CPE se poate sinucide

La 17 septembrie, Asociația Sociologilor și Demografilor din RM a prezentat datele unui nou sondaj Vox Populi, septembrie 2014.

Sondajul  ne prezintă un peisaj destul de trist pentru partidele din axa guvernamentală.

Desigur, remarcăm din start faptul, că fiecare sondaj își are propile carențe și nu trebuie perceput drept adevărul în ultima instanță. Mai ales în condițiile RM. Dar avem ce avem.

Liderii politici

La întrebarea deschisă în cine aveți cea mai mare încredere, sondajul ne oferă următorul clasament:

 • Vladimir Voronin – 22,6%
 • Iurie Leancă – 16,9%
 • Vlad Filat – 11,4%
 • Dorin Chirtoacă – 8,7%
 • Igor Dodon – 8,5%
 • Marian Lupu – 5,1%

Topul celor trei lideri politici  este în continuu dominat de Vladimir Voronin, Iurie Leancă  și Vlad Filat. Amintim, că la  20 mai 2014,  Asociația sociologilor și demografilor  oferea aproximativ același peisaj ierarhic: Voronin (20.4%),  Leancă (20.1%), Filat  (18.2%).

Astfel, AIE/CPE care se menține 5 ani la guvernare, nu are niciun lider politic care să-l depășească la capitolul “cea mai mare încredere” pe V.Voronin. Liderul PCRM, spre decepția rivalilor săi, mai și crește cu 2%. Ce-i drept, asta nu ajută partidului care continuă să scadă dramatic, ajungînd la 33.6%

Vom remarca faptul, că în patru luni de zile, ratingul direct al lui Leancă a scăzut cu 4%, de la 20% la 16%, al lui Filat cu 7%, de la 18% la 11%.  Și totuși, Filat se menține pe a treia poziție. Și asta în lipsa funcției. Nu mai zic de prezența unei campanii negative fără precedent declanșată contra lui.  Deși a fost declarat din aprilie 2013 cadavru politic, acesta nicidecum nu vrea să moară…Probabil campania negativă exagerată, produsă în regim non-stop are rezultate, dar acestea sunt departe de cele scontate. Totodată, devine clar că PLDM are 2 locomotive electorale, și că Filat ar putea fi cap de listă cu același succes ca și Leancă, care a intrat și el în faza de declin. Și asta în ciuda tuturor resurselor administrative pe care le deține, mediatizării enorme, protejării imaginii sale de către PD.  Am mai scris: ratingul lui Leancă nu oferă plusvaloare electorală PLDM, care în toate sondajele nu depășește 24%.  Probabil, fiindcă este un rating al funcției, nu un rating politic, legat de calitățile personale.

Scăderea ratingului lui Filat și Leancă ar putea crea probleme și ratingului PLDM, cu riscuri de scădere sub 20%. Asta în situația în care nu-și revizuiesc cardinal strategia, nu obțin suportul politicienilor de vază din UE și SUA, nu oferă dezmințiri convingătoare la acuzațiile în serie. În situația cînd ești atacat din toate părțile, trebuie să dai riposta. Și una dură. Dacă nu ripostezi, atunci  ori pleci benevol, ori vei fi anihilat politic.

A doua linie este compusă din  politicienii tineri: Dorin Chirtoacă – 8,7%, Igor Dodon – 8,5%, care le suflă în ceafă primilor trei clasați și care i-ar putea ajunge și chiar surclasa. Cel puțin, nu ne-am mira. Creșterea lui Dodon se explică prin mesajul penetrant (aderarea la UV, lupta cu oligarhii), acțiuni de anvergură (mitingul din 14 septembrie) și ce este mai important, întîlnirea cu spicherul Dumei FR S.Narîșchin la 16 septembrie 2014, care a declarat PSRM partener al Federației Ruse. Suportul lui Narîșchin oferă transferul de imagine necesar  pentru creșterea ratingului.

De remarcat prăbușirea ratingului lui Marian Lupu, ajuns doar la 5.1 % și plasat pe locul 6. Lupu scade lent, dar vizibil, fiind deja depășit de Igor Dodon (8.5%). Or, în mai 2014, ASD îi oferea lui M. Lupu un rating de 7.1%, iar lui Dodon cu 6.8%. Acum, acesta este depășit de liderul PSRM, fapt ce va avea consecințe dramatice pentru scorul electoral al PD. Pornind de la această constare, devine explicabilă campania agresivă declanșata de Plahotniuc contra PSRM și ideea de interdicție  a partidului, propusă de ziarul Timpul (afiliat lui Plahotniuc).

Problema lui M.Lupu este în faptul că acesta nu are funcția pe potriva structurii sale de personalitate (spicher sau președinte, nu apare cu inițiative fundamentale, nu are suportul extern necesar pentru amplificarea ratingului. Amintim că în 2009-2010 acesta era susținut de Rusia, avînd întîlniri cu V.Putin. Atunci încrederea sa (foarte multă și oarecare încredere) era în zona de 50%. Astăzi, lipsit de suport, Lupu se prăbușește.

Altfel spus, Lupu nu mai are șanse să redevină lider național, și nu știu dacă ar putea trage de unul singur lista electorală a PDM. Tragedia acestui partid constă în faptul că și spicherul Corman, în ciuda milioanelor de euro investite în imaginea sa și prezenței non-stop la toate posturile TV, nu are priză la alegător. Cu un rating de 2.3%, acesta nu are nicio șansă  să repete performanța lui M.Lupu din 2009-2010.

A treia linie este dominată de Renato Usatîi (3.8%), care trebuie să recunoaștem, crește în popularitate destul de rapid. Fenomenul Usatîi își găsește explicația în vicitimizarea lui, acțiunile de caritate, promisiunile de a se răfui cu liderii CPE. Ratingul său oferă șanse mari ca partidul pe care-l va conduce să treacă pragul de 6%. Și asta în situația în care azi, Parus are 5.1%. Dar nu uitați, că partidul nu are nici o lună de la I congres.

Loserii politici

Mai mulți indivizi prezenți în spațiul public și despre care se afirma de ani de zile că ar putea conduce proiecte politice de succes,  au un rating mai mic de 1%. Mă refer la Alexandru Tănase, Alexandru Oleinic, Mihai Godea și alți parteneri de-ai păpușarului.  Deci, dacă ar fi plasați cap de listă electorală, aceștia nu ar avea nicio șansă să treacă pragul de 6%.

Oligarhul Ion Sturza (partenerul de afaceri al lui Oleg Voronin, ex-președinte CA Fincombank), pe care mulți intelectuali naivi un an la rînd îl vedeau liderul unui nou proiect politic, nici nu  este menționat în întrebarea deschisă de către respondenți. Altfel spus, ratingul său electoral este 0.

Și asta în situația în care oligarhul a stat 5 ani pe toate posturile TV, criticînd non-stop guvernarea, și în special pe Vlad Filat. Nu și pe Vlad Plahotniuc. Sturza la un moment s-a încîlcit în propriile declarații. Ba acuza guvernarea de hoții, ba apărea pe post de avocat al guvernării (Leancă și Timofti), ba declara că nu vom obține regimul fără vize, ca mai apoi să afirme că totul era previzibil.

Ba zicea ca are ambiții politice, ba că nu mai are ambiții politice. Ba afirma că Rusia este agresor, ca mai apoi, la Cabinetul din Umbră, să afirme că e nevoie de relații pragmatice cu Moscova.

Se vede că cetățenii au realizat, că pe Sturza îl interesează doar un singur lucru – funcția de președinte. Și l-au apreciat adecvat.  Văzîndu-și popularitatea și ratingul, acesta subit a declarat că nu vrea să-și trădeze principiile.

Ce să zic? Cetățenii se maturizează…

Partidele politice cu șanse electorale

 Ratingurile electorale ale partidelor sunt următoarele:

 • PCRM – 33,6%.
 • PLDM – 20,1%,
 • PDM  – 11,3%,
 • PL – 10,0%,
 • Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 9,6%,
 • Partidul Nostru (Blocul Renato Usatâi) – 5,1%,  

PCRM se prăbușește. E limpede. În noiembrie 2013 partidul avea conform BOP (IPP) 51%. În aprilie 2014, BOP îi oferă 39. În august, CBS Axa -36%.  Acum -33.6%. Trendul este vizibil. Refuzul de a lupta cu oligarhii, renunțarea la vectorul UV, eliminarea echipei mladocomuniste, supunerea față de Plahotniuc își fac efectele. Conducerea nu face concluzii și continuă spre bucuria păpușarului lupta…contra PLDM. În iunie – septembrie, PCRM a cerut demisia lui Dorin Recean, Maia Sandu, protestînd cu vehemență contra lui V.Bumacov. Șnase de inversare a trendului practic nu există.

PLDM are un rating oscilant, fiind   în zona 20%-24%. Acest partid poate crește, dar și descrește. Ținînd cont că ratingul liderilor e în scădere, riscurile descreșterii rămîn pe agendă. Mai ales, că disputele interne au devenit vizibile, iar mesajele lui Iu. Leancă sunt în disonanță cu cele ale partidului. Situația este atît de incertă, că deputații au ieșit cu declarația despre fidelitate față de partid.

Și totuși, PLDM are 2 atuuri vizibile: mesajul european clar și suportul pe care-l are Filat de la T.Băsescu, A.Merkel și SUA. Totul depinde de consensul interior și voința de putere a liderului. Și dorința de a lupta.

Dacă PLDM va merge cu două locomotive, va avea de cîștigat. În caz contrar, finalul ar putea fi incert.

PD, în funcție de sondaje, are un rating diferit. Explicația este în faptul că acest partid are mai multe case de sondaje. CBS Axa îi oferea în august 6.5% rating direct, deci, la limita pragului (apr.10% recalculat). ASD îi oferă 7.8 %  rating direct, 11% recalculat.  Dar există sondaje închise foarte solide, care îi oferă PD doar 4.8% rating direct, 5.8% recalculat. Adică, PD este la limită. Iată de unde dorința PD de a face bloc cu PLDM. Ca și inițiativa  de introducere a circumscripțiilor electorale uninominale.

Ratingul lui Lupu scade. Al lui Corman nu crește. Suport extern nu există, Rusia punînd accentul pe I.Dodon. Convenția încheiată cu PSD din România poate fi sinucigașă pentru PD, în contextul în care V.Ponta a declarat dezideratul Unirii din 2018. Reiese, că PD este un partid unionist? Și M.Ghimpu a declarat recent, că își dorește o alianță PD-PL. Comentariile sunt de prisos.

PL s-a conservat în zona de 7-10% în funcție de sondaje. Deși probleme există și aici. Una e clar: șansele să depășească 10% sunt prea mici. Să scadă sub 7% – sunt prea mari. Chirtoacă nu mai arată atît de bine ca în 2009-2010, avînd o imagine șifonată de scandalurile de corupție din primărie și eșecurile manageriale.

PSRM crește. Dacă la 20 mai ASD  îi oferea 8.3%, acum 9.6%. Explicația este simplă: PSRM este unicul partid care pledează clar pentru aderarea la Uniunea Vamală, stînd monopolist pe un segment de 50% din electorat. Mitingul din 14 mai care conform organizatorilor a mobilizat între 40-50.000 suporteri confirmă teza. Ca și 1 mln de semnături colectate. Întîlnirea cu Narîșchin tot va avea efecte. Plasarea pe mesajul antioligarhic va da plusvaloare partidului, absorbind electoratul protestatar.  Și dacă Dodon va avea întîlniri cu Putin sau Medvedev, alegătorul rusofil se va direcționa spre el.

Concluzii:

 • Conflictele din CPE îngroapă alianța. Campania demarată de Plahotniuc contra PLDM ar putea să distrugă atît CPE, cît și pe el însuși.
 • PCRM și PSRM vor avea împreună mai multe voturi. Respectiv și mandate.
 • Usatîi poate fi eliminat doar administrativ. Dacă trece Parus, ceea ce deloc nu poate fi exclus, chiar dacă partidul nu a fost admis în cursa electorală, ecuația politică se poate schimba cardinal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *