Consensul oligarhilor: Radiografia Dezmățului

În ultimele săptămîni în mass-media s-a pornit o adevărată isterie mediatică, privind anumite privatizări ale proprietății de stat. Ideea centrală a campaniei este următoarea – dacă pînă acum totul fura Plahotniuc, acum acestuia i s-a alăturat și Filat. Totuși, pentru analiză este mai util să operăm cu fapte, dar nu cu titluri, isterii și comentarii.

Despre înțelegerea oligarhilor

De fapt, jocul este mult mai complex. Încă din ianuarie 2013 mercenarii păpușarului promovau ideea necesității demisiei lui Filat, și substituirea acestuia cu Iurie Leancă. O întrebare bună este – de ce mă rog păpușarul a manifestat atîta dragoste față de Leancă?

E limpede, pentru că forțat de realitate și societate și Filat, prin demersurile sale din 2011 și 2013, a informat societatea despre anumite scheme de estorcare a resurselor statului. Volens-nolens, acesta a devenit incomod pentru mai mulți oligarhi (Plahotniuc, Stati, Platon, Usatîi) care și-au simțit periclitate afacerile. Plus la toate, Filat periclita marile ”prihvatizări”, care erau preconizate de păpușar și partenerii săi de afaceri din Rusia (inclusiv Platon, Usatîi, și anumite grupări financiare obscure). În consecință, acesta a fost exclus din joc prin demisia guvernului decisă de PCRM-PD, cu susținerea PL și decizia CC controlată de omul păpușarului, A.Tănase, care i-a interzis să ocupe funcția de premier. Mai apoi, este lansată campania amplă mediatică de a-l distruge pe Filat, prin acuzarea de preluare a unor active importante ale statului.

De fapt, Filat și PLDM au pierdut războiul contra păpușarului, fiind striviți în negocieri, care se produceau într-un context negativ pentru verzi (nemulțumirea UE de anumite proiecte votate de PCRM-PLDM, acuzații că anume PLDM dorește să compromită summit-ul de la Vilnius; învinuiri isterice că PLDM sparge alianța și provoacă alegeri anticipate cu rezultat incert). Comisarii UE au demarat presiuni fără precedent asupra lui Filat ca acesta să cedeze (ca și în 2010) pentru a salva AIE și summit-ul de la Vilnius. Profitînd de context, Plahotniuc pe de o parte, opera cu dosarele penale contra unor miniștri și deputați PLDM, pe de altă parte, prezenta schița unui acord politic pe care l-ar fi semnat cu liderul PCRM în mai 2013, în care se prevedea posibilitatea creării unei alianțe de centru-stînga. Adică, nu accepți condițiile mele, eu fac alianță cu Voronin… Ipoteza despre posibilitatea  formării alianței PCRM-PD-PSRM a fost confirmată chiar de Igor Dodon, care l-a acuzat pe Tcaciuc de împotrivire. De fapt, tot Dodon ne asigura încă în martie 2013, că AIE va fi reformatată și Ghimpu va fi exclus, fiindcă provoacă probleme de imagine PD-ului. Politologul Alexei Tulbure, la emisiunea Politica din 2 octombrie, declara că la o ședință închisă a PLDM, conducerea partidului le-ar fi spus deputaților, că BEM și Aeroportul sunt condițiile de bază înaintate de PD și Plahotniuc pentru refacerea Alianței.

În timpul negocierilor, pentru a-și arăta forța, Păpușarul îl impune pe Leancă să vină la miezul nopții la sediul PD. În acord este interzisă critica partenerilor de alianță (adică demascarea schemelor păpușarului). În urma negocierilor, Filat este forțat să refuze de pretenții asupra PG, SIS, CNA (Chetraru își păstrează funcția). Pentru a-și sublinia pozițiile de cîștigător, păpușarul îl pune spicher pe Corman, vice-spicher pe Andrian Candu (care-i este fin), președinte de comisie juridică pe Raisa Apolschii, care-i este nănașă. D.Diacov, care manifesta anumite simpatii față de V.Filat, fiind contra demisiei guvernului, este pedepsit. Lui Boris Focșa, cumnatul lui Ion Diacov, fratele lui D.Diacov, îi este fabricat un dosar penal (încetat ulterior), iar sub acest pretext este demis din funcția de ministru al culturii. Funcția este ocupată de consilierul lui Plahotniuc, M.Babuc. PD și păpușarul au preluat aproape jumătate din guvern, obținînd ministerul strategic și cu cele mai fabuloase bugete – cel al transportului. Deci, păpușarul, care a cîștigat războiul, a impus propria agendă politică (consensul) și economică (privatizarea întreprinderilor cheie, în folosul unor grupuri oligarhice obscure din Federația Rusă).

Deja în februarie-martie scriam, că Leancă este comod păpușarului, fiindcă se va axa mai mult  pe agenda externă și nu se va implica în treburile interne, în special în afacerile dubioase ale unor oligarhi. Totodată, Leancă a fost vicepreședinte la compania Ascom, controlată de Anatol Stati, față de care păstrează în mod firesc o anumită loialitate. Tot Leancă a fost subordonatul lui Ion Sturza, care, după căderea guvernului Filat, prin minune, este propulsat la funcția de președinte al Consiliului Economic de pe lîngă premier. Și tot în guvern, la funcția de ministru al finanțelor, este propulsat un alt subaltern al lui Ion Sturza, care-i este și nănaș ex-premierului – A.Arapu. Apropo, același Ion Sturza, a fost președintele consiliului de administrare la Fincombank, deținut de Oleg Voronin. Tot Sturza pare a fi în relații glaciale cu Ilan Șor, care de la un timp este tot mai apropiat de păpușar. De altfel, păpușarul a încercat șantajarea lui Leancă, prin acuzarea lui de scandalul numerelor diplomatice din Ambasada de la Moscova.

Chiar în primele săptămîni de la învestirea guvernului Leancă, Moldova este vizitată de președintele Turkmeniei, cu care se discută și anumite afaceri petroliere, de interes enorm pentru Stati (Ascom Grup) și Plahotniuc (Petrom). De fapt, alianța Plahotniuc – Stati se materializează nu doar prin numirea lui Leancă și afacerile petrolierile. Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), fondată de Plahotniuc,  și-a schimbat în septembrie conducerea. Finul lui Plahotniuc, Adrian Candu, a fost substituit prin femeia de afaceri Cristina Bălan, care a activat la Grupul investițional Ascom (condus de A.Stati).

Cu demisia lui Filat se prefigurează anumite gesturi pozitive și față de Oleg Voronin. Conform declarațiilor lui S.Mocanu, PCRM și Oleg Voronin au primit vreo 9 mln euro pentru oficiul partidului din centrul capitalei.  De fapt, inițial, negocierile privind oficiul le-ar fi purtat Ilan Șor. În plus, prin decizie parlamentară firma de construcții Glorinal a fost scutită de plata unor impozite la bugetul  de stat în sumă de 12 milioane de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat la data de 12 iulie, în prima lectură de Parlament.

Acum guvernul și CPE în general devin o proiecție a celor mai mari oligarhi-multimilardari din țară: Plahotniuc, Stati, Sturza, Șor. Aceștia practic au luat guvernul în captivitate, promovîndu-și miniștrii, deciziile, și politicile de prihvatizare a patrimoniului public.

În principiu, în cîteva luni s-a organizat marea înțelegere. PD obține Aeroportul, Air Moldova, MAIB, Aroma, Moldtelecom, etc. PLR-casa presei,  pe care au solicitat-o public, dreptul de a participa la asimilarea proiectelor de la armată, tineret și sport, fondurile și granturile ecologice, precum și afaceri de la Moldsilva, Apele Moldovei (vezi Gh.Șalaru). Astfel, în cîteva luni, sute de ha de pădure sunt defrișate fără milă.

PL intenționează preluarea frauduloasă a întreprinderii municipale Piața Centrală prin SRL „Toptrans Service”. Prejudiciul s-ar cifra la suma de 100 de milioane de lei. Amintim, că cifra de afaceri a pieței centrale este apr. 7 mlrd lei! Tot PL a oferit  S.A. „Transcon-M” (la care acționar este consilierul PL, Iurie Nastas) apr. 9 ha de teren strategic în municipiul Chișinău, la prețuri derizorii (acesta este vînătorul din Pădurea Domnească, apropiat păpușarului), plus oficii municipale. Pierderile statului sunt de sute milioane lei.

În tîrg participă și PCRM, ce-i drept cu dividende minime: niște oficii, terenuri de construcții. Aparent, PLDM obține recompense relativ modeste – dreptul de a expune la privatizare cîteva spitale municipale, sanatorii, anumite subvenții preferințiale în agricultură, segmente de export al fructelor.

Dezmățul oligarhilor

Astfel, chiar în ziua prezentării guvernului Leancă, am fost informați că aeroportul Chișinău, care aduce milioane de lei la bugetul de stat, va fi dat în concesiune. Deja la 19 iunie, Preşedintele BC “Moldova Agroindbank”, Natalia Vrabie, şi-a dat demisia, ceea ce semnifică că raiderii practic au preluat conducerea celei mai mari bănci din țară.  Subliniem, că există suficiente opinii, precum că resurele financiare utilizate pentru preluarea ostilă a acțiunilor, au parvenit din zone obscure din Rusia, cu implicarea unor oligarhi controversați, conectați la păpușar, care a asigurat neutralitatea PG, CNPF, BNM, etc. Totodată, întreprinderea Registru, controlată de PD,  este supusă și ea unui atac raider fără precedent.

La 25 iunie, aflăm stupefiați, că MoldAsig, controlat de Platon și Păpușar a sechestrat helicopterele de la ÎS Mărculești, care aparțin statului Republica Moldova, în contul unei datorii dubioase de 11 mln lei (formularea oficială – neexecutarea obligațiilor contractuale).  Suspiciuni trezește și faptul, că directorul aerportului Mărculești, Serghei Ciobanu, a fost demisionat.

La 26 iunie mass-media neafiliată politic dezvăluie o nouă schemă de furt de proporții. Astfel, compania „Casa Media Plus” a intermediat pentru unele firme străine plasări de publicitate la posturi TV din Moldova. Din venitul obținut de Agenția de publicitate, FISC-ul a perceput un impozit în sumă de un milion 350 de mii de lei. Ulterior, reprezentanții „Casa Media Plus”, despre care se spune că aparține păpușarului, au depus o cerere de restituire a banilor, invocând impozitarea zero a venitului obținut din difuzarea publicității. Amintim, că anterior, o altă companie a păpușarului – Casa Media, prin aceeași schemă a încasat de la stat 6 mln lei.

Tot la 26 iunie, aflăm că pentru reconstrucția clădirii Parlamentului, vor fi necesare nu 250 mln lei, cum se vehicula 4 ani la rînd, ci peste 500 mln lei. A declarat-o chiar deputatul liberal Anatol Arhire. Astfel, pe lângă cele 213 mln lei deja alocate pentru reparații, mai sunt necesare alte 287 mln lei. Deci, cineva de la ministerul construcțiilor, controlat de PDM, dorește să mai pună mîna pe niște tendere cu sume fabuloase de bani.

La 25 iulie, VictoriaBank, a cerut  începerea procesului de insolvabilitate a întreprinderii Aroma, care are datorii față de bancă în valoare de 31 mln lei.  Banca este al treilea creditor, după mărime. Dar cele mai multe datorii întreprinderea le are față de Banca de Economii – 51,9 milioane de lei și 470 de mii de euro, și față de FinComBank – 36,7 milioane de lei. Printre cei 50 de creditori sunt și persoane fizice. Dar să acționeze întreprinderea în judecată a decis doar VictoriaBank. În iunie 2013, Curtea de Apel, condusă de Ion Pleșca, care are credite la Victoria Bank,  a decis că, creditorul, depunând cererea, s-a bazat pe decizii judecătorești anterioare care obligau întreprinderea să achite băncii datorii de 37,7 milioane de lei, inclusiv penalități și întârzieri. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, deja a calificat ceea ce se întâmplă la această întreprindere drept un atac raider.

Alte instituții tot au pornit în cruciada contra cetățenilor. De la 1 august, compania Moldtelecom, controlată de păpușar, majorează tarifele la serviciul de acces la reţeaua Internet cu 10 lei.

Cartelurile energetice, simțind situația de haos, profită și ele de context. La 25 iunie 2013, ANRE a confirmat, că studiază  cererea «Gas Natural Fenosa» de majorarea costului energiei electrice cu cel puțin 14%. V.Parlicov a asigurat mass–media, că pînă la finele anului, tarifele, spre bucuria monopolurilor energetice, vor fi majorate.

Interesele obscure ale unor companii din Rusia se observă și pe piața energetică. Tot ANRE, prin șeful acesteia, V. Parlicov, suspectat de afiliere față de PD, a eliberat licenţă de export a energiei electrice companiei „Dnestrenergo” din regiunea transnistreană. Astfel, compania transnistreană poate furniza energie electrică nu doar pe malul drept al Nistrului, ci şi peste hotareAcum e nevoie şi de o autorizare a exportului de la același Minister al Economiei. Situația creată poate provoca probleme Moldovei în colaborarea energetică cu UE.  Tentativa de al demite pe Parlicov eșuează. Curtea Constituțională, controlată de păpușar,  îl restabilește pe Parlicov în funcție!

La 20 august – un nou scandal cu implicarea oligarhilor PDM. Asociația Uniagroprotect (Alexandru Slusari), a acuzat compania Trans-Oil Group, condusă de Vaja Djași, (mîna dreaptă a lui Plahotniuc, vice-președinte la Asociația businesmanilor PDM) că a monopolizat exportul grîinelor. Astfel, calea ferată din Moldova, controlată de PD și V.Botnari, oferă 70% din vagoane doar pentru Trans-Oil Group, aducînd pierderi de milioane celorlalți producători agricoli.

La 11 septembrie, guvernul a propus spre privatizare aproape 200 de întreprinderi, printre care Tutun-CTC, Air Moldova, Moldtelecom, etc.

Ministrul Vasile Bumacov a declarat anterior că fosta conducere a întreprinderii Tutun CTC, asigurată de actualul ministrul TID Pavel Filip, persoană apropiată oligarhului Vladimir Plahotniuc, ar fi vrut să aducă întreprinderea în pragul falimentului. Sub conducerea lui P.Filip, Tutun CTC a suportat pierderi de circa 9 mil lei,  deși doar în șase luni după preluarea conducerii întreprinderii de altă persoană profitul net al companiei a fost de circa 30 mil lei. Mai târziu, ministrul Bumacov a declarat că organele de anchetă cunosc despre încălcările care au avut loc la Tutun CTC în perioada conducerii companiei de către Pavel Filip.

Compania Air Moldova activează în subordinea ministerului Transportului și Infrastructurii Drumurilor, care este condus de Vasile Botnari, persoana de încredere a oligarhului Vladimir Plahotniuc (Ziarul de Gardă).  Anterior, Vasile Botnari a ocupat funcția de director general al companiei Air Moldova, precum și de director al Agenției Transpoturilor.  Compania Air Moldova controlează circa 50% din fluxul aerian de pasageri, înregistrat pe piaţa moldovenească. Deci, și aici vedem interesele oligarhului.

Printre obiectele expuse spre privatizare figurează Aeroportul Chișinău, concesionat firmei UK Komaks din Rusia. Firma este controlată de familia de miliardari ceceni Bajaev. Or, lista a fost elaborată de Ministerul Economiei, condus de vicepreședintele PDM. Potrivit liderului Mișcării Populare Antimafie, S.Mocanu, directorul aeroportului internațional Chișinău, Roman Podcorîtov, a fost pus de V.Voronin la recomandarea lui V.Lazăr. Podcorîtov, potrivit lui Mocanu, prin (ne)reconstrucția pistei, a furat 16 mln euro. Drept recompensă, este numit director la Asito, controlat de păpușar. Apropos, acel ASITO care a fost preluat prin actiuni raider de către Păpușar de la cei de la care a preluat, potrivit Înaltei Curți de Justiție de la Londra, și cele 35% ale Victoriabank și cele 18 % ale BEM.

Moldtelecom-ul la fel, este ocina PD, controlată prin omul păpușarului Vitalie Iurcu. Amintim că în 2011, premierul Vlad Filat a acuzat ANRCETI, ANPC și Ministerul Economiei de complicitate cu managerii S.A. „Moldtelecom” la majorarea tarifelor la telefonie fixă. Potrivit lui, programul de „rebalansare a tarifelor la serviciile de telefonie fixă”, a fost o acțiune ilegală, necoordonată cu Guvernul.

Operațiunea BEM  

La BEM situația este mult mai nebuloasă, existînd elemente de tranzacții tenebre. Totodată, sunt suficiente voci, care declară, că modelul propus de soluționare a crizei era unic posibil, statul economisind resursele și transferînd gestionarea bancii în management privat, care este de regulă mai eficient.

Dar să revenim la actorii implicați. Astfel, sunt acuzați pe rînd, V.Plahotniuc și Ilan Șor (Ziarul de Gardă), V.Filat (acuzat la comanda păpușarului și a unchiului de D.Chirtoacă), și chiar liderul PCRM, V.Voronin, acuzat de S.Mocanu.  S-ar putea ca toți acești actori sau indivizi din anturajul acestora să fi fost implicați în această operațiune. Setul de probe și argumente pe care-l avem pe față  ne conduce spre Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

Amintim, că V.Plahotniuc a fost acuzat anterior de preluarea a 18% din acțiunile BEM în 2011 (în jur de 108,5 mln lei), fapt demonstrat și prin decizia curții supreme de justiție de la Londra.  Atunci, CNPF, SIS, BNM au reacționat inert, iar Curtea Constituțională a anulat amendamentele antiraider promovate de premierul V.Filat.  BNM, controlată de păpușar,  a legalizat în mod fraudulos și a permis raiderilor să devină acționari «cu acte în regula»,  care au intrat în Consiului de administrare a băncii. Totodată, conturile mai multor întreprinderi de stat în valoare de cîteva mlrd lei au fost transferate la Victoriabank, ceea ce a condus la decapitalizarea Băncii de Economii.  Încă cîteva sute mln lei au fost risipite, prin preluarea  absolut inexplicabilă de către BEM, a unor credite neperformante și problematice ale unor întreprinderi și bănci private. Unii deputați din opoziție au opinat, că printre aceste bănci figurează Moldindconbank (V.Platon și V.Plahotniuc) și Victoriabank (afiliată păpușarului).

În legătură cu situația în jurul BEM în iarna anului 2013 a fost formată o Comisie Parlamentară de investigare a situației de la BEM și în tot sectorul bancar din Moldova. Comisia era condusă de omul lui Voronin și a păpușarului,  Oleg Reidman și Adrian Candu, finul acestuia.  Parlamentul RM, prin hotărârea sa a aprobat Raportul prezentat de Comisia Specială privind Banca de Economii. Tot prin această Hotărâre, Parlamentul a obligat Guvernul, accentuez, a obligat guvernul, să găsească soluții privind capitalizarea băncii. În Raportul Comisiei Speciale se mențin trei  propuneri:

  • Naționalizarea BEM;
  • Creșterea capitalului băncii;
  • Privatizarea BEM.

La data de 11 iulie 2013 a avut loc ședința Comisiei interdepartamentale de privatizare a proprietății publice (CIPPP). Această comisie face parte din cadrul Ministerului  Economiei (PD). La 11 iulie, 2013, comisia a decis în unanimitate efectuarea emisiunii suplimentare de acțiuni fără participarea statului, dar cu păstrarea pachetului de acțiuni de blocaj (cel puțin 33,33%+1 acțiune). 

Pentru a ușura operațiunea de preluare a acțiunilor, vechea conducere care era incomodă,  în frunte cu Victor Bodiu, a fost destituită, în fruntea CA fiind pus Mihai Hîncu, care a fost anterior conectat prin anumite activități de Ilan Șor și V.Plahotniuc. (În anul 2010 acesta a exercitat funcţia de preşedinte onorific al clubului de fotbal “Milsami”, deţinut de Şor). Totodată, ministrul finanțelor Negruța este demis, fiind promovat nănașul lui Ion Sturza, Anatol Arapu. Cele 33% acțiuni ale BEM au revenit companiei „Sisteme Informaţionale Integrate”, despre care se spune că aparţinea controversatului om de afaceri, deputat PD, Vladimir Plahotniuc.  În perioada atacurilor raider din 2011, adresa juridică a firmei coincidea cu cea a Hotelului Codru, despre care presa a scris că fost preluat de Vladimir Plahotniuc.  Unii deputați din opozițe declară, că Victor Berlinski, omul păpușarului,  este sau, cel puțin, a fost într-un timp administratorul întreprinderii „Sisteme Informationale Integrate”. Tot el reprezenta acționarii minoritari BEM, legalizați în urma atacului raider.  Mai recent, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CIS), fondatorul „Sisteme Informaţionale Integrate”,  este «Constanta» SRL, înregistrat în Federaţia Rusă, cu adresa juridică la ambasada RM (adresa a fost obținută cu multi ani în urmă, pînă la venirea noului ambasador, Galbur).

Firma rusească Constanta, care deţine pachetul de actiuni la Banca de Economii din Chişinău, este fondată la rândul său de către «Daniell Invest» – firmă off-shore din Marea Britanie. (Pe aceeaşi adresă juridică se află şi firma „Ronida Invest”, creditor al Societăţii pe Acţiuni „Aroma”, de la care cere, prin judecată, suma de 7 milioane de lei. Potrivit experţilor, cele două companii şi firmele fiice au acelaşi beneficiar.  Amintim, că și  Victoria Bank solicita falimentarea Aroma). Firma britanică, adică  «Daniell Invest» care deţine firma-fiică acţionară a BEM, adică Constanta,  se află în acelaş oficiu cu «Introstyle Solutions», firmă care stăpâneşte postul Publika TV( adica compania „Ştiri Media TV»). Or, Publika TV este controlată de Plahotniuc. Important e și faptul, că manager la ambele firme-«Daniell Invest», care controlează firma Constanta și «Introstyle Solutions», ce controlează Publika TV era aceeași persoană -Kimaner Shana.  Deci, aceste date ne indică clar, că actiunile BEM au fost preluate de Plahotniuc.

Amintim, că între Șor și Plahotniuc există conexiuni strînse. Ambii făceau parte din anturajul apropiat al lui V.Voronin. Ilan Șor, conform unor informații din mass media, dar și ale lui S.Mocanu,  a procurat avionul lui V.Plahotniuc. Managerul firmei «Constanta» SRL, cu actiuni la BEM, Iana Mihailovna Gaidaiciuk, este manager și la Victoria Trade de la Moscova, care este deţinută de către firma moldovenească «Moldoclassica», creată de omul de afaceri Miron Şor în anii 90.  S-ar putea să presupunem, că Ilan Șor l-ar fi putut ajuta pe Plahotniuc să preia acțiunile de la BEM. Puțin probabilă ne pare ipoteza, că Plahotniuc i-a vîndut acțiunile lui Șor.

Dar conexiuniule lui Șor sunt mai largi. Recent, Veaceslav Balacci, ex-angajat al serviciului vamal, a declarat că Viorel Melnic, ex-viceministru al economiei și șef al serviciului vamal în perioada comunistă, ar fi fost implicat în scheme de monopolizare a importului de carne și în privatizarea hotelelor, care astăzi aparțin lui Plahotniuc. Or, Viorel Melnic, membru al biroului politic PSRM, este președinte al consiliului de directori la UniBank, asociat lui Ilan Șor. Tot el este vice-director la compania Dufremol (Ilan Șor). V.Melnic este de fapt acea verigă,  care asigură conexiunea de afaceri între Plahotniuc-Șor.

Relațiile lui Șor cu PLDM sunt incerte, ca să nu zic glaciale. Drept confirmare la cele spuse, ne servește faptul, că Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2014 propus de Ministerul Finanţelor (PLDM) propune ca din 2014 să nu mai existe magazine duty-free la punctele de trecere a frontiere terestre.  Cele mai afectate de aceste schimbări vor fi companiile Moldoclassica International şi Dufremol ale milionarului Ilan Shor şi Le Bridge a milionarului Ben Arif. Dacă se adoptă aceste modificări compania Dufremol va trebui să-şi închidă apr. şapte magazine duty-free pe care le are în Republica Moldova. Conform unor estimări, volumul vânzărilor anuale în magazinele duty-free din Moldova este de peste 300 de milioane de lei.

La 24 septembrie, Șeful Serviciului Protecție și Pază de Stat, Igor Bodorin, demisionează, cedînd presiunilor premierului. Ultimele luni, Bodorin a cumulat funcția de șef al SPPS, cu cea de responsabil de serviciul de securitate în băncile controlate de Shor: Banca Socială și Unibank. 

Deci, PLDM încearcă să reducă din influența economică a unor oligarhi, moment observat și în tentativa CNPF din vara lui 2013 de a reduce preţul primei de asigurare internaţionale auto „Cartea Verde” pentru ţările Uniunii Europene de la 64 la 41 de euro. Decizia a fost însă suspendată la solicitarea Uniunii Asiguratorilor, printr-o încheiere a Judecătoriei sectorului Buiucani din capitală. Or,  aproape 80 la sută din vânzările acestui tip de poliţă sunt controlate de „Moldasig”, „Asito” şi „Victoria-Asigurări”, care potrivit presei ar aparţine lui Vladimir Plahotniuc şi Veaceslav Platon. Recent a obţinut dreptul de a emite „Cartea Verde” şi „Klassika-Asigurări”, care aparţine lui Ilan Shor. Deci, acum e clar? Accesul pe o piață monopolistă se permite doar unor parteneri, fapt ce probează odată în plus afilierile de business ale acestuia cu păpușarul, Platon, și alții. Or, doar în 2012, companiile de asigurări au încasat 200 mln lei din polița Cartea Verde.

Respectiv, Ilan Șor este strîns conectat la Plahotniuc, mai puțin la PSRM și PCRM, relațiile cu PLDM fiind incerte (Șor are anumite contacte superficiale cu Iurie Leancă, nu și cu V.Filat, cum o declară în mod deliberat mercenarii păpușarului). Totodată, la fel ca și păpușarul și partenerul său Platon, Șor are suficiente conexiuni în Rusia, chiar dacă nu atît de obscure.

Deci, evoluția  itinerarului acțiunilor BEM ne duce spre firme din Rusia și off-shoruri din Marea Britanie, ceea ce iarăși este o probă indirectă că păpușarul ar avea un rol important în operațiunea BEM și Aeroport.  Să nu uităm, că în 2007, Interpolul îl suspecta pe păpușar de conexiuni cu gruparea criminală rusă ”Solnțevscaia” și spălări  masive de bani. Totodată, reiterez aluziile revistei europene ”Euobserver” precum că CNA, controlat de PDM, este inert în anchetarea cazului spălării în 2008 a $53 mln. din Rusia (Bank Krainiy Sever) prin BEM.  La fel, și majoritatea atacurilor raider asupra sistemului bancar moldovenesc, s-au produs din Rusia și Ucraina, prin firme căpușe rusești. Curtea Supremă de Justiție din Londra a stabilit foarte clar, cine a fost beneficiarul final al atacurilor raider (off-shorul britanic Tomdal LTD, operațiunea demarînd din Rusia). În jurul păpușarului oscilează Veaceslav Platon și Renato Usatîi, ancorați puternic de anumite structuri tenebre din CSI și implicați în multiple scandaluri privind atacurile raider (MAIB, Universal Bank, Moldelectrica).  Apropo, portalul „Криминальная Россия” scrie, că și R.Usatîi, partenerul oligarhului,  ar avea conexiuni cu cei din  gruparea Solnțevscaia. Tot PD a favorizat concesionarea aeroportului unor structuri economice din Rusia (frații Bajaev). Mai sus am scris, că ANRE, controlat de facto de PD, a eliberat recent licenţă de export a energiei electrice companiei „Dnestrenergo” din regiunea transnistreană.

Filat, din câte se știe, are conexiuni politice în Uniunea Europeană și business în România (SA Capital Invest Company), acolo unde a absolvit facultatea de drept.

Dar afacerea BEM este una incertă, ca și cea cu aeroportul. În consecință, aceasta s-ar putea prăbuși, fiindcă păpușarul va încerca să-și compromită partenerii de alianță (în special, dacă acțiunile între timp au fost oferite lui Șor). Mai mult ca atît. Acesta este gata și la anumite pierderi materiale, doar pentru a-și distruge concurenții.

Deja au pornit campanii de acuzare a lui Filat în această operațiune, inițiate de păpușar (prin D.Chirtoacă, ziarul Timpul, deschide.md, Oleg Reidman și cîțiva bloggeri anonimi). În rezultat, la comanda păpușarului, PL a amenințat că va cere convocarea parlamentului pe problema BEM, aducînd acuzații și la adresa liberal-reformatorilor. PLR, drept reacție, s-a adresat la CC pe problema Aeroportului. În acest sens, păpușarul riscă să intre în conflict cu miliardarii ceceni, care stau prost cu simțul umorului.

Totodată, PCRM, prin omul păpușarului, Oleg Reidman, au acuzat la 12 septembrie funcționarii PLDM (V.Filat, V.Negruța, V.Barbăneagră) de problemele BEM, fără a indica cine este beneficiarul final al operațiunii. Și fără a menționa rolul PCRM în această operațiune (spălări de bani în 2008, aruncarea datoriilor Investprivat Bank pe BEM, accederea la credite neacoperite, etc).

Deci, păpușarul încearcă să speculeze problema, fără a o soluționa, obținînd și capital financiar (BEM) dar și politic (acuzarea PLDM).

Respectiv, CC și anumiți actori din legislativ, sprijiniți de păpușar, s-ar putea implica. Or, aceasta ar duce la distrugerea acestui consens fragil al oligarhilor și la un nou război politic.

După summit-ul de la Vilnius, bineînțeles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *