Războiul sondajelor: CPE pleacă, AIE revine?

În ultimele săptămîni, cetățenii au fost bulversați de mai multe sondaje care ne prezintă cifre contradictorii. Cifre care deși ar putea avea explicații raționale, sunt totuși descurajante pentru un analist care încearcă obiectiv și fără patimi să înțeleagă procesele și trendurile politice.

Astfel, sondajul realizat de Civis la comanda IPP și prezentat la 24 aprilie vrea să ne inducă cîteva idei:

 1. PCRM, se prăbușește în reiting cu 10%, adică de la 50% în noiembrie 2013 la 39% în aprilie 2014. Prăbușirea este cu adevărat dramatică, dacă luăm în calcul că se produce într-un timp record – 4 luni. Să înțelegem că în 8 luni rămase pînă la alegeri, va mai pierde 20%, și va ajunge la 19%? Iar peste un an PCRM va trece în neființă?
 2. Cea mai dinamică creștere o are PLDM (19% în noiembrie, 23% acum). PLDM mai are avantajul prezenței a doi lideri cu reiting național în top V. Altfel spus, partidul are 2 locomotive. De altfel, PLDM este unicul partid în CPE care are un trend pozitiv, PD cu 12% și PLR cu 2.8 fiind în stagnare. PLR de fapt, practic nu mai are șanse de a trece pragul. PL la fel crește, chiar dacă e vorba de doar 1.5% (de la 11.1% la 12.6%). Șansele PLR au fost compromise de creșterea PL, care la rîndul său, nu prea are teren de creștere pe un segment unionist de doar 15%. Totodată, pe segmentul de dreapta apare Antimafia cu 3.2%, care are anumite șanse electorale. Cel puțin, așa ne prezintă situația IPP.
 3. Partidele CPE nu mențin puterea, avînd cumulativ 36% (+2.8 PLR, care nu trece pragul). În schimb, puterea o păstrează fosta AIE, care are un scor de 49% (PLDM-23%, PL 12.6%, PD-12.9%). Sondajul astfel probează, că CPE ca proiect e unul neviabil, fiind repudiat de cetățeni, care preferă structura AIE, în care Filat era premier, Lupu – spicher, Ghimpu –președinte, iar guvernarea era compusă din PLDM, PDM, PL.
 4. Sondajul ne convinge, că V.Voronin pierde rapid din popularitate, iar Leancă tot atît de rapid adaugă greutate politică. În noiembrie 2013 Voronin avea 44% încredere, acum 34%. Leancă avea 33%, acum 49%. Dar aici sunt nuanțe. Încrederea încă nu înseamnă nimic, pentru că nu neapărat se convertește în intenție de vot. De exemplu, Ana Guțu are 8%, Ion Hadârcă are 16% încredere. Dar PLR în ansamblu are 2%. Asta-i corelația între încredere și intenția de vot. Mult mai important este reitingul prezidențial și cel personal, ultimul fiind depistat din întrebările deschise (gen “în cine aveți cea mai mare încredere?”). La capitolul reiting prezidențial Voronin este I (14%), Leancă al II cu un reiting de apr. două ori mai mic (8%), Lupu al treilea (7%) și Filat al IV(6%). La întrebarea “În cine aveți cea mai mare încredere?” (răspuns liber), V.Voronin iarăși este primul -14%, Leancă al II -10%, Filat și Lupu cu un scor egal de 5%, Chirtoacă fiind pe locul V cu 4%. Or, pe timpul AIE, situația era alta. IPP din noiembrie 2012, adică pînă la demisia guvernului, ne afișa următoarele cifre: Filat în întrebare deschisă avea un reitng personal de 19.4%, depășindu-l pe Voronin care avea 17%. La capitolul foarte mare încredere, Filat avea 18%, Voronin 12.9%. Altfel spus, pe timpul CPE Voronin a ajuns să aibă cel mai mare reiting personal și prezidențial, devenind cel mai popular politician din stat!

Dileme sociologice și electorale

 1. Desigur, sondajul trezește o serie de întrebări. Cred că PCRM a scăzut, dar nu prea cred că atît de dramatic. 10% e prea de tot. Este o adevărată prăbușire politică și moarte electorală. Amintesc că 4 sondaje consecutiv din martie-aprilie (IMAS, ASD, FOM, Magenta) ofereau PCRM 43-47%. Nicio explicație nu rezistă criticii. Cum nu cred nici în prăbușirea lui V.Voronin la capitolul încredere. FOM din 23 aprilie îi dă cel mai mare reiting personal și prezidențial. Apoi, votul de stînga se poate duce tot pe stînga, fiindcă este un vot de protest.
 2. Totodată, dacă PCRM scade cu 10%, unde se duc voturile de stînga? La indeciși? Dar sondajele Magenta, Asociația Sociologilor și Demografilor și FOM (Фонд Общественного Мнения) vorbesc de PSRM cu I.Dodon. Magenta îi oferă 3.7% și o creștere de 4 ori într-un an, Asociația Socologilor și Demografilor – 6.7%, FOM -6.5%. Pe cînd sondajul cu pricina oferă socialiștilor doar 1% (1.8% prin recalcul la cei deciși).
 3. IMAS oferea recent CPE 51 mandate, PCRM – 50. Asociația Sociologilor și Demografilor ca și FOM dau victoria stîngii, formată din PCRM (42-43%) și PSRM (6.7%). Deci, situația este incertă. Civis/IPP ne arată un peisaj de 49% în favoarea dreptei pro-europene și 39% -PCRM. Dar actuala CPE nu este un tot întreg. PLR, după cîte am arătat, nu trece. PD ar putea face alianță cu PCRM. Cel puțin Plahotniuc face regulat naveta la Moscova, oferind ideea de alianță cu PCRM în schimbul unor beneficii economice și personale. PL la fel, ar putea înainta condiții inacceptabile pentru PLDM, gen retragerea lui V.Filat din politică. Totodată, nu trebuie exclusă trecerea Antimafia în legislativ și a PSRM. Atunci ecuația politică va deveni foarte complicată, chiar imprevizibilă.
 4. Nu înțeleg punctajul enorm al PD. Reitingul personal al lui M.Lupu scade de 4 ori: de la 20% în noiembrie 2009, la 5% în aprilie 2014. Or, reitingul PD rămîne intact! Și asta în ciuda faptului că PD are 2 lideri cu cel mai înalt reiting negativ (antireiting) din stat: Plahotniuc cu – 79% și Diacov cu -71%. Care este explicația? La PLDM cel puțin, crește rapid Leancă. La PL-Chirtoacă. La PSRM-Dodon. Cum se explică acest miracol la PD?
 5. Magenta ne arată o creștere cu 5% a încrederii în V.Filat, care la capitolul cea mai mare încredere are10%. ASD în plasează pe locul III cu 10%, după Voronin și Leancă în întrebare deschisă. Chiar și FOM din 23 aprilie, în întrebarea deschisă (încredere în personalitate politică ) îl prezintă pe locul III (Voronin -26%, Leancă -8.8%, Filat 8.3% ,Chirtoacă -7.5%, Lupu 6%.). Civis însă ne arată stagnare, oferindu-i reiting personal de 5%, adică de două ori mai mic decît cel surprins de alte sondaje. În consecință, Lupu apare în față cu 1% diferență. Care este totuși explicația că 3 sondaje dau o ierarhie politică, iar Civis viceversa?

Concluzii:

 1. CPE nu se poate menține la putere. Formula viabilă pentru partidele de dreapta pro-europeană rămîne AIE.
 2. Pentru a distruge vectorul european și AIE/CPE este nevoie de lovit în PLDM și Vlad Filat, care sunt asociate cu acest vector (sondajul Magenta/IPP atestă clar că vectorul european se asociază în primul rând cu Filat – 38%). Distrugerea PLDM conduce la imposibilitatea creării unei coaliții pro-europene (fără PLDM nu mai ajung voturi), deschide ușa pentru revenirea stîngii și schimbarea cursului politic.
 3. AIE/CPE poate dispare dacă vine PSRM pe stînga, care va forma o nouă coaliție de stînga, sau Antimafia pe dreapta. Totodată, Antimafia va păstra cursul spre UE.

Topul liderilor rămîne neschimbat: Voronin, Leancă, Filat, Lupu, Chirtoacă. Dar pe stînga crește Dodon, pe dreapta – Mocanu. Respectiv, incertitudinea rămîne pe agendă, iar celebrarea victoriei de către unii este nițel prematură.

One thought on “Războiul sondajelor: CPE pleacă, AIE revine?

 • 27 aprilie 2014 la 14:53
  Permalink

  Electoratul este cristalizat demult, inca din anii 90, privind alegerea electorala, astfel 40% aleg stinga, 40 — centru si 20- dreapta. Bineinteles, sunt “valuri electorale” care misca aceste granite intr-o prate sau alta, dar, daca vei analiza rezultatele electorale in ultimii 20 de ani, vei vedea ca acesti parametri intodeauna revin la formula prezentata.

  Prin urmare, concurenta, de fapt, nu are loc, de exemplu, intre PCRM si PL si nici nu a avut loc niciodata, ci concurenta se produce in cadrul sectorului electoral din care faci parte. Deci, Dodon este concurent pentru PCRM, Ravnopravie, PSD etc, dar niciodata nu v-a fi concurent pentru PL, PLDM si PD (pentru ultimul, intro masura foarte mica, poate).

  Mocanu, la fel, nu este concurent pentru PCRM si nici nu va fi niciodata, ci pentru PL, PLDM — in primul rind — si intr-o masura mica pentru PD.

  In concluzie, fie PCRM va obtine aproximativ 40 de mandate, fie va obtine mai putin, dar restul manadtelor vor pleca la Dodon. La fel si cu Partidul Liberal si PLDM — fie acestea vor obtine scorurile electorale de la precedentele alegeri, fie mai putin, facandu-i loc si lui Mocanu cu vreo 8-10 mandate.

  Per total, insa, “scorul” actualului Parlament va ramane neschimbat.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *