Cursul spre UE nu poate fi schimbat?

În ultimul timp, guvernarea promovează insistent și chiar cu fanatism ideea europeană. În special, inițiativa a fost preluată categoric de V.Filat și PLDM, partenerii de guvernare fiind nevoiți s-o susțină. Guvernanții declară cu orice ocazie că vectorul european nu are alternativă. De unde atâta încredere?

De fapt, opoziția este în dificultate. Există suficiente speculații, că aceasta dacă va veni la putere, va continua cursul european din cîteva considerente:

  1. PCRM înțelege, că denunțarea Acordului de asociere înseamnă revoluție organizată de Occident;
  2. Totodată, după mai mulți ani de eurointegrare, proclamată de PCRM, schimbarea cursului geopolitic înseamnă nu doar revoluție, dar și tribunalul de la Haga pentru unii liderii. Averile lui V.Voronin care sunt prezentate zilnic de Publika TV, în paralel cu cele ale lui V.Ianucovici, sunt o aluzie directă pentru liderul PCRM. Va ține piept V.Voronin la cele 8200 ONG, 80% din care sunt vîrful de lance a Occidentului? Nu cred. Amintim că în 2009, PCRM a cedat puterea avînd 48% și 60 mandate!
  3. Creditele externe și granturile reprezintă cca 18% buget. Dacă le refuzăm, șansa de prăbușire va fi una iminentă.
  4. Unii lideri și reprezentanți ai opoziției comuniste, ca și unii lideri ai puterii, au conturi în UE. Mă refer aici la O.Voronin, despre care permanent vorbesc bloggerii de pe voxpublika. Sunt informații că deja se fac presiuni, gen, schimbi vectorul, pierzi banii. Plahotniuc a trecut prin această experiență în noiembrie 2010. Vor risca să le piardă? Nu cred.
  5. Pe mulți lideri există suficient material compromițător. Cel puțin, nu înțelegem cum V.Voronin a refuzat semnarea planului Cozac în 2003, după o vizită nocturnă a ambasadoarei SUA H.Hodges. Sunt și alte informații interesante la acest capitol…
  6. Planul IPAP, semnat în 2006 de PCRM presupune modernizarea armatei și a învățămîntului după standardele NATO. Asta înseamnă studii peste hotare a militarilor moldoveni și ucraineni, care astfel, deveneau loiali Occidentului. Respectiv, ca și în cazul lui V.Ianucovici, în momentul crucial al revoluției, militarii de top au trecut de partea Occidentului.
  7. Semnarea tratatului de asociere va însemna dirijarea Moldovei de către Consiliul de asociație, care va controla orice decizie a puterii moldovenești. Altfel spus, trecerea la dirijarea externă. Cum opoziția va ieși de sub tutela acestui consiliu?

 Iată de ce, și sunt aproape convins în aceasta, venind la putere, PCRM va declara că:

  • aderarea la UV este dificilă în situația cînd lipsește hotarul comun;
  • RM nu satisface standardele UV;
  • RM nu poate denunța Acordul de asociere, fiindcă și-a asumat obligații internaționale, fapt ce va provoca probleme serioase.

Astfel se explică de ce PCRM în ultimul timp vorbește și de UE și de UV, ceva gen „integrarea europeana este posibila doar prin Uniunea Vamală”; nu se grăbește să-și modifice statutul, în care e scris despre cursul european al partidului; menține contacte permanente cu actorii europeni, la mitingul din 22 noiembrie unii adepți PCRM fluturau drapelul UE. Pentru orice eventualitate…

Respectiv, PCRM din considerentele menționate, nu poate pedala exclusiv pe ideea Uniunii Vamale, deci, nu poate pretinde la tot segmentul enorm de apr.50% adepți UV. Practic, doar PSRM–ul lui I.Dodon rămîne clar și strict focusat pe ideea Uniunii Vamale, ceea ce-i oferă șanse parlamentare reale. Cel puțin, campania sa agresivă cu UV și „Moldova, moldovan, moldovenesc” îi oferă rapid greutate politică. Mult mai rapid, decât și-ar dori oponenții. De aici, și atacurile permanente ale CPE, PNL, PL, etc. Păi, dacă Dodon e atît de neînsemmnat, de ce-l luați în seamă? Plusul lui Dodon în acest sens e faptul, că nu are conturi în Occident. Dar va fi în stare I.Dodon să schimbe vectorul Republicii Moldova? De unul singur – probabil nu. Cum se vor comporta ceilalți care vor accede în viitorul Parlament – vom vedea. Întrebarea rămîne deschisă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *