Ofensiva oligarhilor 3. Triumful Păpușarului?

Campania electorală din 2014 a fost un adevărat dezmăț. Arestările oponenților politici,  intimidările în masă ale cetățenilor, eliminările din cursă a unor concurenți electorali cu rating înalt, lansarea  impertinentă a unor partide clone care să  debusoleze electoratul  PCRM și PSRM și multe altele provoacă mari dubii privind legitimitatea actului electoral.

Păpușarul își nimicește oponenții politici…

Ideea centrală care se inocula alegătorului era că PDM este o forță în continuă creștere, la care aderă şi comunitățile etnice, şi majoritatea partidelor, şi liderii politici. Este forța care crește Moldova, care asigură o armonie interetnică…

Că acești lideri au dosare penale, este o altă problemă. Că unii  lideri ai comunităților etnice au probleme în business, nu are relevanță… Contează gestul.

Pentru a-și garanta trecerea în legislativ și controlul total asupra sistemului politic, Păpușarul  a demarat o campanie de nimicire instituțională și imagologică a tuturor oponenților săi. Se pare că exista și un plan care indica partidul, ziua și ora aderării lui la PD. Acesta a lansat în spațiul public 2 „spoileri”: Partidul Comunist Reformator (a acumulat aproape 5%), orientat contra PCRM, și Blocul Uniunea Vamală, creat contra PSRM (a zmuls 3%). Deși reformatorii fuseseră creați  pentru a-l îngenunchea pe Voronin și a-l face să elimine echipa Tkaciuc, ei și-au continuat jocul politic. În ciuda existenței unei decizii a CA, CEC i-a lăsat să participe în campania electorală. Aici presupunem interesul lui V.Filat care nu-și dorea ca PCRM–PD să dețină, în definitiv, 51 de mandate. Nu excludem că și PLR ar fi putut avea același scop: să smulgă 2-3% de la PL, pentru a nu-l consolida prea tare pe Păpușar…Dar, în lipsă de probe, rămînem la etapa ipotezelor. Cel puțin, pare suspect faptul că PSRM era pe locul 9, iar „spoilerul” său pe locul 10. Nu mai zic de I loc pentru PD.

La 8 octombrie, 13 primari PCRM din nouă raioane ale țării, precum și doi consilieri raionali din Cantemir și Strășeni au aderat la PD. http://www.realitatea.md/primari-si-consilieri-comunisti-adera-la-pd–pcrm–asta-provoaca-mila-_10125.html#sthash.WYnvzR2I.dpuf

Deja la finele lui octombrie–noiembrie, mai multe partide au fost scindate.

PLR, parte a guvernului CPE, a pierdut doi miniștri – Marinuța și Bodiștean, care au trecut cu pompă la PD, criticînd feroce conducerea partidului! Anterior, ei avuseseră probleme cu justiția…Mai apoi, PLR este părăsit de vreo 20 de inși, printre ei primari și consilieri,  care aderă in corpore la PDM!

Urmează mișcarea Antimafie, părăsită, la 22 octombrie, de un grup de membri ai consiliului național al formațiunii.  Vitalie Ţaulean, unul din organizatorii scindării, a declarat că PCRM ar fi fondatorul și finanțatorul Antimafiei! Evident că știrea a fost mediatizată cu generozitate de Publika TV.http://www.publika.md/miscarea-populara-antimafie-este-creata-si-finantata-de-pcrm–mai-multi-membri-ai-formatiunii-si-au-anuntat-plecarea_2129241.html

Mai apoi, o lovitură sub centură incasează și unul dintre aliații taciți ai lui V. Filat – liderul partidului Vozrojdenie, Vadim Mișin. La 24 noiembrie, acesta este părăsit de către deputatul Oleg Babenco, businessman,  fondatoril instituției Universitatea Slavonă, fiind urmat de alți 11 activiști. Motivația era una bizară: Babenco se declară contra extremismului…http://www.politik.md/articles/politic/un-grup-de-reprezentanti-ai-partidului-renastere-adera-la-pd/29360/ O ironie a sorții este că însuși Mișin l-a părăsit pe Voronin  din același motiv)).  Accidental, dar la 29 noiembrie, dosarul lui Andrei Babenco, director executiv la Universitatea Slavonă tata lui O. Babenco,  a fost din nou amînat….http://curaj.tv/reportaj/justitie/dosarul-penal-babenco-a-fost-aminat-din-nou/  Cred că e clară conexiunea? Toți care aderă la PD au dosare penale. Iată așa, domnule Tappiola, se face integrarea europeană în Republica Moldova!

Liderul PLDM nu a mișcat un deget pentru a-și salva foștii aliați. Aici mă refer și la hărțuirea permanentă a lui M.Formuzal, bașcanul UTAG, care, pur și simplu, este ciuruit de dosarele penale fabricate pe bandă rulantă de Procuratura “reformată” de Alianța proeuropeană.

PSRM prin minune a scăpat de scindarea internă. Deși, recunoaștem, atît Plahotniuc, cît și Filat au încercat s-o facă. Astfel, Krîlov și Abramciuc, dependenți o vreme de Filat, au purtat partidul prin judecăți, au avertizat opinia publică despre “pericolul Dodon”, au oferit interviuri veninoase Ziarului Național și Publika TV. Scopul fusese preluarea raider a PSRM. La 24 noiembrie, Păpușarul a încercat să scindeze PSRM în Găgăuzia, speculînd pe ambițiile liderilor locali. La 24-25 noiembrie, CEC era la un pas de eliminarea PSRM din cursă, la 28 noiembrie este chiar discutată posibilitatea majorării pragului. Apropo, și una și alta se făceau la propunerea lui Voronin. Păpușarul parcă nu ar avea nicio atribuție.

Cireașa de pe tort a fost excluderea partidului Patria din cursa electorală. Ratingul direct de 10-12% oferit formațiunii de mai toate sondajele, crea pericole iminente pentru Păpușar prin formarea unei coaliții PSRM-PATRIA și, posibil, PCRM. Dacă liderii PSRM-Patria îi ofereau lui Voronin funcția de președinte sau spicher, acesta, foarte probabil, ar fi putut accepta oferta. Atunci Păpușarul nimerea în opoziție. Riscurile erau foarte mari, inclusiv pentru Filat, interesat personal de eliminarea lui Usatîi. Aici s-a produs consensul PLDM-PD.

În acest sens, a fost lansată operațiunea PD contra extremismului politic. Sensul acesteia era simplu: ratingul PD era modest. Mesajul social Creștem Moldova nu avea efectul scontat, fiindcă PD a fost partidul care a redus cel mai mult din programele sociale.

Era nevoie de o sperietoare, gen opoziția=război, PD=Pace; PSRM și Patria=extremism, PD=constructivism. Deci trebuia să se apeleze la fobii, instincte primitive de supravețuire, unicele în stare să transforme cetățenii în turmă.

Atenție: sensul unui astfel de mesaj este periculos prin definiție. Astfel, oricine îl  critică pe Păpușar va fi imediat declarat Extremist. Cel puțin, PD a acuzat Antimafia de extremism tocmai pentru aceste acțiuni. O etichetă similară va fi atașată și principalului critic al Păpușarului –trustului Jurnal…

PD repeta, într-un fel, mesajul din 2009: să oprim războiul politic, doar că într-o formulă mai radicală. În acest sens, cu 2 săptămîni pînă la finele campaniei, PD lansează  acţiuni de intimidare a populației, sugerînd că războiul din Ucraina se poate extinde și în RM, din cauza unor forțe ostile, sprijinite de ruși. Mesajul era promovat și de canalele antioligarhice, gen Jurnal TV, care, inconștient, au ajuns ostaticii propriilor fobii și viziuni.  Cinismul situației era că însuși PD a fost masiv sprijinit de ruși în campania parlamentară din 2010, Lupu fiind candidatul Moscovei la funcția de președinte.

Banerele cu mesajul PD contra extremismului apar imediat în toată țara.  Concomitent, apar şi spoturi video ale Partidului pentru Neam și Țară, controlat de Păpușar. Ele sunt difuzate la toate posturile TV, inclusiv Prime, unde minutul costă 6000 de euro, și Jurnal TV (4000 de euro).

Vedeți cît sînt de bogate partidele extraparlamentare?

Spoturile îi prezintă drept “extremiști” pe Dodon și Usatîi. Concomitent, PG, SIS și MAI lansează “operațiunea”de capturare a teroriștilor.  Teroriștii sunt aceeași indivizi care erau capturați și în 2013 şi care, în lipsă de probe, au fost eliberați, însuși Recean cerîndu-și scuze pentru dezmăț (cazul Amerberg).Totuși, important de remarcat, pe tot parcursul anului 2014, portaluri apropiate Păpușarului, gen ava.md, hotnews.md, voxpublika.md au promovat ideea conexiunii Tkaciuc-Petrenco-Antifa, ultima fiind declarată organizație teroristă! Întreaga perioadă 2014 aceste portaluri, sprijinite și de Publika TV, au făcut teasing, speriind lumea cu planurile Antifa.

Dar la alegeri, istoria se repetă. Evident, că teroriștii aveau legături cu Patria și….PSRM, lucru “demonstrat” de către Ziarul Național, apropiat PLDM. Nu am putut să-mi cred ochilor cînd am văzut josnicia la care au ajuns acești jurnaliști, publicînd date supte din deget și materiale cu adevărat fabricate. Ava.md a mers şi mai departe, cerînd dosare penale pentru toți indivizii implicați.

Păpușarul era pregătit să elimine atît Patria, cît și PSRM.  Dar două partide era prea de tot. Plus, exista întîlnirea liderului PSRM cu Putin…Deci riscurile erau mari.  CEC-ul, CA, CSJ au dat verdictul.

Deja după campania electorală este reținut un alt membru Patria: Nicolai Țipovici. Judecătorul Serghei Bularu, care a sprijinit verdictul de arest al lui Țipovici, în 2011-2014 – a fost consilier în cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Republica Moldova.http://magistrat.md/ro/content/bularu Ca eurodemagogii să se calmeze, le amintesc că și dosarul privind retragerea licenței NIT fusese condus de judecătoarea  Domnica Manole, verișoară cu D. Diacov. Apropo, deja după alegeri, un grup de experți de la Publika cer dosar și puşcărie pentru liderul PSRM, I. Dodon.

Deci extremiștii au fost opriți. Chiar în acceași zi de joi și vineri, PD serbează “victoria contra extremiștilor” printr-un concert de proporții halucinante.  La concert participă crema artistică a Rusiei (Kirkorov, Baskov,  Malahov, Galkin), cu care PD, chipurile, lupta se toată campania electorală.  Încă un detaliu deloc neglijabil: Candu obține de la Gazprom reduceri la prețul gazului. La 20 noiembrie aflăm și prețul:  într-un interviu pentru Ria Novosti, Candu face aluzie la posibila concesionare a căilor ferate moldovenești în favoarea unor investitori ruși http://ria.ru/world/20141120/1034265995.html

Atacul contra PLDM. Șor și Filat excluși din ecuație?

PLDM întreaga campanie a evitat conflictele directe cu PDM, focusîndu-se pe lupta ideologică cu PSRM, promovarea mesajului european, hărțuirea Patria și a socialiștilor.  Priveam consternat cum Filat la Publika repeta același mesaj ca și Voronin și anume că prețul înalt la gaz este rezultatul contractului semnat de Greceanîi și Dodon! Respectiv, Greceanîi , ca și Timoșenko, trebuie să facă pușcărie…Sper că e clar în ce hotel a fost scris mesajul? Apropo, dacă contractul semnat de ZG e prost, semnați altul! De ce n-o faceți? Amintesc acestor inși de la Codru că Timoșenko a fost eliberată și grațiată…

Dar performanța PLDM a fost, din start, compromisă de conflictul intern Filat–Leancă și, în special, de acțiunile subversive ale premierului, șantajat de Păpușar pe anumite filiere de familie.

Leancă a promovat subtil agenda PDM, aducînd prejudicii de imagine grave propriului partid https://www.bogdantsirdea.eu/?p=1303 Cît valorează numai asumarea răspunderii guvernului, din iulie 2014, pe un proiect de lege care oferea prerogative largi BNM… De fapt, Leancă oferea pe talger tot sistemul bancar Păpușarului. Dar sprijinul pentru Ponta? Dar eliminarea din liste a lui Butmalai, Cimbriciuc și Recean pe motiv că ar fi corupți? Leancă care a dat BEM-ul, Aeroportul, numere diplomatice la Moscova pentru Șor este onest, iar Cimbriciuc care a luptat cu oligarhii este corupt? Frumos…Astăzi, 9 decembrie, deputatul Butmalai a fost găsit mort. Anterior, acesta anunța despre dezvăluiri bombă, pe care intenționa să le prezintă la o conferință de presă planificată la 19 noiembrie. Nu a fost să fie.

Pierzînd bătălia pentru poziția de lider al listei, care i-ar fi permis să preia conducerea PLDM, Leancă se focusează pe lupta privind menținerea funcției de premier. Din această poziție el speră să preia conducerea partidului sau să  scindeze PLDM într-un viitor apropiat.  Într-o asemenea ecuație, Filat este simplu deputat. Aceasta dacă CC îi va valida mandatul.

La moment există informații că Leancă ar putea ieși cu 10 deputați din fracțiunea PLDM, pentru a adera la coaliția păpușarului. Dacă este adevărat, atunci păpușarul va avea nevoie de încă 10 mandate, pe care le va găsi la PCRM. Aici tot sunt posibile scindări în numele „integrării europene”. Voturi se caută și pe filiera PSRM, cifra fiind de 300.000 euro per capita.

În contextul negocierilor, Leancă este spijinit de PD și Păpușar. Astfel, la finele campaniei electorale aflăm că CNA a deschis dosar penal pe acuzațiile lui Ioniță aduse la adresa lui Filat (firma Caravita, care ar fi deținută de rudele lui Filat și ar fi prejudiciat statul de cîteva sute mln lei)http://contracoruptiei.md/epopeea-hotiilor-de-la-banca-de-economii-continua/  La 16 mai 2013 , Filat a recunoscut că ar mai avea 4 dosare penale la CNA! http://ziarulnational.md/filat-am-patru-dosare-la-cna/ .

În acest context, Păpușarul face lovitura de grație. Joi, 27 noiembrie, CSJ, controlat de Păpușar, anulează emisia de acțiuni BEM produsă în august 2013. Or, anterior, Curtea de Apel i-a dat cîștig de cauză lui Șor. Ca urmare, Șor pierde BEM, ce trece în propietatea statului și sub administrarea directă a BNM, adică a Păpușarului. Pierdantă este și compania rusească  VEB Capital, subsidiara Vneșeconombank, care a a cumpărat 25% din acțiunile BEM.

Anterior, BNM controlată de Păpușar, l-a forțat pe Platon să-și vîndă acțiunile de la Victoria Bank, se pare, în favoarea lui Șor și, probabil, Filat (38%,14 noiembrie). Tot BNM se pare că i-a refuzat BEM (adică lui Șor) cumpărarea a 100% din acțiunile Unibank. Altfel spus, Păpușarul a lovit dur în Șor, lipsindu-l de poziții de președintele BEM, dar și de active bancare importante. Indirect, lovitura se aplică și lui Filat. Păpușarul îi creează probleme și lui V.Platon la Moscova, firmele acestuia fiind supuse unor verificări rigide din patrtea organelor de control.

Leancă, şi el, vîră adînc cuțitul în spatele lui Filat. La 4 decembrie, Leancă anunță că a dispus o investigație, cu angajarea unor companii internaţionale, pentru a evalua exact care este situația în sistemul bancar și, în mod special, la BEM. http://unimedia.info/stiri/video-Leanca-a-facut-o-declaraie-cu-privire-la-BEM-85439.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Astfel, Filat este în continuare șantajat pe dosarul BEM, ca să cedeze MAI în favoarea PL, iar funcția de premier în favoarea lui Leancă. Profitînd de situația incertă, S.Urechean a declarat deja că nu vede probleme în renașterea AMN, adică scindarea PLDM!

Totuși, Filat nu cedează așa simplu.Imediat după alegeri, PD a propus participarea PCRM în guvernare. PLDM a exclus din start o asemenea ecuație. E limpede că în formula PD+PCRM (40mandate), PLDM va fi puternic marginalizat (23 mandate). Formula PD+PL (32 mandate) oferă șansa unu echilibru fragil. Plus, într-o asemenea formulă politică, PLDM își păstrează electoratul anticomunist.

Sensul jocului este simplu: Păpușarul își dorea alianța PD-PCRM-PLDM. Dacă eșuează formula, atunci PD-PL-PLDM. Dar în ambele situaţii, Leancă, omul său,  trebuie să fie premier. Atunci spicher devine Lupu sau Candu, președinția este păstrată de Timofti, Filat este exclus din joc, iar mai apoi și din PLDM. Păpușarul profită și de miopia europenilor, ahtiați de prestația diplomatică a premierului. Un plus pentru Păpușar este și declarația electorală a PLDM că Leancă va fi candidatura pentru funcția de prim-ministru.

Să fie clar: dacă Leancă devine premier, Moldova va fi sub controlul total, repet total al Păpușarului. Indiferent de ce ar spune anumiți inși, cu aere pretins europene. Pentru Moldova, pentru democrație, pentru viitorul acestui stat, funcția de spicher devine vitală. Iată de ce, Păpușarul face tot posibilul ca funcția să nu fie deținută de Filat. Or, spicherul poate fi și președinte interimar…Tot spicherul propune candidatura  Procurorului General. Inclusiv, demisia acestuia.

Leancă s-a încleștat cu dinții în funcția de premier. Pentru ea, este gata la orice măgărie și chiar trădare națională. Pe interior, acesta evită discuțiile cu Filat. Ba chiar poartă negocieri secrete în numele PLDM cu Plahotniuc. Vizibil revoltat, Filat a depus la 8 decembrie demisia în fața biroului politic al PLDM. Cel puțin, așa scrie presa.  Reacția mass-mediei Păpușarului a fost una nervoasă: Filat șantajează, dorind funcția de spicher. Chipurile, Filat nu vrea să plece, jucînd un spectacol pentru obținerea suportului intern. http://moldova24.info/politic/vlad-filat-demisionat-colegii-din-pldm-e-doar-un-santaj-ca-sa-l-dea-la-o-parte-pe-leanca-si-sa-ia-functie/

Probabil, ienicerii Păpușarului au dreptate. Dar dacă nu au? Însuși faptul că Filat a făcut acest pas îi trădează disperarea. Acum totul este pe muchie de cuțit.

                        Finalul rămîne incert

Este adevărat că Păpușarul s-a consolidat.A crescut de la 12 la 15%, de la 15 la 19 mandate. Dacă în 2010 el controla 27 de deputați (PL+PD),  existînd 73 deputați PLDM, PCRM, PSRM care-l puteau anihila, astăzi oligarhul controlează 53 de deputați (PD, PL, PCRM). Plus, Leancă, care poate scinda PLDM. Deci Păpușarul a eliminat riscul formării unei majorități care-l poate slăbi sau distruge.

Și totuși în legislativ a apărut o nouă forță dinamică: PSRM, asupra căruia oligarhul nu deține absolut nici un control. Liderul de partid a intrat în categoria liderilor naționali, partidul său devenind forța politică nr.1. În ecuația anticipatelor, rezultatul poate fi unul incert pentru oligarh. Curtea regală de la Amsterdam a dispus arestarea a 70 mln de euro ai oligarhului.Altfel spus, Viorel și Victor Țopa nu dorm. Peste hotare se află  R.Usatîi, care, probabil, înțelege foarte bine cine l-a exclus din joc. Nu este clar nici ce se întîmplă în capul lui Voronin. În 2 luni se vor produce alegerile locale.

Deci partida abia începe…

P.S. Acest articol reflectă poziția personală, subiectivă a autorului și nu implică aprecieri și poziții politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *