul, ca să nu mai amintesc de președintele țării.  Votînd spicherul, apoi și guvernul, PCRM le va oferi încredere politică, indispensabilă pentru republicile parlamentare.  Altfel spus, își asumă responsabilitatea pentru politica guvernului. Așadar, PCRM, prin participare la alegerea spicherului și executivului, a format o majoritate parlamentară  permanentă. Fără o astfel de majoritate, ar fi imposibilă existența guvernului și deci menținerea APME la putere.  De aici rezultă că PCRM este parte indispensabilă a puterii, oricît ar nega acest lucru liderii PLDM, PD și însuși PCRM.

În al doilea rînd,  dacă în 2005 PCRM avea nevoie de voturile opoziției doar pentru un singur act politic – alegerea șefului statului, atunci APME va avea nevoie permanentă de voturile PCRM. Niciun act legislativ nu va putea fi votat fără PCRM, care volens-nolens, va participa la elaborarea politicii interne și externe a statului, la formarea și deci împărțirea „frățească” a bugetului, la implementarea sau blocarea unor recomandări cuprinse în acordul de asociere, la votarea reformelor propuse de APME,  gen optimizarea școlilor,  majorarea vîrstei de pensionare, reforma administrației publice locale etc. Pentru toate aceste legi PCRM va purta responsabilitatea  politică. Și pentru fiecare vot strategic, PCRM va solicita beneficii. PLDM și PD, la rîndul lor, vor trebui să țină cont de unele solicitări ale PCRM, cu referință la neutralitate, limba de stat, politicile sociale, bugetare, economice etc. Respectiv, atît APME, cît și PCRM vor elabora împreună politicile menționate și vor împărți responsabilitatea politică comună pentru ele.

În al treilea rînd, APME nu poate vota președintele țării. Deci nu se poate menține mai mult de 1 an la guvernare. Fără votul stîngii, AIE, CPE, APME sau cum se vor mai numi coalițiile proeuropene, nu pot avea puterea deplină în acest stat. Aici în mod logic apare o întrebare: dacă Filat și Plahotniuc nu ar fi siguri de voturile PCRM pe durata celor 4 ani de guvernare, ar fi exclus ei PL de la guvernare? Cred că nu. De unde vine siguranța? Din coincidența intereselor oligarhice ale celor 3 lideri de partid.

Din cele spuse de noi, devine clar că PCRM  a fost  atras profund și ireversibil în axa puterii, schimbînd radical esența acesteia.

                                   Despre esența APME

APME se descifrează ca Alianța Politică pentru Moldova Europeană. Fiți atenți: nu pentru integrarea europeană (aderarea la UE), ci pentru edificarea unei Moldove Europene. Amintim că sloganul PCRM din apr. 2009 era Moldova europeană — o construim împreună!  La fel, și PD vorbeşte mai des de modernizarea europeană decît de integrarea europeană. În consecință, liderul PD a declarat că nu va depune cererea de aderare la UE în 2015, așa cum se preconiza anterior. Refuzul PD de a accepta depolitizarea PG și respingerea PL din axa guvernamentală la fel sugerează că APME va fi mai eurosceptică decît AIE. Cum e și normal pentru o alianță de centru-stînga! Reformele se vor bloca, cel puțin, pe filiera justiției, unde procuratura va rămîne intangibilă, dar și pe filiera economică, unde se vor menține marile monopoluri, din care oligarhii din APME își extrag profiturile.

VA AVEA APME voturile PCRM?

Probabil că DA. Aici observăm o coincidență vizibilă a intereselor oligarhice. Cred că toți au observat cum Fincombank și-a intensificat campania mediatică și profiturile economice. Nu mai zic de GLORINAL care a primit 25 mln lei de la stat. Compania azeră „EVRASCON”, conectata la ginerele lui VV a căştigat tenderul la Ministerul Transporturilor (PD)  Valoarea contractului este de 23,1 mln de euro. http://moldova-suverana.md/article/primele-trei-contracte-de-anul-acesta-pentru-reabilitarea-drumurilor-naionale_5233

Plus, materialul compromițător contra PCRM. Nu mai zic de riscul prăbușirii la alegerile anticipate a PCRM, în caz că provoacă dizolvarea parlamentului.  Totodată, există informații că după alegerile locale PCRM va fuziona cu PD.

MAI VREȚI ARGUMENTE?

Și totuși Alianța ar putea avea probleme. APME riscă să se prăbușească economic și social din cauza delapidărilor de proporții care se vor intensifica în mod inevitabil și din cauza reducerii suportului financiar din UE (ceea ce nu înseamnă că suportul va fi oprit!). Oricum, APME este sprijinit de PPE si PES, dar criticat de liberalii europeni.

La fel, există riscul erodării de pe dreapta în urma criticilor PL, Antimafia sau a unor proiecte lansate de Leancă ori Sturza. Dar aici suntem domeniul ipotezelor.

                                                     Atitudinea UE      

După formarea organelor de conducere ale legislativului, PL  a rămas în afara Alianței. Am scris anterior  că PLDM și PD ar prefera un guvern minoritar. Europenii au făcut o mare greșeală cînd au afișat pentru Moldova o atitudine ca față de un Bananastan. Să chemi liderii politici ai țării la aeroport, fără a veni, cel puțin, la reședința de stat a președintelui sau a guvernului, este  demonstrarea impertinentă a unei atitudini pline de dispreț. Nici față de Zimbabve acești emisari nu şi-ar fi permis așa ceva. Cel puțin, un astfel de gînd mi l-au sugerat cîțiva analiști bulgari și români cu care am discutat recent. Păi, rîdeau ei, etalîndu-şi pe bună dreptate propria superioritate, suntem și noi colonii. Dar nouă ne dau indicații în reședința de stat, domnule, nu chiar la aeroport!

Ce să zici? Trecînd peste atitudinile descalificante și umilitoare pentru o națiune, vom afirma că eroarea strategică a europenilor a fost cererea depolitizării procuraturii. E știut că UE sprijină oligarhii și burghezia compradoră în statele Parteneriatului Estic. Oligarhii sunt șantajabili, plus la toate, au controlul total al propriilor țări. Deci ei mai ușor pot asigura distrugerea matricei tradiționale și impunerea protectoratului european.

Dar oligarhii cer GARANȚIILE oferite de europeni. Ceva gen, furați, dar rupeți-vă de ruși și dați-ne țara pe talger. Brusc, europenii au schimbat macazul, cerînd o reformă reală!

E clar că oligarhii și-au făcut alegerea.

PL și “principialitatea”

Mare însă mi-a fost mirarea cînd am văzut cum unii jurnaliști îl glorifică pe Ghimpu, sperînd că el va fi un martir, ba chiar un portdrapel al reformei europene!

Aici chiar aș face cîteva precizări referitoare la poziția europeană și reformatoare a PL. Dacă PL dorește sincer depolitizarea Procuraturii generale, de ce, acum cîteva săptămîni, liderul PL cerea Procuratura generală pentru liberali? De ce în 2009–2013 nu a insistat pentru depolitizarea Procuraturii? De ce abia la 20 ianuarie, cînd au venit europenii și cînd liberalii au văzut că pot fi excluși din guvernare, au început să stăruie în această idee? Și dacă o ține morțiș pe depolitizare, ca și condiție-cheie, de ce solicită Ministerul Transporturilor, ME sau Ministerul Finanțelor? Nu mai zic de BEM! Ah, da, fiindcă aici sînt toate fluxurile financiare. Aceasta și este cerința-cheie a liberalilor, nu reforma PG. Și dacă AME le va oferi osul, foarte rapid vor uita de toate cerințele. Așa cum au uitat în 2009–2013. Logic ar fi fost ca PL să se axeze doar pe cerința depolitizării PG și CNA, pretinzînd la ministere valorice (umanitare), gen Educație, Sănătate, Tineret și Sport, Cultură. Anume aici se formează conștiința națională românească, pentru care luptă atît de mult prin vorbe  PL! Or, liberalii nu sunt proști. Ei cer anume ministerele economice: Economie, Finanțe, Transport.

Acuzațiile PL referitoare la alianța APME cu PCRM pare ridicolă în situația cînd înșiși liberalii s-au aliat cu comuniștii în CMC. Ba au mai și furat în jur de 1 mlrd  lei.

În ce priveşte onestitatea liberalilor care nu ar vrea un triumf al oligarhilor, aici chiar sunt stupefiat. Băieți, voi glumiți sau v-ați pierdut definitiv obrazul? PL a furat alături de PD și PLDM. Unica diferență este că liberalii, după fiecare hoție produsă, aveau tupeul să demaște exclusiv hoțiile PLDM și PD!

Exemple? Poftim!

Dosarul Parstar, cu 500 mln lei prejudicii, schemele de la primărie, cu prejudicii de 500 mln lei http://unimedia.info/stiri/pistrinciuc-lanseaza-acuzatii-grave-in-adresa-pl-76789.html; reparația locomotivelor, cu 12 mln euro; vinderea de armament Armeniei (cel puțin 1 mln euro prejudicii);  scandalul la transporturi, cu schemele de estorcare a banilor de pe microbuze, schemele la Ministerul Ecologiei, schemele cu contoare în jur de 120 mln lei http://vox.publika.md/economie/vrei-sa-fii-milionar-106371.html , schemele  de preluare raider a Pieței centrale, în valoare de 100 mln lei, de către SRL “Toptrans Service” apropiată PL  http://www.actualitati.md/md/analitica/maria-ciobanu-chirtoaca-si-ghimpu-implicati-atac-raider-la-piata-centrala. Ca să nu mai zic că prin Ministerul Transporturilor, PL  a ras statul cu peste 1 mlrd. euro de la donatorii externi și încă cu câte 1,2 mlrd. lei anual din fondul rutier, destinate reparării drumurilor. http://ziarulnational.md/editorial-ghimpu-cel-onest-si-incoruptibil/

Faptul că PL speră încă să ajungă la treucă, explică de ce nu a participat duminică, 25 ianuarie, la mitingul de protest contra oligarhilor. ! Dar se pare că deja este prea tîrziu. PD și PLDM au afișat acordul APME, unde au fost fixate ministerele și agențiile partajate. Dacă aceste 2 partide ar fi dorit atragerea PL, nu afișau public partajările!

În consecință, PL a negociat la rece cu oligarhii, sperînd să intre în clubul lor.

Dar, cel mai probabil, a pierdut. ..

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *