Ghimpu, jaful BEM și trădarea

Recent, Ghimpu ne promitea public, că este gata de autosacrificiu, pentru a reface AIE după alegerile din noiembrie 2014. Indiferent de criticile pe care le-a adus colegilor din AIE/CPE, ei toți au un scop comun care este itinerarul european. De dragul acestui scop, este nevoie de călcat pe propriile ambiții, de pus la o parte propriile frustrări și de canalizat toate energiile țării pentru realizarea acestui deziderat.

La un moment, l-am crezut. Părea sincer, convingător. Crea impresia că a realizat multe, a devenit mai înțelept.

Dar am greșit. N-au trecut nici două săptămâni, că Ghimpu s-a dezlănțuit, revenind la imaginea sa veche de bârfitor politic.

Să le luăm pe rînd:

1. Ghimpu îl acuză pe Filat, că a furat BEM prin intermediul lui Ilan Șor. Dar Ilan Șor, ca și V.Platon și R.Usatîi, este partenerul de afaceri al lui Plahotniuc, nu al lui Filat, deținînd monopolul în sistemul bancar, asigurări sociale, businessul hotelier. Or, cartelul de aia și este Cartel, că presupune înțelegeri și parteneriat. Astfel, în sistemul bancar, Plahotniuc este acționar la Victoriabank, Platon la Moldindconbank și Energbank, Șor la Unibank și Banca Socială, Usatîi la Universal Bank. Aceste bănci împreună cu MAIB (N.Ciornîi, V.Miculeț, care la fel făceau parte din anturajul lui Voronin) dețin monopolul în sistemul bancar. În urma consensului dintre Șor-Stati-Platon-Plahotniuc, 3 bănci din RM au reușit în 2013 să deţină împreună practic 84% din profitul sectorului bancar. E vorba de MAIB, Moldindconbank și Victoria Bank. Apropo, nepotul lui Ghimpu, Cornel Ghimpu este vicepreședinte la Victoriabank. Să ne amintim ca initial acesta a fost candidatul lui Ghimpu și Plahotniuc la șefia BNM. Desigur, Plahotniuc nu are cu asta nicio afacere.
În asigurări situația este identică. Plahotniuc și Platon sunt acționari la „Moldasig”, „Asito” şi „Victoria-Asigurări”, Ilan Șor la Klassika Asigurări. Aceste 4 companii controlează 80% din piața asigurărilor Cartea Verde. Practic, aceste firme sunt monopoliste. Amintesc, că în 2013, acțiunile BEM au fost achiziționate de firmele Sisteme Informaționale Integrate și Constanta SRL/ «Daniell Invest», conectate direct la Plahotniuc și Șor.

Respectiv, apare întrebarea: unde este în acest business bancar Vlad Filat? Arătați cel puțin o acțiune deținută de Filat la BEM. Ipoteza că Filat ar controla acțiuni prin intermediul partenerului de afaceri al lui Plahotniuc este aberantă din start. Nici un individ sănătos la minte nu ar da milioane celui, care ca și Plahotniuc intra în anturajul lui Voronin. Or, Voronin i-a deschis dosar penal lui Filat, i-a preluat businessul în 2008. Tare sunt curios să aflu, la sfatul cui a făcut Voronin aceste acțiuni? Practic, Șor este un oligarh influent, care-și face propriul joc. Relațiile Șor-Filat sunt destul de neutre, ca să nu zic glaciale. Amintesc că în 2013 PLDM a inițiat mai multe acțiuni dușmănoase la adresa lui Șor (proiectul politicii bugetar fiscale propus de Ministerul Finanțelor prevedea ca din 2014 să nu mai existe magazine duty-free la punctele de trecere a frontiere terestre, fapt ce lovea în companiile Moldclassica International şi Dufremol ale milionarului Ilan Shor). La 24 septembrie 2013, Șeful Serviciului Protecție și Pază de Stat, Igor Bodorin, demisionează, cedînd presiunilor premierului. Or, Bodorin era șef pază la Unibank și Banca Socială, controlate de Șor. Punctum.

2. Afacerea BEM era imposibilă fără participarea BNM, care și-a dat acordul pentru această operațiune de vindere a acțiunilor către Vneșeconombank. Anterior, BNM și-a dat acordul pentru renunțul statului la pachetul majoritar, prin cedarea celor 24% acțiuni. Or, guvernatorul BNM este Dorin Drăguțan, care, oficial, a fost propus la funcție de Mihai Ghimpu și PL. Hadîrcă declară că Ghimpu l-a propus pe Drăguțanu fără a se consulta cu fracțiunea și cu partidul. Și a mai adăugat că această decizie a costat scump. Altfel spus, a vîndut funcția păpușarului. Exact cum și-a vîndut în 2010 funcția de prim-vicespicher. Și tot păpușarului! Odată cu numirea lui Drăguțanu, pornesc atacurile raider în serie, BNM fiind acuzată că ar fi părtaș la ele. Curtea de la Londra a deconspirat cine a fost beneficiarul atacurilor raider din 2011. Adică, tot acel, care-l controlează de facto pe Drăguțan, coleg cu finul păpușarului la Price Waterhouse Coppers.

3. Ghimpu, deci, declară că nu PD și Păpușarul, acuzați și de Curtea Supremă de Justiție de la Londra, ci PLDM și Filat sunt marii hoți din sistemul bancar. Mai știi…Dar faptele probează contrariul.

În 2011 s-au produs atacurile raider asupra BEM, fiind furate 18,5% din acțiuni ce aparțineau lui Viorel și Victor Țopa. Paralel, au fost atacate MAIB, Victoria Bank, Universal Bank, Asito, etc. Organele responsabile de sistemul financiar și securitatea economică aparțineau PD și PL. Astfel, CNPF (PD), Procuratura Generală (PD), CNA (PD), SIS (PL) și ce-i mai important – BNM (PL) nu au avut nicio reacție, acționînd sincronizat pentru protejarea raiderilor. Ba le-au și mai legalizat acțiunile. Apropo, la Universal Bank apare Usatîi, acuzat de afiliere la păpușar. Victor Berlinski, omul păpușarului și al lui Platon, reprezenta acționarii minoritari BEM, legalizați în urma atacului raider de către BNM! Astfel, BNM le-a permis raiderilor să intre în consiliul de administrare BEM. Azi acești acționari-raideri, alături de alții l-au ales pe Ilan Șor la funcția de președinte a Consiliului de administrare. În mod unanim! La alte bănci apare figura lui Platon, partenerul de afaceri al păpușarului.

Deci, fără BNM atacurile raider erau imposibile. Iar vina pentru furtule celor 100 mln euro în timpul atacurilor raider din 2011, inclusiv asupra BEM, stă direct pe Ghimpu și Drăguțanu, care l-au deservit pe Păpușar, Platon, și pe alții.

4. Ghimpu îl acuză pe Filat că ar fi raider. Vă imaginați pînă unde a degradat acest tip? Adică, Filat care a luptat cu raiderismul economic, este el însuși declarat raider. De fapt, acesta este stilul clasic al mafiei, cînd cel mai mare mafiot este declarat cel, care luptă cu mafia și denunță omorul mișelesc produs de reprezentanții PL și PD în Pădurea Domnească. Amintesc, că în 2011, Vlad Filat, care era premier, a anunțat opinia publică despre atacurile raider. Ghimpu l-a luat în zeflemea, zicînd concertat cu Plahotniuc și deputații PDM, că nu există așa fenomen, că la mijloc sunt dispute între acționari. Și asta în pofida semnalelor ambasadorilor europeni, a sutelor de informații și probe care demonstrau contrariul. Cînd guvernul și-a asumat răspunderea, adoptînd o serie de legi antiraider, Ghimpu a criticat vehement acțiunile, numindu-le populiste. Oamenii păpușarului din PCRM, Sergiu Sîrbu și Artur Reșetnicov, s-a adresat momentan la Curtea Constituțională pentru a anula aceste amendamente. Curtea condusă de A.Tănase, le-a anulat invocînd încălcarea procedurii(acel A. Tanase surprins împreună cu V. Berlinschi, reprezentantul minoritarilor la BEM, M. Poalelungi, președintele CSJ și consilierul de odinioară al lui Plahotniuc și D. Damir, finul păpușarului la celebra întâlnire raider)! Astfel, raiderii au scăpat nevinovați. Mai tîrziu Sîrbu aderă la PDM, deconspirîndu-și conexiunea cu păpușarul. Deci, Ghimpu personal a sprijinit atacurile raider, care au decapitalizat BEM și au conus la starea actuală. Amintesc o dată în plus că printre cei care au obținut credite fabuloase, deci dubioase de la BEM în 2009-2012 au fost și Valiexchimp, firma lui Bodișteanu, sponsor PL, conectat de păpușar (600 mln lei!). Nu mai zic despre creditele obținute de anumite bănci conectate la oligarhii menționați anterior. Deci, au furat oamenii păpușarului, cu susținerea nemijlocită a lui Ghimpu, iar vinovat ca de obicei este Filat. Bravo, bravo Mihail Fiodorovici!

5. Comisia de anchetă parlamentară a fost creată la propunerea lui Ghimpu, sluga păpușarului. Mare ne-a fost mirarea, cînd șef al comisiei a devenit un alt om al păpușarului, O. Reidman. Amintim, că această comisie a propus mai multe soluții, printre care și privatizarea băncii, ignorând subiectul atacurilor raider anterioare soldate cu devalizarea unor privați. Guvernul, nu a făcut altceva decît să execute hotărîrea parlamentului. Chiar dacă această hotărîre este una discutabilă, ea a fost adoptată consensual, o parte din acțiuni fiind cedată. Și omul lui Ghimpu, Drăguțanu, și atunci, când statul a cedat o parte din acțiuni, și acum, când un acționar privat și-a vîndut acțiunile unei bănci rusești, le-a declarat legale.

6. Vizavi de hoții. Partea dubioasă constă în renunțarea statului la pachetul majoritar, după ce s-a făcut complice la atacurile raider din 2011. Mai departe, totul este simplu. Acționarii privați și-au vîndut acțiunile în favoarea Vneșeconombank. Și unde aici este hoția? Apropo, de suma hoției. G.Costandachi scria inițial de 300 mln lei. Alții vorbesc de 500 mln lei. Cel mai generos e Ghimpu- 2, 4 mlrd lei! Pînă la urmă, nu înțeleg, în ce constă hoția despre care vorbește Ghimpu? Un acționar privat își vinde acțiunile altui acționar. La prețul care-l vrea. De unde atunci asemenea sume aberante? Dacă ceva este ilegal, atunci Ghimpu să vină cu probe. De ce nu de la Londra, Edinburg, Cipru?

7. Și despre trădare. În noul Consiliu BEM președinte este Ilan Șor care este reprezentantul Vneșeconombank, bancă 100% de stat a Rusiei, președinte a căreia este premierul Dmitri Medvedev. Un alt membru al consiliului BEM este Ion Ursu, fostul șef al SIS, numit de Voronin si conectat la actuala conducere SIS promovata de Ghimpu. Nu vă pare interesantă această combinație? Întrebarea este – cine trădează de fapt? Răspunsul este evident.
Prin piață se aude – vorba lui Ghimpu, că în ultimul timp păpușarul a cam întețit-o cu vizitele la Moscova…

Concluzii:

  1. Ghimpu prin acuzațiile lansate execută comanda păpușarului.
  2. Numindu-l pe Drăguțanu șef la BNM, se face direct responsabil de atacurile raider și subminarea securității sistemului bancar.
  3. Oamenii lui Ghimpu au beneficiat de pe urma problemelor BEM. Și poate, chiar de pe urma atacurilor raider. Aici Procuratura Generală chiar trebuie să dea explicații despre rolul lui Ghimpu.
  4. Urmele furtului BEM duc spre Moscova. Au furat-o raiderii noștri și apoi au vîndut-o rușilor. Ghimpu a participat nemijlocit la această combinație. Mai participă și acum, după cum se vede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *