Comunicat de presă: Judecătorul CC Victor Popa atacă libertatea de exprimare

Pe data de 29.04.2013 am primit cererea de chemare în judecată, prin care judecătorul Curții Constituționale, Victor Popa, pretinde că i-aș fi lezat onoarea și demnitatea și cere să-i aduc scuze pentru un articol publicat pe blogul meu personal – “Investiția lui Plahotniuc în A.Tănase s-a recuperat“.

Concomitent, Victor Popa pretinde și despăgubiri în valoare de 200 000 de lei.

Referitor la obiectul cererii comunic următoarele:

 1. Prima frază la care se face referință în cerere: De fapt, Popa singur a scris sesizarea, și tot el, culmea impertinenței, a și judecat-o“ constituie în fapt o referință la declarația d-lui Dumitru Diacov, publicată anterior în presă: Nu stiu ce ar trebui sa urmeze trebuie sa ne asezam si sa vedem ce scrie Curtea Constitutionala. M-a mirat faptul ca din cate am auzit presedintia a incercat sa-l recuzeze pe Victor Popa, deoarece acesta a fost unul dintre autorii sesizarii. Asta a fost o situatia nu chiar normala. Nu este vorba de Filat, ci de prestatia Curtii Constitutionale. La ce decizie trebuie sa ne asteptam maine. Asta e important”, considera Diacov. Referința respectivă se face în text. În această ordine de idei consider, că nu există nici un temei ca Victor Popa să ceară dezmințiri de la mine. Ar trebui să le ceară direct de la sursă, adică de la Președintele de onoare al PD dl. Dumitru Diacov. Dar judecătorul Popa, din anumite considerente care le vom constata în cadrul procesului de judecată, preferă să mă atace pe mine.
 2.  A doua frază la care face referință Victor Popa este: Unde fiecare idiot cu diplomă se consideră jurist“. Această sintagmă, în mod evident, nu vizează direct persoana lui Victor Popa în nici un fel posibil. Fraza vizează un fenomen. Acest fapt rezultă absolut evident din fraza precedentă: “Este un know-how moldovenesc“. În acest context, dacă Victor Popa pretinde dezmințiri și despăgubiri, atunci va fi nevoit mai întâi să demonstreze în instanță că anume el în persoană ar fi un “idiot cu diplomă“ care “se consideră jurist“. Dacă îi va reuși acest lucru, atunci îi vom aduce felicitările de rigoare și vom trece la faza a doua cu dezmințirile. Dacă nu va reuși, atunci sorry – nu-s idioți, nu-s nici scuze.
 3. M-a impresionat și suma despăgubirilor cerute de un judecător al CC de la un reprezentant al societății civile. O nimica toată – 200 000 de lei, un salariu de 10 ani al unui lector universitar. Cred că onoarea și demnitatea unui judecător al CC ar trebui să coste mult mai mult. Totuși, e instanța judiciară superioară din țară. Care ar trebui să fie independentă prin definiție. Dar nu este. Acest fapt este confirmat și de declarația de astăzi a ambasadorului SUA în în Republica Moldova, William H. Moser, care și-a exprimat îngrijorarea față de decizia Curţii Constituţionale. „Decizia în felul în care a fost emisă ridică semne de întrebare privitor la integritatea şi independenţa sistemului judiciar din Moldova şi puterea acelei instituţii democratice. Statele Unite sunt îngrijorate de orice decizie judecătorească care pare să se bazeze pe afirmaţii nefondate şi zvonuri în examinarea sesizărilor prezentate în faţa acesteia“. 
 4. Este emblematică și data la cere a fost scrisă cererea de Victor Popa – 27 aprilie. Adică exact în ajunul Zilei libertății presei. Și dacă un judecător al CC înțelege în acest mod libertatea de exprimare, iar fostul său șef de partid vrea să introducă răspunderea penală pentru ziariști, atunci lucrurile sunt grave de tot. Or, libertatea mass-media, libertatea de exprimare – a fost unicul rezultat pozitiv sesizabil, realizat de guvernarea AIE pe calea integrării europene. Dacă liberalii vor să pună cruce și pe această libertate, atunci să declare deschis acest lucru.

Reieșind din cele expuse, consider cererea judecătorului CC Victor Popa absolut nefondată, conținând un set aleatoriu de aberații juridice.

Totodată, consider că este un atac direct la libertatea de exprimare, ce constituie un derapaj grav de la normele democratice ale unui stat de drept.

Mă adresez tuturor mass-media, organizațiilor neguvernamentale din domeniu, ambasadelor și organismelor internaționale acreditate în Republica Moldova cu apelul de a stopa această tentativă descalificantă de atentat la libertatea de exprimare.

Bogdan Țîrdea,

Chișinău, 30 aprilie 2013

 

10 thoughts on “Comunicat de presă: Judecătorul CC Victor Popa atacă libertatea de exprimare

 • 30 aprilie 2013 la 16:09
  Permalink

  ASTA-I BUNA!!!! Si asa magistrati stau la straja constitutionalitatii.. Vrea 200000…Putin a primit de la Plahotniuc??? VAI SI AMAR DE CAPATANA NOASTRA!!!

  Răspunde
 • 30 aprilie 2013 la 16:46
  Permalink

  Din cite inteleg eu, Popa intr-adevar se considera idiot cu diploma in buzunar… Intr-o tara normala, persoane angajate politic, ca dnul Popa nici nu ajungeau vre-o data, macar sa viseze, postul de judecator al Curtii Constitutionale!

  Răspunde
 • 30 aprilie 2013 la 16:55
  Permalink

  :)))
  Foarte bine scris.
  Din cate se observa, partidele albastre’ aduna sau banditi sau idioti.

  Răspunde
 • 30 aprilie 2013 la 17:07
  Permalink

  Pentru Faust:Ai perfecta dreptate timpitule”Intr-o tara normala ca moldova ta”persoane ca D-ul POPAnu pot ajunje nici macar a visa sa ajunga in posturi mari.Si nici nu ajung TIMPITULE.IN schimb ajung:Lucinschiii,Voroninii.Filatii,Snegurii.Fii pe pace ca asa o sa o duceti si mai departe.Felicitari.

  Răspunde
  • 30 aprilie 2013 la 17:14
   Permalink

   Se vede de la o posta ca esti PL-ist..Chiar v-a facut ghimpu dupa chip si asemanare…

   Răspunde
  • 30 aprilie 2013 la 17:30
   Permalink

   C-tin: Se vede de la o posta ca esti zombat, de aia nici nu vad sensul sa polemizez cu tine…Dar apropo, sunt imun la veninul pe care il scuipi, asa ca….scuipa in continuare!

   Răspunde
 • 30 aprilie 2013 la 22:48
  Permalink

  Bogdat Tardea a fost comentatorul priveligiat al comunistilor la postul TV comunist NIT. Bogdat Tardea se preface ca-l sustine pe Filat dar in realitate duce politica comunistilor de defaimare a aliantei si de distrugere a partidelor democratice.

  Răspunde
 • 1 mai 2013 la 00:00
  Permalink

  Bogdane:
  1. Popa întradevăr nu e jurist, altfel ar şti că nu te poate impune să-ţi ceri scuze. Să dezminţi – da, dar scuze – nu.
  2. E dicutabil că te-ai referit la el cînd ai scris că fiecare măgar cu diplomă se consideră jurist. Numele lui n-a fost indicat – şi-a autoretribuit-o. Ştie el ce ştie ))
  3. Scrie de reputaţie, neştiind că doctrina numeşte reputaţie profesiobală percepţia celorlalţi despre calităţile sale profesionale. Cred că: a) uşor găseşti ceva articole unde toţi “aşii” lui (verbalizati de Ghimp, şi eşuate) sînt făcuţi praf, b) toţi juriştii, inclusiv judecătorii rîd de dînsul. ==
  Aşa că – înainte! ))

  Răspunde
 • 2 mai 2013 la 17:11
  Permalink

  Нет состава преступления нет и самого дела. А уж тем более когда никакой речи нет о прямом оскорблении личности или умышленной недостоверной личной клевете. Неужели кто-то заявил, что Попа есть идиот или самолично оклеветал его? Этого нет. А на вашем месте стоило бы выдвинуть встречный иск за клевету уже на вас, вот это уже имеет место. Тем более иск на сумму 200 000 лей, прямо рэкет какой-то, вот здесь реально имеет место моральный издержки и психические страдания.

  Răspunde
 • 9 mai 2013 la 21:39
  Permalink

  Eu cand aud cuvintele “idiot cu diploma care se crede jurist” ma gandesc la Ghimpu.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *