Ghimpu: istoricul, lingvistul și psihiatrul

În acest articol doresc să aduc un omagiu unui politician, om de cultură, savant și mecenat, lingvist și luptător pentru cauza națională, care nu a fost și din păcate încă nu mai este, și nu știu dacă va fi vreodată, apreciat de cetățeni. Or, o asemenea injustiție nu mai poate fi tolerată.

Chiar dacă inamicii săi îl acuză, de altfel fără probe, precum că Ghimpu ar avea doar trei neuroni în cap, din care funcțional e numai unul, liderul PL aduce o mare plusvaloare, greu de supraapreciat în știința istorică, juridică, politică și chiar hermeneutică.

Ghimpu istoric

Ghimpu participă în adevărate bătălii istorice, scoțînd la suprafață, cu riscuri mari pentru propria integritate fizică și chiar financiară, noi adevăruri istorice. Astfel, la 29 mai 2014, ora 13, minutul 13, secunda 13, istoricul Ghimpu a făcut o descoperire uluitoare, afirmînd că „Susanin i-a salvat pe nemți”. Aici el a fost contrazis chiar în plenul parlamentului de un alt istoric, nu mai puțin valoros, V.Voronin, care consideră că de fapt Susanin i-a salvat pe polonezi. Fapt care l-a derutat vădit pe Ghimpu, mare cunoscător al istoriei și literaturii poloneze, autor al frazei celebre: „Cum zic polonejii, bonjour, maman! ”.

Totuși, Ghimpu este cu 2 capuri mai sus, dînd replica de grație, care l-a doborît la pămînt pe istoricul Voronin. Este adevărat zice Ghimpu, că Susanin a avut afaceri cu polonezii. Dar nu i-a salvat, cum insinuează domnul Voronin, ci i-a terminat!

Replica sa oferă o nouă paradigmă istorică și pune capăt unor dispute interminabile între diverse tabere științifice despre faptul cine, cînd, pe cine și unde l-a tîrît și ce a făcut cu acesta: l-a terminat sau totuși l-a salvat.

Apropo, dacă ținem cont de faptul că declarația a fost făcută la 29 mai 2014, ajungem la o concluzie importantă. 2014 împărțit la 29 = 69.44. Dacă divizăm cifra la numărul deputaților PL, adică 5, obținem cifra 13! Vă dați seama? Este cifra pe care Ghimpu a declarat-o ca fiind simbolică pentru propriul destin.

Ghimpu lingvist

Ghimpu este și un mare lingvist, care vine cu noi formule lexicale, cu noi abordări fundamentale, cu adevărate perle lingvistice care ascund dimensiuni mitice încă necercetate de savanți. Anume Ghimpu a adus conotațiile falice în limbajul politic, scoțînd din negura vremurilor simbolurile, cărora li se închinau cu vehemență strămoșii noștri geto-daci.

Astfel, despre un politician de dreapta, Ghimpu a zis că acesta ziua întreagă „șiușește șiocălăul”! Concluzia se pare a fost bazată pe monitorizările non-stop făcute de experții PL. Despre altul, de stînga, a spus că „i s-a înmuiat cuiul”! Despre un al treilea, tot de dreapta, a declarat că este „laba Moscovei”. Probabil, acea labă care „șiușește șiocălăul”, fapt ce duce la zîzanie în Alianță și ne dezbate de la calea cea dreaptă.

Ce a avut în vedere Ghimpu în metafora cu ciocălăul, este greu de înțeles. Lingviștii nu găsesc răspuns la mai multe întrebări:

Cum îl sucește? Al cui ciocălău? De ce îl sucește? Cît timp și cu ce scop?

Pînă la urmă, nu poți suci ciocălăul fără vre-un scop sau plan bine gîndit în laboratoarele Kremlinului . Deci, este o diversiune, care să ne sustragă de la itinerarul european. Și dacă este așa, atunci cine stă în spatele acestei acțiuni subversive: Rusia, UE, Kîrgîstan?

Sunt și aspecte tehnice: ciocălăul trebuie înțeles din perspectiva agrară, pentru că suntem totuși un stat agrar, sau din perspectiva psihanalitică freudiană?

O explicație ar fi o altă metaforă de a lui Ghimpu, care la amenințarea lui Voronin că acesta va bate cuiul în sicriul alianței, a replicat într-o formula dezarmant de elegantă și fină, zîcînd că la Voronin cuiul s-a înmuiat! Rămîne un mister – de unde știe Ghimpu despre aceasta? Un alt mister este și faptul, de ce anume Ghimpu a reacționat? Să-i lege pe cei doi politicieni și istorici ceva mai mult decît o simplă concurență în știința istorică?

 Ghimpu psihiatru

Ghimpu este un mare psihiatru. Sunt sigur, că nu există în Republica Moldova un politician, căruia Ghimpu să nu-i fi pus diagnoza. Acest politician are o capacitate unică de a oferi generos diagnoze la stînga și la dreapta, pe verticală și pe orizontală, fără vreo discriminare pe criterii de rasă, gen sau limbă vorbită. Metodologia utilizată de Ghimpu este una revoluționară și extrem de exactă. Cei care-i cîntă osanale sau î-i achită polițele, sunt declarați indivizi integri. Cei care-l critică, sunt diagnosticați ca fiind bolnavi mintal. Diagnoza variază în funcție de gravitatea criticii la adresa lui Ghimpu sau a partenerilor săi de afaceri. Respectiv, aceasta se integrează în următoarele calificative:

  1. Imbecil – este individul care-l critică pe nepotul lui Ghimpu.
  2. Debil – este individul care a avut nesimțirea sa-l critice pe însuși Ghimpu.
  3. Descreierat – este individul care-l critică pe stăpînul lui Ghimpu. Adică pe Păpușar.

Este important de remarcat, că diagnoza nu poate fi influențată de alte criterii, gen valoarea individului, meritele sale pentru țară, familia, realizările proprii și distincțiile anterioare. Aici este plusvaloarea acestei metodologii.

Așadar, sper că am convins prin acest eseu, că rolul lui Ghimpu în dezvoltarea istoriei, filologiei și psihiatriei mondiale este în mod intenționat minimalizat de labele Moscovei.

Dar adevărul istoric oricum va triumfa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *