„Democrația nu poate fi zidită cu cei care l-au ucis pe Sorin Paciu”

Criminalitatea în Republica Moldova a ajuns la o etapă în care țara se transformă încet, dar sigur, într-un stat al mafiei, unde structurile mafiote se contopesc cu instituțiile statului. În această situație, regimul de la putere a pus cruce pe istoria de succes a Moldovei. Și asta pentru că democrația și statul de drept nu pot fi construite de cei care l-au ucis pe Sorin Paciu, de parlamentarii căutați de Interpol și de un Guvern în care mai mult de jumătate din miniștri figurează în scandale legate de corupție.

De această părere este analistul politic, Bogdan Țîrdea, care a anunțat zilele trecute că este amenințat cu moartea.

„Aceste amenințări la adresa mea demonstrează că în RM sunt urmăriți cei care gândesc altfel. Am fost presat nu o singură dată, și prin pierderea serviciului, și prin campanii mediatice bine regizate, și apariția mai multor bloguri false cu numele meu, și chemarea mea în instanță de către Victor Popa, și interzicerea mea la mai multe posturi TV, ca să nu pot vorbi despre oligarhi. Acum au ajuns și la amenințări cu răfuiala fizică”, a declarat Bogdan Țîrdea.

În opinia analistului, amenințările la adresa sa au loc într-un context politic concret. Mai exact, acestea se înscriu în peisajul atacului raider la Moldova Agroindbank, precum și în legătură cu zvonurile privind privatizările de amploare care ar urma să aibă loc în viitorul apropiat.

„Anumite grupări oligarhice nu vor ca politologii, jurnaliștii, bloggerii să vorbească despre aceste lucruri. Presupun că nu sunt singurul care este amenințat. Sunt posibile și alte cazuri de presiune asupra reprezentanților societății civile. În presă deja au apărut informații că cineva a fost arestat, cineva a fost amenințat”, a mai spus analistul.

Această situație, spune Bogdan Țîrdea, demonstrează că în Republica Moldova criminalitatea a ajuns la un nivel extrem de avansat.

„Încet, dar sigur, țara se transformă într-un stat mafiot, în care structurile mafiei se contopesc cu statul, iar societatea civilă, dacă nu slujește puterea, este marginalizată și supusă presiunilor. Toate acestea pun cruce pe istoria de succes a RM, pe integrarea europeană, pe declarațiile oficialilor UE și ale politicienilor moldoveni precum că RM este un model în Parteneriatul Estic.

Societatea civilă și structurile internaționale trebuie să se gândească mai bine la ce regim se edifică în RM și la ce va duce acesta. Nu se poate să construiești democrație cu oamenii care l-au ucis pe Sorin Paciu, oameni care sunt căutați de Interpol și, cu atât mai mult, nu se poate să construiești democrație cu miniștri implicați în scandaluri de amploare”, a punctat Bogdan Țîrdea.

Jurnal.md

One thought on “„Democrația nu poate fi zidită cu cei care l-au ucis pe Sorin Paciu”

 • 20 iunie 2013 la 04:56
  Permalink

  Bogdane, curaj!
  Lumea e cu tine! Lumea te asculta!
  Chiar in seara de joi, dupa ce am vazut mesajul de pe telefonul tau la “Cabinetul din umbra”, am scris pe FB ca sa atentionez lumea – este foarte simplu de aflat (i) adresa exacta a dispozitivului (IP address) de pe care s-a trimis mesajul si (ii) data si ora trimiterii. Chiar daca myrlanu o aruncat SIM-ka si nu se mai foloseste de atunci, daca s-a folosit anterior – poate fi identificat.

  Tolea Pihut

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *