Operațiunea „Lustruirea păpușarului”

Miezul nopții. Păpușarul stă enervat la culme în oficiu, unde au fost chemați Chetraru, ambii Tănăse, Gurin, Donciu, Pocaznoi, Bercu și încă cîțiva indivizi cu reputație controversată. Păpușarul privește mînios la o sabie japoneză de pe perete.

Brusc și fără vreo avertizare prealabilă, acesta înhață sabia și face o mișcare-fulger pe lîngă centura lui Pocaznoi. Ăla leșină. Căzînd la podea, Pocaznoi se lovește cu capul de Donciu, care leșină și el. Unul din Tănași momentan devine treaz. Al doilea o rupe la fugă, dar este imediat prins de Chetraru și încă doi angajați CNA cu capul cît nuca. Ceilalți indivizi muțesc de frică.

Păpușarul: După cîte știți, acum un an am demarat operațiunea de lustruire a imaginii mele pătate și a reputației dubioase.  M-au deconspirat cu probe grele, că-s oligarh, că-s raider, că-s mafiot legat de gruparea Solnțevskaia. M-aţi sfătuit să zic că nu am fost monitorizat de Interpol, ca mai apoi, să confirm chiar eu, că am fost monitorizat de Interpol. M-aţi convins să promovăm ideea că Slava Platon e raiderul Nr 1 dar cei  din Curtea de Justiție de la Londra au depistat cu probe grele, că raiderul Nr.1 sunt chiar eu.

În plus, cei din Uniunea Europeană vor sînge. Cer să fie condamnați nu tractoriști, hamali și văcari, cum o faci tu, Gurin, dar rechinii mari. Adică, eu.

Ce s-a făcut la acest capitol? V-am dat milioane! Raportați!

Donciu, președintele ComisieI Naționale pentru Integritate, subalternul de cîndva a lui Ion

Diacov, frate cu D.Diacov: Personal am analizat foarte atent ordinul dvs. de a vă verifica averea. Dar domnule păpuşar, cum putem verifica ceea ce nu există? Credeam că sunteți oligarh, miliardar, criminal. Dar investigaţiile noastre au arătat, că sunteți mai sărac decît primii apostoli. Deci, nu sunteţi miliardar, ci doar criminal.

Nagacevschi, avocatul păpușarului: Am făcut tot ce ați zis șefu! L-am demis pe Filat pentru corupție, fiindcă v-a acuzat pe dvs. de corupție. Acum toți au prins ideea: cine va încerca să lupte cu mafia, va fi el însuși declarat că este capul mafiei!

Iulian Bercu (Publika) : Pînă acum toţi spuneau pe bună dreptate că în Moldova există un singur bandit. La ordinul dvs.,  prin eforturi supraomeneşti, am convins ţara că avem doi bandiţi: Dvs. şi Filat. Mai apoi vom porni planul B, conform căruia, în Moldova vor fi deja trei bandiţi: Matale, Filat şi Leancă. Dacă trebuie, vom lansa şi planul C,  conform căruia vor fi deja patru bandiți: matale, Filat, Leancă, și Maia Sandu, că văd că îi creşte ratingul.

Păpuşarul: Voi mă credeţi prost sau cum? Donciu, el însuși acuzat de ascunderea averilor, declară că eu, Păpușarul nu am ascuns averile! Și cine o să-l creadă, derbedeilor? 

Donciu: Mare avere! Am si eu un bordei cu 3 etaje sus şi 4 jos,  4 Jeepuri, 8 terenuri…

Papușarul: Gura în ghips! Eu n-am terminat!

Papușarul: M-am consultat recent cu niște experţi serioși. Păi, iată ei îmi zic, că porcăria cu demisia guvernului a fost o țeapă, e  suta de procente… Cică guvernul e demis pentru corupție!!! Filat, care a luptat cu corupția și mafia, iese că e corupt. Da noi, care și suntem mafia, suntem curați. Și cui să-i spun eu poveștile astea, măi Nagacevschi? Arată-mi prostul care o să le creadă, că eu unul nu-l prea văd.

Pocaznoi (supranumit și „Zacaznoi”): Am eu doi cumătri. Dacă-i plătim din gros, vor crede…

Păpușarul: Gura am zis! Și dacă Filat este corupt, e clar că și miniștrii demiși împreună cu el sunt corupți. Și Lazăr, și ce e mai grav, partenerul meu de afaceri Filip. Așa și pînă la mine nu-i greu de ajuns.

Ei, și dacă i-am demis că-s corupți, de ce mi-ați propus să pun acești miniștri corupți din nou în guvern? Pentru ce atunci i-am demis?

Tănase: E limpede, șefu. De aceea și v-am propus să-i repuneți în funcții, fiindcă sunt corupți. Toți au supraîndeplinit planurile la hoții. Filip, spre exemplu, planul de hoții pentru cinci ani, l-a executat în trei. Lazăr – în doi. Cum să nu-i repunem în funcții? Băieții trebuie motivați. Trebuia să transmitem un semnal societăţii, dar şi europenilor…

Donciu: Și totuși, lumea are întrebări. Leancă n-o furat mai nimic, dar a rămas în guvern! Nu este corect. Ne pierdem reputaţia.

Păpușarul: Lasă că mai are timp…Și apoi, el nu încurcă la băieți să fure. „Bratvaua” îi mulțumită.

Donciu: Da Buliga? Asta tot ce fură îi duce lui Diacov. Nu se gîndește la colectiv.

Păpușarul: Aşa nu merge. Costea, explică-i că, colectivul este mai presus.

Costea Botnari: nțeles, șefu!

Păpușarul: Şi totuşi, Filat demis pentru suspiciuni de corupție, nu poate fi premier, iar Leancă, demis la pachet cu el, poate? Nu se leagă!

Tănase: Domnule păpușar! Totul este simplu. Filat nu poate deține funcția fiindcă este suspectat de corupție…

Păpușarul: De cine este suspectat, bre? De Zubco, acuzat de omor?! Sau de tine, acuzat de planificarea atacurilor raider? Toți știu că eu v-am pus în funcție.

Nagacevschi:  Filat i-a permis lui Lazăr și Focșa să fure!

Păpușarul: A…v-am prins! Voi ce, ați vrut să nu le permită? Și apoi, ce putea el face? A propus să-i demită, dar noi ne-am opus.

Nagacevschi: Păi, Filat nu le-a creat condiții prielnice ca să fure mai mult!

Păpușarul: Asta-i altă gîscă! Sabotarea schemelor e o mârlănie fără precedent în istoria ţării.

Gurin : Stați că nu înţeleg nimic! Reiese că Filat este doar „suspectat”, nu și corupt.  Dar de cine-i suspectat, nu prea este clar.

Păpușarul: Păi, de mine şi Voronin!

Gurin: Ceva aici nu merge. Matale, care ziceai ca ești anticomunist, te-ai aliat cu Partidul Comunist. Ziceai că ai creat AIE, dar în final, toţi au văzut că ai distrus AIE. Ziceai că susţii cursul european, dar ai dat jos guvernul pro-european. Ziceai că lupți cu tiranul Voronin, ca spre final să te culci cu Voronin. Iar acum suspectezi proprii oameni de corupție! Dar pentru ce i-am pus în guvern? Nu pentru că erau pricepuţi la corupţie? Arătăm penibil, șefu!

Păpușarul: Așa și este. Și acum ce facem? Dacă Filat nu poate fi premier, înseamnă că nici eu, nici finul, nici nănașa și ce e mai grav –  nici secretara mea – nu vom fi președinți sau spicheri în vecii vecilor. Atunci, care a fost sensul să-l trăsnim pe Filat? Iese că ne-am trăsnit pe noi!

Tănase (hlizindu-se pe furiș): Așa e șeful. V-ați dres reciproc. Acum matale, Filat, Lupu și Ghimpu ați rămas fără funcții. Hi-hi-hi… Pe viață. Hi-hi-hi…

Păpușarul îi arde o palmă peste ceafă lui Tănase. Ce te hlizești ca prostul, măi? Tu ai făcut porcăria, tu și spune cum să ieșim din ea.

Tănase: Propun ca în motivația deciziei despre demisia lui Filat să fie introdusă următoare frază:

Filat este demis din funcția de premier pentru suspiciunea că nu a contribuit suficient la înflorirea corupției. Mai mult ca atît, a încercat chiar să combată acest fenomen, pe care noi cu domnul Voronin l-am cultivat cu atîta greu și suferințe. Schemele cu carnea, peștele, Metalferosul, apa, gazul care funcționau ca ceasul erau la un pas de a se prăbuși din cauza activității iresponsabile a acestui individ care a tulburat LINIȘTEA în Țară și  schemele din Alianță.

Pentru securitatea schemelor, decidem că pe viitor Filat nu mai poate deține funcția de premier. Semnat:

Păpușarul

Moșneagul

Păpușarul: Nu merge. Nu rezolvă întrebarea cu funcția mea.

Nagacevschi: Atunci, trebuie să rugăm aşa-zisa „Curte” să reinterpreteze propria decizie despre demisia lui Filat. Curtea, în urma unei analize minuțioase a propriei aberații, va emite o altă aberație, care va fi înghițită de toți, în numele integrării europene.

Păpușarul: Zi mai repede decizia. Nu ne chinui!

Nagacevschii: Curtea decide, că Filat nu mai poate fi premier pe viață, fiindcă funcția îi aparține păpușarului pe viață. Respectiv, Filat poate pretinde la oricare altă funcție  în care nu a fost suspectat de corupție!

Păpușarul: Sună bine. Dar care sunt garanțiile că va funcționa?

Nagacevschii: Vom semna din nou un acord, în care va fi stipulată aceeași clauză ca în acordul prezent cu un mic amendament:

1. PD și PLDM se angajează public să nu se suspecteze reciproc de corupție.

2. Cei din PLDM se obligă  să acopere şi să contribuie personal la prosperarea schemelor celor din PD.

Păpușarul: Ia staţi oleacă! Şi dacă Filat nu acceptă?

Tănase: E simplu, şefu. Matale ai vreo 6 televiziuni, plus CNA şi PG. Dacă Filat nu acceptă, îi vom spune că de toate  hoţiile care le faci matale, va fi acuzat el. Dacă acceptă, atunci acuzat va fi Dodon!

Păpuşarul: Asta e! Dar cum să-l prindem în horă? Că poate refuza în orice moment.

Nagacevschi: Îi spunem că trebuie să mergem în bloc: PD+PLDM.

Păpuşarul: Filat n-o să vrea în bloc. Zice că luăm împreună mai puțin decât separat și atunci sigur vin comuniștii la putere. Cică are și sondaje. El se vede că nu știe că PCRM e în buzunarul nostru…

Nagacevschi: Atunci îi spunem lui Gheorghevici, că el e de acord cu toate, ca să fie PACE și LINIȘTE în alianță.

Păpuşarul : Costea, hai zi-i lui Gheorghevici, că ideea-i bună. Măi, da voi aveţi 3 neuroni în tărtăcuţă, nu doi cum am crezut iniţial. La treabă! Pînă la alegeri a rămas puţin de tot!

Cu Doamne Ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *