PREȘEDINTELE METAFORIC sau Dumnezeu dă, dar în traistă nu pune

Suntem un stat agrar.  Plus la toate , mai suntem și mioritici, ba chiar mistici.

Cînd pe un șef de guvern sau stat din Moldova îl întrebi, cum va fi roada la anul, răspunsul, de regulă e unul tradițional: ne vom ruga lui Dumnezeu sa plouă…Adică, nu vom moderniza agricultura, nu vom instala sisteme de irigare, nu vom aduce tehnică performantă. Ne vom ruga. Mai știi, poate Domnul ne va ajuta cu ceva, că pe noi nu ne duce capul.

www.adevarul.md

Atunci cînd vine vre-un oaspete important, el  în mod oblgatoriu ne aduce lumină, ploaie, sau roadă bună.  Cel puțin, așa comentează înalții demnitari moldoveni evenimentele, stîrnind în mod regulat zîmbetul jurnaliștilor străini. Aș mai înțelege, dacă asemenea metafore s-ar utiliza la adresa unor mitropoliți, patriarhi, episcopi. Dar utilizarea acestor construcții elogioase  la adresa unor politicieni, sună pe cît de rural și anacronic, pe atît și de comic.

Nu a fost o excepție nici vizita președintelui Poloniei.  Președintele Moldovei, Nicolae Timofti,  întrebat despre semnificația acestei vizite, a punctat următorul gînd magistral – «Barroso ne-a adus soarele, Komorowski – ploaia. E un semn bun că la anul vom avea roadă».

Am crezut și eu, că așa și este. Va fi ploaie, deci vom avea roadă, locuri de muncă, salarii decente. Din păcate, ploaia mai aduce și vînt. Deja seara, am aflat stupefiat  din stiri că 89 de localităţi din Moldova au rămas fără curent, din cauza vântului puternic. Refuz să cred că vijelia a lăsat fără acoperiş şcoala şi grădiniţa, primăria, ferma de păsări şi fabrica de vin din satul Valea Perjei, raionul Taraclia. Potrivit datelor operative ale Serviciului Situaţii Excepţinale localităţile rămase fără curent sunt din raioanele Criuleni, Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan-Vodă, Hânceşti, Ialoveni, Cantemir, Cimişlia, UTA Găgăuzia, şi Cahul. Adică, jumate de țară s-a scufundat în beznă.

Komorowski prin definiție nu putea aduce vijelie. Este o diversiune clară a Moscovei, pentru a compromite semnificația istorică a acestei vizite,valențele ei simbolistice și efectele  climaterice.

M-a iritat la culme și faptul că, chiar a doua zi după vizita lui B.Komorowski, Asociaţiile de agricultori din Moldova  ( “UniAgroProtect”),  ameninţaseră guvernul  cu proteste de amploare, fiind indignate de faptul că autorităţile nu ţin cont de doleanţele lor, evită discuțiile și întîlnirile.

Cum așa? Oare n-au văzut ei profețiile președintelui? Chiar nu au înțeles semnificația profundă a vizitei lui Komorowski? Chiar nu conștientizează că ploaia le va oferi oricum roadă din belșug, și statul, cum nu s-ar înverșuna, nu va putea compromite acest proces? Îmi pare rău, dar acești fermieri chiar confundă sula cu prefectura. Răbdați, fraților, și veți avea de toate. Și ploaie, și roadă, și subvenții la paște. Chiar dacă e vorba de paștele cailor…Oricum, finețea metaforei contează. Nu doar cu pîine omul e sătul.

P.S. Dacă e să vorbim la modul serios, poate ar fi cazul, ca și consilieri președintelui să mai selcteze metaforele, să evite construcțiile «climaterice». Poate nu aș avea dreptate, dar cu așa un instrumentariu comunicațional, ne compromitem nu doar pe noi, dar și pe înalții oaspeți.

2 thoughts on “PREȘEDINTELE METAFORIC sau Dumnezeu dă, dar în traistă nu pune

 • 5 decembrie 2012 la 19:55
  Permalink

  Trebuie de spus ca nu exzista o politica clara a guvernantilor (si a celor mai vechi inclusiv) ,ce ar stimula investitiile in infrastructura ,fie ca e vorba de sectorul energetic (un mic vant sau ceva lapovita si paiangenisul de sarme goale,balabanite lasa o tara fara curent ) , ca e vorba de irigatie in sectorul agrar sau alte domenii. Si sa fie clar investitiile nu se fac nu din lipsa banilor. Bani se mai gasec dar se scurg acesti bani cu totul in alte parti.

  Răspunde
 • 10 decembrie 2012 la 21:01
  Permalink

  domnule Tirdea poate sa-i multumim domnului Voronin ca dupa 8 ani de guverbnare a lasat o tara fara infrastructura, fara realtii externe favorabile, fara cultura politica, fara de populatie….. acum hai sa le punem in cîrcă toate astea lui Timofti?!
  p.s Si chia rva fi recunoscatoare daca a-ti aproba comenatriile pe care le scriu la dvs. pe blog. Multumesc anticipat

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *