Tripla alianță sau de ce se vrea excluderea PL din guvernare?

Deja de 47 de zile componentele fostei alianțe nu sunt în stare să formeze o nouă coaliție. Și aceasta după 5 ani de guvernare comună!

                                             Casa arde, iar Aliansu se piaptănă

La ora actuală s-a format o situație pe cît de penibilă, pe atît de ridicolă. Parlamentul nu are organe de conducere. În ultimele 7 luni el s-a întrunit doar de două ori: în septembrie și la 29 decembrie. Restanţele legislative acumulate sunt enorme. Guvernul este semifuncțional și inert, fiind lipsit de pîrghiile necesare.  Bugetul și politica fiscală nu au fost adoptate, ceea ce a paralizat mai multe proiecte sociale și economice. Chiar și prima şedinţă a consiliului de asociere UE-RM a fost amînată din cauza lipsei coaliţiei de guvernare.

Situația economică devine critică.  Criza în sistemul bancar s-a acutizat, aici existînd o gaură de aprox.16 mlrd. lei, cu riscul prăbușirii BEM, UB, a Băncii Sociale, controlate de I. Șor.  Orice mișcare eronată pe piața bancară poate crea crize de proporții, cu efecte irecuperabile.

Rezervele valutare ale BNM s-au subțiat cu 664 mln $ pe parcursul lui 2014. O explicație ar fi tentativa de acoperire a găurii din sistemul bancar. Tot așa poate fi explicat și faptul că leul s-a depreciat  cu circa 24% (1$ a depășit în premieră limita de 17 lei). Deja se aud acuzații privind speculațiile valutare operate de către conducerea AIE cu resursele din cele 3 bănci problematice. http://pan.md/news/Dodon-Leyami-ukradennimi-iz-BEM-spekuliruyut-na-valyutnom-rinke/53702 Deficitul bugetar este și el exorbitant.  În 2014 nu au fost finanțate proiecte în valoare de aprox. 5 mlrd. lei.

Investitorii străini încep a da semnale de nervozitate. Astfel, BERD a redus în 2014  volumul investițiilor anuale în Moldova cu aprox. 20%. Dacă în 2013 acestea au constituit 128 mln. de euro, atunci în 2014 – doar 105 mln. de euro. http://www.noi.md/md/news_id/54507

Embargoul rusesc are consecințe negative. Ca efect, exporturile în primele 11 luni ale lui 2014 au scăzut cu cca 3%, http://point.md/ru/novosti/ekonomika/objyomi-eksporta-moldovi-za-11-mesyacev-2014-goda-stali-menjshe-chem-v-2013 , iar exporturile de băuturi alcoolice și nealcoolice s-au prăbușit cu peste 30% http://agora.md/analize/90/exporturile-de-bauturi-s-au-redus-cu-30). S-a prefigurat riscul clar de pierdere a piețelor estice: exporturile în statele CSI au scăzut cu 19%.

Atestăm scumpiri în lanț ale medicamentelor (5.6% în 2014, conform BNS http://www.mold-street.com/?go=news&n=3508 ), ale produselor alimentare. Economistul M.Poisic avertizează privind scumpiri majore ale tuturor produselor de primă necesitate.

Ucraina ne-a oferit și ea un „cadou frățesc”, sistînd exportul  energiei electrice spre RM. Gazoductul Iași –Ungheni nu a mai devenit funcțional, ceea ce creează riscuri, fie și minore, pentru securitatea energetică.

Deci securitatea bancară, bugetară, valutară, energetică și agrară sunt fragile. Nu mai zic de securitatea socială, adică de nivelul de trai al cetățenilor. Pronosticurile privind creșterea PIB de 3% pentru 2015 par în acest context hilare. Chiar și așa, o asemenea creștere poate fi apreciată drept stagnare.

 Să fie doar Ghimpu de vină?

Liderii PD și PLDM îl acuză, sincronizat, pe M.Ghimpu de eșecul negocierilor. Acuzația de bază constă în apetitul politic exagerat al liberalilor. La o primă vedere, așa și este. Ghimpu ba cere președinția, ba procuratura, ba BEM. Plus la toate, vrea aderarea la NATO. E limpede că Procuratura Generală este un subiect tabu, funcția fiind, prin definiție, ocina PD-ului.

Se creează impresia că PL formulează asemenea condiții intransigente, urmărind un scop clar de a rămîne în opoziție. Și totuși lamentările unor politologi apropiați PL-ului și, în special, cele ale lui Dan Dungaciu, ne fac să credem că nu este chiar așa. Ca și refuzul PL de aderarea la NATO.

Mai degrabă PD și PLDM nu-și doresc guvernarea cu PL decît viceversa.

Motivele ar fi multe.

În primul rînd, nu se doreşte partajarea unor ministere (Ministerul Transporturilor) și a funcțiilor-cheie (spicher, SIS) cu PL. Ca să nu mai amintesc de fluxurile financiare și creditele  externe. Aici există un detaliu important: dacă PL este exclus din axa guvernamentală, liderul PLDM ar putea pretinde la funcția de spicher, iar PD ar putea primi în schimb funcția de premier și pe cea de președinte. Pentru PLDM devine strategică menținerea funcției de spicher și marginalizarea lui Leancă, pentru a menține integritatea partidului. În acest sens, este clară aluzia PCRM că nu va susține un guvern condus de Leancă. Astfel, Leancă, chiar dacă va părăsi PLDM, va fi un simplu deputat și foarte rapid își va pierde din importanță. Iată de ce Leancă a declarat recent că pledează pentru menținerea neutralității. Totodată, Leancă se face că nu înțelege de ce s-a devalorizat leul…Deștept băiat, prinde repede ideea!

PCRM, comparativ cu PL, are pretenții mult mai modeste. Ba chiar ar putea susține și un guvern minoritar PD-PLDM.

În al doilea rînd, liderul PL afișează public mai multe chestiuni interne, afaceri, decizii și discuții purtate în interiorul alianței, creînd probleme de imagine celor doi Vlazi. Altfel spus, scoate gunoiul din casă. Plus la toate, prin dezvăluirile sale, liderul PL creează probleme de sistem, periclitînd în mai multe rînduri funcționarea diverselor scheme de delapidare a fondurilor publice. Or, Voronin e mai previzibil, e mai „sistemic”, dacă vreți, cunoaște bine mecanismul de funcționare a schemelor. Proverbul că banii, dar și schemele, preferă liniștea, l-a însușit de prin 2005.

În al treilea rînd, PL prin mesajele unioniste și euroatlantiste creează dificultăți electorale PD, care astăzi este nucleul alianței. Nici liderul PLDM nu se simte confortabil alături de Ghimpu, care-l critică la orice ocazie. PL este privit ca un producător de instabilitate politică, un partid de extremă dreaptă, al cărui loc ar trebui să fie în veșnică opoziție. Așa cum a fost cu PPCD în 1994-2009 (cu o mică excepție în 1998 și 2009). În acest sens, cum am mai scris, PL și PSRM sunt declarate partide extremiste, ce uneltesc contra cursului european, prin atragerea în orbita Bucureștiului sau Moscovei, iar PD, PLDM, PCRM – partide moderate, responsabile, stataliste, europene. Mai devreme sau mai tîrziu, atît Dodon, cît și Ghimpu vor fi declarați  trădători de țară.

În al patrulea rînd, nu excludem că și europenii ar putea avea un minim interes în excluderea lui Ghimpu, pentru a nu provoca suplimentar Rusia. Cel puțin, poziția lui V. Socor care susține atragerea PCRM în coaliție guvernamentală ar fi o probă, fie și indirectă, a acestei ipoteze. Amintesc că decretul din 24 iunie 2010 a creat o criză grea în relațiile cu Kremlinul. Iar strategia europenilor e simplă: a atrage RM în orbita lor de influență fără a provoca Moscova, evitîndu-se scenariile războaielor hibrid și exportul de crize (economice, politice, revoluții colorate etc).

Astfel se explică de ce PLDM și PD propun PL-ului funcțiile de vicepremier și de vicespicher. Altfel spus, își bat joc de liberali. Să fie clar: nu contează numărul de voturi pe care-l are PL. Una din cele trei funcții (președinte, premier, spicher) îi aparține prin definiție, fiindcă este unul din stîlpii alianței. Deja numărul ministerelor pentru fiecare partid poate fi negociat în funcție de procentul acumulat. Dar și aici, PL, care și-a menținut rezultatul din 2010, nu poate avea mai puține ministere ca în 2010, adică 4.

 Spre o guvernare de centru-stînga?

Indiferent de faptul cum se va crea noua structură, ea va fi una de centru-stînga. Una în care PD va fi nucleul puterii și va avea pîrghiile de bază. Una care va fi mai puțin europeană, euroatlantistă, filoromânească, rusofobă.   Dacă AIE-4 va fi produsul unui consens profund și adevărat între PD-PLDM, atunci Filat va trebui să fie spicher, iar Plahotniuc președinte/premier. Premier va fi pus cineva care cunoaște bine schemele. Cred că e clar pentru toți cine.

Plusurile unei astfel de formule depășesc, la o primă vedere, minusurile.

Astfel, alianța PD-PLDM-PCRM va fi una cu un suport popular de apr. 53%, adică vizibil mai mare decît cea cu PL care oferă doar 46%. Deci legitimitatea sporită va oferi și o credibilitate sporită. Cel puțin așa cred arhitecții proiectului.

Alianța cu PCRM oferă 62 mandate și puterea pe 4 ani deplini. Or, cu PL alianța are 55 mandate, cu riscul alegerilor anticipate.

Alianța cu PCRM oferă un plus de stabilitate, din mai multe motive. Inclusiv, din cauza unei compatibilități depline a membrilor celor 3 formațiuni, care, în mare parte, sunt businessmeni.

Alianța cu PCRM va fi una eficientă din punctul de vedere al partajării resurselor. PLDM și PD ar fi interesate de formarea unui guvern minoritar, pentru a-şi împărți cît mai multe ministere.  PCRM se va menține pro-forma în opoziție. O formulă ar fi cooptarea la guvernare a unor membri PCRM, care, formal, ar fi oamenii lui Plahotniuc. Atunci PD va fi în cîștig dublu.

Singurul minus care se prefigurează prin alianța cu comuniștii este cel al acuzării de trădare a principiilor doctrinare și a ideii europene. Acuzațiile gen trei bandiți sau unit de dragul puterii rămîn pe agenda politică. Această fobie este unica în stare să explice jocurile cu PL. Plus, posibila presiune a Occidentului.

Dar și aici, grație controlului total asupra mass-media, s-ar putea apela la ideea unui guvern al salvării naționale, la necesitatea consensului național în numele integrării europene. Schema propagandistică va fi una simplă: ne unim cu PCRM pentru a salva parcursul european care poate fi deturnat de către Dodon și PSRM! Doar așa vom evita Donbasul. Pentru a proba uneltirile Kremlinului, lunar va trebui reținut cîte un „extremist” și stimulaţi cei 4-5 analiști politici rusofobi din RM să sperie  electoratul cu o posibilă invazie rusească. Prin inocularea fricii permanente de război, se va obține o legitimitate perfectă, de tipul celei ucrainene. Legitimitate care va permite oligarhilor să pună țara pe brînci, iar proștilor să se simtă fericiți și protejați de invazia rusească…

Concluzii:

Lui Plahotniuc și Filat le este mai ușor și profitabil de creat alianță cu PCRM.

Alianța cu PL este posibilă în cazul unor cedări totale din partea PL și a presiunilor enorme din partea UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *