Ofensiva oligarhilor 2: CONSENSUL CELOR TREI VLADIMIRI

Aşa cum am scris în prima parte, oligarhii s-au regrupat.

Unii dintre ei au și demarat acțiuni de anvergură, încercînd să-și anihileze oponenții politici.

De fapt, e limpede că există o înțelegere de principiu între Plahotniuc–Filat–Voronin privind crearea unei mari „coaliții proeuropene”, care ar include PD–PLDM–PCRM. Cei trei Vladimiri se văd, fiecare, șef de stat (Filat?), de guvern (Plahotniuc?) și de legislativ (Voronin?). În această ecuație, PL și PSRM sunt respinse din guvernare, pe motiv că ar fi „forțe radicale”, de extremă dreaptă și stîngă. Or, coaliția trebuie să reprezinte un spectru electoral cît mai larg, pentru a asigura un consens mimat, apropiat de cel din 2005. Consensul, în viziunea arhitecților săi, ar oferi o legitimitate și deci o stabilitate sporită sistemului. Iată de ce PCRM, PLDM, PD nu se atacă reciproc. Și iată de ce PCRM este activ promovat pe Realitatea TV, Publika, Prime, Canal 3, 2 Plus și alte posturi TV. Partenerii se ajută și se protejează reciproc.

Și totuși să fie foarte clar: în noua ecuație a puterii rolul de bază îl va avea Plahotniuc.

Amintesc că în 2005, în urma consensului european, s-au declanşat mai multe atacuri raider și reprivatizări ilegale (Victoria Bank, Prime TV, Cariera de piatră de la Cosăuți, atacul contra Megadat.com etc.). Nu mai zic şi de arestul în serie al oponenților politici: Mușuc, Pasat, Becciev.

Finalul a fost trist: revoluția din 7 aprilie, în care Reșetnicov, șef SIS, a demonstrat o incompetență crasă. Iar Voronin, care avea 60 de mandate,  a cedat benevol pentru 5 ani întreagă putere AIE/CPE, devenind responsabil pentru trădarea propriului alegător.

Păpușarul și anihilarea oponenților

Păpușarul, în ciuda imaginii șifonate a PD și a lipsei de mesaj,  se fortifică la nivel structural și politic. Nu știu dacă și electoral, sondajele închise oferindu-i între 5.8 și 8% în funcție de perioadă, eșantion, casă de sondaje.

La 8 octombrie,  13 primari PCRM din nouă raioane ale țării, precum și doi consilieri raionali din Cantemir și Strășeni au aderat la PD. http://www.realitatea.md/primari-si-consilieri-comunisti-adera-la-pd–pcrm–asta-provoaca-mila-_10125.html#sthash.WYnvzR2I.dpuf

Mai apoi urmează atacul raider contra PLR. Partidul lui Plahotniuc a înghițit mai mulți consilieri și miniștri PLR, utilizînd Procuratura ca instrument de convingere (Marinuța, implicat în scandalul cu vinderea armamentului,  și Bodișteanu, acuzat de Țîcu de  delapidări de fonduri sportive). Astfel, practic, Păpușarul controlează, cu cîteva excepții, întreg guvernul.

Tot el, încă în septembrie, a semnat un acord de colaborare cu PSD și V. Ponta (România).

Printr-o minune, reușește să obțină o reducere de 40 $ la preţul gazului furnizat de Federația Rusă, ceea ce, cu siguranță, înseamnă cedarea unor active energetice sau de infrastructură (căi ferate, rețele electrice) Kremlinului. Vizita lui Poroșenco în RM ar putea întări pozițiile oligarhului, știindu-se despre afacerile comune ale celor doi miliardari la SRL Gemenii.

Totodată, Păpușarul reușește să-l impună pe V. Platon să-și vîndă acțiunile de la Victoria Bank. Cel mai probabil lui Ilan Șor (și lui V. Filat?), partenerul său de afaceri. Amintim că la 14 noiembrie presa a informat despre vinderea celor 38% acțiuni VB unor terțe părți.

Prin partenerii săi de business de la Antena 3, lansează comentariul cu V. Gorbunțov, care îl acuză de tentativă de omor pe R. Usatîi. Scopul său este clar: PG are pretext de a deschide dosar penal pentru a-l lua sub control pe liderul Patria.

Lovituri încasează și alții. Păpușarul are cîțiva oponenți politici de bază, pe care-și dorește să-i slăbească, sau chiar să-i distrugă, cu orice preț.

Primul este PLR. Venirea în această formațiune a dnei Ana Ursache și suportul deschis din partea lui Val Butnaru (prezentatorul Cabinetului din umbră, Jurnal TV) au creat în stafful Păpușarului impresia că PLR-ul este sprijinit deschis de Viorel și Victor Țopa. Aceeași idee a fost lansată în spațiul public şi de Ana Guțu (interesant, a cui comandă o executa această doamnă?).

Nu știu cît adevăr este într-o asemenea ipoteză. Personal, nu am văzut nicio persoană importantă din anturajul lui Țopa în acest proiect. Dar este evident că Păpușarul crede anume într-o astfel de versiune.

În scurt timp, începe atacul raider contra PLR din partea Păpușarului! Fiți atenți: atacul se face contra propriului partener din coaliție! Astfel, miniștrii  unioniști  Marinuța și Bodișteanu părăsesc PLR și aderă la PDM!!! Anterior, 20 de membri PLR, printre care primari și consilieri municipali, tot la PDM aderă. Nu mai amintesc de demisia, cu adevărat obraznică, a lui Chitoroaga, director Moldsilva, produsă la 14 noiembrie la insistența … cui credeți? Corect, a lui Iurie Leancă, care nu are nicio afiliere față de păpușar. http://jurnal.md/ro/politic/2014/11/14/directorul-moldsilva-a-fost-demis/

Sondajele realizate de casele de sondaje ale Păpușarului (IMAS) distrug PLR-ul, plafonîndu-l la 1-2%. Or, IMAS face sondaje și pentru NDI, ceea ce este deja grav, fiindcă se pune sub acoperirea unui institut american. Concomitent, PLR este atacat de partenerii PD, PL, PNL, mai puțin PAD.  Scopul distrugerii PLR este clar: dacă trece PLR, nu trece partenerul Păpușarului, PL. Plus, Păpușarul își lichidează dușmanul Nr. 1: Viorel și Victor Țopa.

Absurdul își atinge culmile recent:  Jurnal TV este amendat de CCA pentru faptul că nu-l laudă pe Păpușar.

Al doilea rival este PSRM. Logica e simplă: dacă trece PSRM cu un scor mai înalt de 10%, așa cum o afișează unele sondaje închise, atunci PD ar putea rămîne în afara Parlamentului. Plus la toate, PSRM strică ecuația de guvernare, fiindcă poate, pur ipotetic, crea o nouă majoritate de stînga din PCRM, Patria. Voronin, în acest caz, ar putea fi tentat să schimbe macazul. Pentru a se proteja, Păpușarul și-a pus drept obiectiv distrugerea PSRM, apelînd la ajutorul  PCRM, PSD (Blocul UV, al cărui lider, V. Șelin, are cîteva zeci de mln. dolari credite la Victoria Bank), PL, PNL.

Primul atac dur se produce chiar vara, la 23 iulie, cînd Publika lansează aberația că Dodon i-a convins pe ruși să impună embargoul http://www.publika.md/rusia-a-impus-embargo-moldovei-la-solicitarea-socialistului-igor-dodon_2023101.html Și acesta în pofida amenințărilor Rusiei, și personal ale lui Putin, privind efectele ce vor urma după semnarea acordului de asociere!

Apoi, urmează mai multe atacuri mediatice dure contra PSRM. Apropo, atacurile sunt zilnice, fapt despre care voi scrie cu prima ocazie. Publika TV și alte instituții ale Păpușarului afișează  reportaje din satul de baștină al lui Dodon, cu săteni (membri PD) revoltați contra acestuia, cu indivizi de la mitingurile  PSRM care nu știu cine e Dodon și ce este Uniunea Vamală,  declarații ale lui Voronin (PCRM), Topolnițchii (Blocul UV), Petcov (PCRM), Roșca (PPCD),  D. Ciubașenco (ex-candidat pe lista PLDM, susținător  Andronic, Pasat, apoi Voronin și Usatîi), toți revoltați exclusiv împotriva lui Dodon. Unii dintre aceștia sunt enervați la culme pe Putin și Rusia, pentru că acordă sprijin unui marginal politic cum e Dodon și nu slugoilor Păpușarului Voronin și Șelin. Sunt și eu revoltat la culme: de ce Putin nu-l susține pe Voronin care l-a trădat de atîtea ori? Sau pe Roșca care îi ardea portretele la mitinguri?

În paralel, Păpușarul lansează mai multe sondaje CBS Axa, IMAS, NDI care oferă PSRM 3–4% rating direct, 5.6%–5.8% recalculat.  Și aceasta chiar dacă Asociația Sociologilor și Demografilor, Fundația pentru Opinie Publică, Asociația Politologilor, iar mai recent și prestigiosul Gallup, oferă PSRM între 6% rating direct (Gallup, la comanda IRI, 20 oct.) http://www.iri.org/sites/default/files/2014-11-13%20Survey%20of%20Moldovan%20Public%20Opinion%2C%20September%2020-October%2020%2C%202014.pdf  și 9-10% (ASD). În schimb, ratingul partenerilor lui creşte ca pe drojdii.

Și totuși Păpușarul a trecut linia roșie prin reținerea și expulzarea din țară a unor participanți la conferințele PSRM, printre care politologul Kașirin, acuzat că ar fi agent FSB. Recent, s-a produs reținerea a lui P. Grigorciuc, activist la Forumul Social, acuzat de planificarea tulburărilor în masă (14 noiembrie).  La posturile TV ale păpușarului s-a strecurat informația că Grigociuc ar avea conexiuni cu PSRM și Patria. Reiterez că acest Grigorciuc este un cunoscut luptător cu Păpușarul, iar SIS-ul este controlat de oligarh.

Și dacă Grigorciuc este atît de periculos, de ce nu a fost arestat și deferit justiției? Crima doar este foarte gravă!

Se vede de la o poștă că este un show ca și cel cu mituirea deputaților de către Platon, un alt rival și ex-partener de al oligarhului. Or, niciun deputat nu a fost pedepsit…

Oricum, PSRM trece pragul grație ratingului de 12% pe care-l are la moment.  Și fracțiunea sa va fi una importantă.  Suportul lui V. Putin va avea efecte pozitive, indiferent de eforturile mafiei moldovenești.

Gruparea Stati, Șor, Filat (PLDM)

Liderul PLDM V. Filat este al treilea (dacă nu primul) rival serios al Păpușarului. Dincolo de consensul mimat, Păpușarul nu-i va ierta niciodată demersurile din 2011 și 2013. Am mai spus-o și o repet: faptul că Filat nu a dus lupta pînă la capăt îl va costa scump.

Acesta ar putea fi exclus din Parlament prin decizia CC, care nu-i va valida mandatul. Sau nu-i va valida nicio funcție pe care o va deține. Cel puțin, asemenea discuții există în stafful Păpușarului.

Dar nici Păpușarul nu este atotoputernic. Remarcăm faptul că gruparea oligarhică PLDM s-a activizat vizibil, concentrîndu-şi masiv resursele.

Ilan Șor reușește, pe lîngă președinte al Consiliului de Admninistrare BEM, să devină, din 1 noiembrie, președintele Consiliului de Administrație al Avia Invest, companie care a concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău. http://agora.md/stiri/4297/confirmat-ilan-shor—presedintele-consiliului-de-administratie-al-concesionarului-aeroportului  La 10 septembrie, BEM a depus la Banca Națională a Moldovei actele în vederea obținerii permisiunii pentru cumpărarea a 100% din acțiunile Unibank. Dacă ar fi reușit (sau dacă-i va reuși), Ilan Șor va deveni bancherul Nr.1 din RM.

Tot el este suspectat de procurarea recentă a acțiunilor Victoria Bank de la Platon, pentru a acoperi găurile din BEM, Unibank și BS. Dacă e să credem informației distribuite de media Păpușarului, Filat ar fi implicat și el în procurarea acțiunilor Victoria Bank, la care se mai adaugă preluarea agresivă a postului de radio Vocea Basarabiei, ce a mai primit și licență televizată ca Vocea Basarabiei TV. Totodată, aflăm că și postul  de televiziune regional „Canal X” SRL Briceni este deținut de Caravita SRL, atribuită rudelor liderului PLDM.  http://www.jurnaltv.md/ro/news/2014/10/30/scandal-la-vocea-basarabiei-quot-10071077/  Dacă informațiile date sunt adevărate, atunci Filat poate fi considerat oligarh cu acte în regulă, fiindcă deține active mediatice, bancare și funciare.

Deci, PLDM, printr-o minune greu explicabilă, obține active importante pe piața mediatică: TV7, TNT (C. Lucinschi), EU-TV, ALT-TV, newsmoldova.md (Ilan Șor),      Vocea Basarabiei și VB-TV, (Veaceslav Ţîbuleac), „Canal X”, Ziarul Național, Național FM și altele.

Toate acestea mențin PLDM pe prima linie. Sondajul IRI arată o diferență de 1% între PLDM–PCRM (22% versus 23%). Sondajul intern PSRM arată același lucru, existînd șansa, fie și mică, pentru ca PLDM să iasă pe I loc, grație suportului european (17% PLDM versus 18% PCRM) dar și resurselor administrative exorbitante. Dar e limpede că PLDM nu va repeta performanța din 2010, și va fi sub 25%.

Una din explicații este conflictul intern și dependența crescîndă a lui Leancă față de Păpușar. Am mai scris că anume Leancă a insistat în eliminarea lui Butmalai, Recean, Cimbriciuc și a altor critici ai Păpușarului din lista partidului, pretextînd că ar fi corupți.

Tot Leancă a propus demisia șefului Moldsilva, Chitoroagă http://jurnal.md/ro/politic/2014/11/14/directorul-moldsilva-a-fost-demis/, lovind, spre bucuria Păpușarului, PLR sub centură, a respins cererea PLR de demisie a doi viceminiștri ai săi – Sergiu Stanciu şi Dorin Duşciac; și-a umilit propriul ministru, A. Usatîi, trecînd cu vederea abuzurile miniștrilor PD (14 noiembrie), l-a sprijinit, alături de Plahotniuc, pe V. Ponta în turul II al alegerilor din România, accentuînd clivajul intern.

Spre stupefierea cetățenilor, Leancă atacă deschis oponenții Păpușarului. Priveam consternat cum Leancă a prezentat  o scrisoare semnată de Dodon, referitoare la Acordul de Asociere. Scrisoarea a fost, cu generozitate,  oferită de Ministerul Economiei controlat de PD.  Culmea e că Dodon cerea comerț asimetric, nu zonă de liber schimb, cum simulează subalternul lui A. Stati, I. Leancă! La 13 noiembrie, Leancă, ce tăcuse mîlc pe timpul atacurilor raider  din vara lui 2013 asupra MAIB și Registru,  a ieșit cu discursuri dure la adresa lui Formuzal, critic vehement al lui Plahotniuc.

Pentru a spulbera orice dubii privind poziția sa politică, Leancă ne-a prezentat cu pompă, la 13 noiembrie, noul portal al guvernului. Și dacă anterior culoarea era verde, acum ea devine albastră. Așa cum e și firesc!

Dar sunt și alți membri PLDM care lucrează pentru Păpușar. La 27 octombrie, aflăm că CEC-ul, condus de Iurie Ciocan, îl sancţionează pe S. Mocanu și Mișcarea Antimafie pentru incidentul de la Nisporeni. Culmea absurdului este că la Nisporeni membrii Antimafia au fost bătuți măr de cei din PDM. Iar sancțiunea, cum e și firesc, o încasează jertfele. Cred că toți înțeleg de ce… I. Ciocan a fost prins de CNI cu avere ascunsă în România. Acum înțelegeți  cum va număra el voturile? http://deschide.md/ro/news/politic/6706/CEC-A-SANC%C8%9AIONAT-partidul-lui-Sergiu-Mocanu-%C3%AEn-urma-unei-sesiz%C4%83ri-a-PD.htm#.VE4qDACpGns.facebook

Gruparea oligarhică Voronin. Familia se reunește

După ce Voronin a făcut mai multe cedări umilitoare în favoarea Păpușarului, situația pentru  PCRM s-a schimbat radical.  De la 51% în noiembrie 2013, PCRM are azi 18–22% rating direct (21–25% recalculat). Păpușarul, conștient că PCRM se prăbușește, depune eforturi supraomenești pentru a-și salva partenerul de prăbușirea totală. Or, prăbușirea PCRM este inevitabilă din cauza schimbării vectorului extern, din cauza eliminării lui Tkaciuc, a vinderii partidului lui Plahotniuc.

Unii deputați PCRM obțin loturi de la CMC. Păpușarul permite scheme la primărie pentru partenerii săi din PL-PCRM. Am mai scris că delapidările comune ale PL-PCRM au atins peste 500 mln de lei. Alte surse vorbesc deja de 1 mlrd de lei! Firma Glorinal obține 25 mln de lei compensații. Activele Fincombank în 2014 ating cifra de 2073,28 mln de lei, în creştere cu 5,7% faţă de anul 2013, cînd  au constituit 1961,49 mln de lei. Mai mult: FinComBank înregistrează, în nouă luni ale anului curent, cel mai mic coeficient de credite neperformante pe piaţa bancară din Republica Moldova, acesta constituind 3,95%. http://agora.md/stiri/4041/fincombank-are-cele-mai-putine-credite-neperformante-de-pe-piata-bancara Vedeți ce minuni se produc grație consensului?

Voronin cîștigă în lanț toate procesele de judecată contra oponenților săi politici. Interesant e și faptul că anterior Voronin evita să se adreseze în justiție. Acum, o face cu orice ocazie. În acest sens, remarcăm victoria contra comuniștilor reformatori, care au fost impuși de judecată să renunțe la simbolica „secera și ciocanul”. Totodată, Voronin cîștigă în fața lui R.Usatîi la rău famata judecătorie Buiucani. Amintim că Usatîi a declarat că Voronin ar deţine averi pe la Karlovi Vari și prin California. Chiar și subsemnatul este amenințat cu judecata de V. Pîrlog, un acolit al Păpușarului, parașutat de curînd pe lista PCRM. https://www.bogdantsirdea.eu/?p=1288

PCRM și personal Voronin sunt promovați serios de Publika, Prime și alte televiziuni ale Păpușarului, în timp ce oponenții lor politici sunt ignoraţi cu desăvîrșire.  Deja la 8 octombrie Publika dă – cu titlul de știre! – spotul electoral negativ al PCRM, orientat contra PSRM –Parus. La 16 –18 octombrie, Publika, chiar  și Prime, difuzează fotografii contrafăcute cu un candidat PSRM. Fotografiile au fost lansate de un reprezentant PSD, al cărui lider avea datorii de apr. 50 mln dolari la Victoria Bank.  La emisiunea Fabrika de la Publika TV (16 octombrie), lui Voronin i se aruncă grijuliu mingea la fileu, oferindu-i-se posibilitatea să-și atace nestingherit toți oponenții. Voronin este mai ager decît pare. El îi atacă preponderent  pe oponenții Păpușarului: Petrenco, Muntean, Tcaciuc. Și, desigur, nu uită să scape cîteva picioare în PSRM.

De fapt, orice acțiune PCRM, iar unele de-a dreptul banale, gen curățarea gunoiului, sunt activ promovate de Publika, Prime, Canal 3 etc.

Deși încă la începutul lui octombrie partidul nu avea bani, echipă, listă, mesaj, staff electoral, la 8 octombrie se produce o minune. Toate acestea apar ca din neant: spoturi, bannere pe arterele centrale din toate orașele, foi volante, echipe. Apar tot mai multe informații că PCRM-PD sunt dirijate de un staff comun, care pregătește spoturile, mesajele, foile volante și materialele compromițătoare. Apoi, acestea sunt rulate pe posturile lui Plahotniuc. Unii indivizi informați declară că la ultima plenară PCRM s-ar fi decis alianța deschisă PCRM-PD. PCRM, împreună cu PSD, Vozrojdenie a lui Mișin (dependentă de PLDM), atacă strict PSRM și uneori Patria. Totodată, PCRM promovează ideea de „consens naţional” și de evitare a războiului…altfel spus, ideea de înțelegere oligarhică.

Dacă va ajunge Voronin în alianță cu PD și PLDM, rămîne de văzut. Nu exclud că PCRM va fi rupt în două și toată echipa Păpușarului va fugi la oligarh. Atunci finalul acestui cartel oligarhic comunist va fi unul trist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *