MOLDOVAN DREAM -2

Sincer vorbind, deja mă irită toţi acei, care critică noul şef al statului. Ei nu pot avea dreptate măcar din considerentul, că nu gîndesc la fel ca Noi, cei care susţinem alianţa. Să fie clar: AIE este Calea, Adevărul şi Viaţa. Acordul AIE este mai presus decît Constituţia, democraţia şi chiar Omenia. Şi am terminat discuţiile.

În general, încotro se uită procuratura, CCCEC, poliţia. De ce nu iau măsuri, de ce nu le pun botniţa la gură, nu le coase rîtul, în numele democraţiei şi drepturilor Omului?

Vreau aici să invoc mai multe argumente, pentru a spulbera aceste critici veninoase şi gratuite la adresa şefului statului. Să le luăm pe rînd.

Dacă primul preşedinte al ţării avea 50 de ani, al doilea -56, al treilea -60 de ani, apoi al patrulea preşedinte –toţi 63! Aceasta este un progres vizibil. Menţinem continuitatea, trendul ascendent. Vârsta preşedintelui reflectă dorinţa AIE de a face reformă, de a aduce oameni noi, cu mentalitate nouă, cu aspiraţii europene, care nu au nici o legătură cu trecutul sovietic.

Dacă primul preşedinte a fost de la popor, al doilea de la parlament, al treilea ni l-a dat PCRM, atunci pe al patrulea, cum au recunoscut unii lideri ai alianţei, ni l-a dat Dumnezeu (chiar dacă Sturza încearcă cu tot dinadinsul să ne convingă că ni l-a oferit Ghimpu – eu unul nu-l cred!).

Dacă primul preşedinte a fost ales de 98,17% din alegători, al doilea de 54,02%, al treilea de 73 deputaţi (în 2005 – de 75), atunci al patrulea preşedinte a acumulat 62 de voturi! Aceasta iarăşi se înscrie în logica trendului general, ceea ce ne permite să conservăm tradiţia, să permitem doar deputaţilor să aleagă şeful statului, fiindcă ei ştiu mai bine ca Noi, ce vrem Noi. În plus, pentru a deveni preşedinte era nevoie de 61 de voturi. Faptul că al patrulea preşedinte a acumulat cu un vot mai mult, adică 62, demonsteaază cu elocvenţă şi fără drept de apel popularitatea acestuia, autoritatea incontestabilă, sprijinul general al întregii societăţi.

Dacă primul preşedinte promitea că ne va integra cu România, al doilea – cu Transnistria, al treilea – cu Rusia-Belarusi, al patrulea promite că ne va integra cu UE. Sunt sigur că şi aici vom păstra tradiţia, şi vom ajunge tot acolo…

Ceea ce mă face optimist e şi faptul, că a e consecvent, principial, intransigent. A trecut testul statalităţii lui Dodon despre independenţa, limba moldovenească, neutralitate, etc. Da, este adevărat, că peste 4 zile, după ce a devenit preşedinte, a declarat că limba e română, că nu-l interesează testările lui Dodon, etc. Acest lucru mă bucură: păstrăm iarăşi tradiţia, când de dragul funcţiei se spune una, se crede alta, se face a treia, apoi se jură pe cruce că nu s-a spus…

Este unicul preşedinte care a promis că va fi preşedintele tuturor. Şi asta e bine. Avem nevoie de o personalitate, care va fi un preşedinte al tuturor: al mafiei şi al antimafiei, al raiderilor şi antiraiderilor, al killerilor şi antikillerilor, al unioniştilor şi antiunioniştilor… Un tată pentru toţi, care-i va împăca, îi va aşeza la o masă.

Cred în viitor…

Sunt sigur, că după ce a fost ales preşedintele, progresul va fi fulgerător. Deja se observă cu ochiul neînarmat. Astfel, cum a fost ales preşedintele, au revenit gerurile, concomitent fiind deconectată şi căldura în capitală. S-a scumpit carnea, chiar dacă e Postul Mare. Nu a fost uşor, dar AIE ia reuşit să menţină tempoul galopant al inflaţiei. Primarul general i-a lipsit de pe 26 martie pe pedagogi de adaosul de 130 lei la salariu. Îmi trezeşte un profund respect faptul, că edilul capitalei a rezistat pînă la învestire, fiindcă exista riscul să nu fie ales preşedintele. Atunci, reveneau comuniştii la putere. Or, primarul a urmărit atent, şi abia după ce a fost ales preşedintele şi riscul anticipatelor a dispărut, le-a dat pedagogilor un pumn după cap, lipsindu-i de adaos. Vorba primarului: пацан сказал, пацан сделал!

Aştept cu nerăbdare, când primarul va majora cum a promis şi preţul călătoriei la microbuze de la 3 la 5 lei. Ştiu că e consecvent, şi nu cred că o face doar pentru faptul că la el pe liste de consilieri e şi directorul firmei de microbuze Ruta Prim.

Degrabă se poate scumpi şi energia electrică, ceea ce iarăşi mă bucură nespus de mult. Ajungem la standardele europene, cel puţin la capitolul preţuri!!! Ura! Ura! Ura!

Se observă deja şi pacea civică, cum a şi promis preşedintele. Unioniştii s-au încăierat duminică cu antiunioniştii, dându-şi pumni generoşi peste cap, urechi, ceafă, şi alte organe strategice ! Dar să recunoaştem: au făcut-o în numele interesului naţional, şi în conformitate cu standardele europene. Am plîns de bucurie, văzând că din 10 şuturi, 9 nimereau în ţintă, producând şi impact sub formă de urlete, ţipete şi zberăte, pline de principii şi valori.

Peste un an, cel mult doi, babele din sate se vor plimba pe jaguaruri, pensionarii pe jeep-uri, iar pedagogii nu vor avea loc de parcare pentru Mercedesurile proprii la şcoli din cauza numărului revoltător de mare al BMW –urilor, deţinute de elevi. Văd cum tinerii în 2 ani vor refuza de serviciu cu 3000 de dolari, cerând 5000 şi secretare, cu aceleaşi principii şi valori ca şi unii lideri ai alianţei! Către 2013, Programul de castrare a câinilor, iniţiat de primar şi a pedofililor, iniţiat de AIE, va ajunge la bun sfîrşit. Gurile rele spun, că după aceasta va urma şi campania de castrare sau optimizare a cetăţenilor, dar în alianţă încă nu există consens deplin pe acest subiect.

Şi visurile mele au temei. Din 2007, Chişinăul a devenit deja capitală europeană. Avem metrou, tramvai, linie de troleibuz, cum s-a promis pînă la Ghidighici. Avem o Moldovă fără sărăcie, cum a promis PLDM, prosperare şi respect, cum a promis PD, şi libertate cum a promis PL. Cel puţin, aşa zic Viorel şi Victor Ţopa.

De aceia, cred, lupt şi aştept cu nerăbdare noi schimbări spre bine. Măcar pentru deputaţi. Şi faptul că acum ei discută proiectul de lege, prin care îşi vor majora pensiile, mă face să privesc încrezător spre viitor.

16 thoughts on “MOLDOVAN DREAM -2

 • 28 martie 2012 la 13:10
  Permalink

  Articolul asta este la fel ca si dvs. adica degeaba…

  Răspunde
 • 28 martie 2012 la 13:43
  Permalink

  domnu tirdea, inprimul rind voronin in 2005 a fost votat cu 75 de voturi pentru ca au votat niste tradatori ca si tine, niste curve cu 12 feti, ca daca nu vota rosca cu diacov poate ca din 2005 se facea procedura care sa facut in 2009, si counistii nu mai erau de atunci in parlament, dar erau prin strada, insa din pacate rosca ca o fata vergina sa gaibarat 8 ani pe copaci strigind jos comunistii, si hop in 2005 se indragosteste de voronin si il voteaza, eu personal lam votat pe rosca si in 2001 si in2005, dar cind am vazut ca rosca o facut treaba mare in si puturoasa meam luat valiza si am venit in europa, cit desepre scumpiri tirdea dar ce tu vrei sa mergi in rutiera gratis? cred ca nu traesti mai rau ca altii imi fac impresi ca te plateste cineva ca mergi pe la toate emisiunile si graeesti cele mai mari prostii, dar daca e greu de trait in moldova vin aici peste hotare la munca si vezi cum se lucreaza si cum se string banii, ca aici esti obligat sa platesti si aerul pe care il respiri. DE UNDE O MAI APARUT SI ATITEA POLITOLOGI SI ANALISTI POLITICI PE LA TOATE EMISIUNELE BOMBANESC INTRAIUREA MAI ALES PE TIRDEA CIND IL VAD MII GREATA DE PARCA AM MINCAT CIUPERCI OTRAVITOARE, TIRDEA ASTEPT RASPUNS.

  Răspunde
 • 28 martie 2012 la 14:55
  Permalink

  Bravo, Tudore! Sunt si eu de acord cu tine. Jos tradatorii!! Tot astia care s-au facut mari analisti se bateau cu pumnul in piept ca-s mari patrioti! Si pe urma ne-au lasat cu buza umflata! Cand imi amintesc cum umblam pe la mitinguri cu Rosca si el, pacatosul, s-a dus cu comunistii. In privinta presedintelui Timofti, vad ca se duce intens o campanie de denigrare, pare sa fie organizata de cineva, nici n-a reusit omul sa preia functia si din prima zi marii analisti cu bloguri in frunte cu Cozer si alti ” mari experti” au inceput a-l critica. Vad ca deja se vorbeste de fratele sau… Ministrul justitiei face deja concursuri ca ideea lui cu “imunitatea judecatorilor” e mai buna, unimedia face scoruricu “7:111” si tot asa. Ce-aveti cu omul. Asta-i lucrul vostru….. Si eu ma intreb cine va plateste ca “latrati” asa bine pe bloguri si pe la TV. Ca eu iata, nu reusesc sa scriu un comentariu de 2 min din lipsa de timp. Dar voi, marii analisti, scrieti analize si “tratate”, previziuni si snoave. Inseamna ca aveti timp, inseamna ca aveti interes, inseamna ca aveti venit din asta. Ca de altfel n-ati mai avea timp sa stati cu zilele pe bloguri. Cine va plateste, d-lor mari “analisti”????

  Răspunde
 • 28 martie 2012 la 15:21
  Permalink

  m-am amuzat, ironic, sarcastic scris,

  cel mai aiurea este însă că acest text propus de Autor poate fi continuat şi tot aşa la nesfârşit,

  rău că astăzi nu sunt haiduci, cu toate că sunt îndeplinite toate condiţiile, – foarte bogaţi şi foarte săraci sunt, ţara este ca şi o grupare de rakeţi în ansamblul său, iar feudele, taxele, impozitele, dijmele şi birurile sporesc ca la competiţiile olimpice punctele acumulate.

  bandiţii şi politicienii mioritici sunt şi ei tipici, autentici, aceasta pt. că lumea interlopă trăieşte şi ea după propriile reguli stricte, adevărat care sunt ca şi ale politicienilor, îndreptate contra tuturor, numai că bandiţii ei înde ei se respectă măcar.

  Răspunde
 • 28 martie 2012 la 16:53
  Permalink

  Ţărdea este bravo, şi întradevăr se uită real la veaţă!

  Răspunde
 • 28 martie 2012 la 17:50
  Permalink

  Postul dat e super, dumneavoastră știți să abordați anumite subiecte într-un mod foarte interesant. M-ați făcut să zâmbesc.

  Ce ține de conținut – despre noul nostru lider, trimis de Dumnezeu. Chiar azi la seminar, povestind tema “Liderismul Politic”, îmi venea imaginea acestui domn Timofti in minte. Îmi venea să mă duc să desenez o păpușică trasă de ațe pe tablă și să le dau colegilor o ghicitoare – El vorbește limba română, el nu face politică și nu va face, dar cu toate astea e președintele tuturor. Despre cine merge vorba, dragii mei? =))

  În fine, sunt de acord cu tot ce ați scris în acest post. Trăiască Moldova noastră europeană și bogată și toți cei care au făcut tot ce au promis, ca să ajungem aici.

  Răspunde
 • 28 martie 2012 la 21:17
  Permalink

  Din coadă de cîine nu faci sîtă de mătase. Citesc ce a scris Țîrdea și văd cît adevăr este în fraza: prostia este infinită, ca și universul. Mare prost ești măi Țîrdea.

  Răspunde
 • 28 martie 2012 la 22:06
  Permalink

  Bravo, Domnule Ţîrdea – pentru curaj respect!

  Răspunde
 • 28 martie 2012 la 22:16
  Permalink

  Mărginit mai eşti Ţîrdea. Dacă nu ar fi fost ales preşedintele ţării , sau să fi fost ales altul în locul lui Timofti, tot de una reveneau gerurile,se deconecta căldura în căpitală, s-ar fi scumpit carnea, li se luau cei 130 lei din salariul pedagogilor din capitală…
  Ori sunteţi lipsit de logică ori sunteţi un păgîn care căutaţi să turnaţi venin în sufletele oamenilor.Eu cred că mai degrabă sunteţi un păgîn şi încă mare. Aceasta o faceţi fiindcă eşti plătit de Voronin şi cu cît mai multă otravă torni cu atît şi plata pe care o primiţi e mai mare.De aici concluzia , că sunteţi un trădător de patrie şi de neam, aveţi un suflet mîrşav, scîrnav.

  Răspunde
 • 28 martie 2012 la 22:37
  Permalink

  Constituţia a fost votată de agrarienii şi acoliţii lor agramaţi, din parlamentul respectiv, de cei cu buhaiul satului, de cei cu circumerinţa de 380 de grade, de cei cu globurile pămînturilor, de cei cu carandaşele, de cei de unde es gîzele…
  Deci nu înseamnă că acea constituţie făurită de aşa persoane agramate nu trebuie schimbată cu una alcătuită de oameni cărturari, deştepţi, competenţi. Numai agramaţii , mărginiţii se vor împotrivi pentru a fi înlocuită cu o nouă constituţie ce ar corespunde unui stat civilizat, democrat.

  Răspunde
 • 29 martie 2012 la 08:50
  Permalink

  Îmi place gândirea moldovenilor: dacă-ţi permiţi o vorbă nu prea bună despre “ai noştri”, gata, automat devii “de’a lor”, slugă, salariat de’a lui Voronin, etc.
  Şi aşa trăiesc moldovenii orbeşte toată viaţa, dar în schimb “patrioţi”, orice ar însemna aceasta.

  Răspunde
 • 30 martie 2012 la 12:30
  Permalink

  DA! E bine scris!! Chiar cu talent literar. Genul, indubitabil, este cel care se numeste PAMFLET.. Nenorocirea e sa ai talent literar si sa nu sti,sa nu ai capacitatea cum sa-l folosesti.Asadar, totul ar fi bine si frumos daca nu s- ar fi rasturnat cu fundul in sus ADEVARUL!! Stii unde este? La teatrul “Cehov” din Chisinau, unde tocmai se joaca dramatizarea “INIMA de CAINE” de Mihail Bulgakov.!!! Traiesti din plin epoca marelui romantism revolutionar promovat in secolul al 19-lea,domnule Tirdea.Daca ai fi vazut spectacolul sunt sigur ca ai mai fi stat pe ganduri ce sa scrii. Asa ca ai ramas la folosirea fictiunii !!!Cu mana pe inima iti spun ca ai trecut degeaba prin viata,ramanand tot la stadiul maculaturii propagandei comuniste. Spoiala de cultura nu e suficienta ca sa mai si fii luat in seama. Vei turba de furie la citirea acestor randulete, stiu. Dar nu sunt eu de vina. Exista o ca

  Răspunde
 • 30 martie 2012 la 12:43
  Permalink

  rte celebra numita”Tradarea carturarilor” deJulien Benda. Macar 20 de pagini sa fi citit din ea si tot nu ti-ai fi dat drumul sa scrii, ce scrii.Iar daca ar fi sa te iau in serios ca om al scrisului adevarat, care are la capatai si in capataiul lui ceva, pot banui ca ai citit”Don Qijote” de Cervantes. Mai citeste-l de vreo 2 ori cu creionul in mana. Apoi mai discutam. Iar pe Mihail Bulgakov si Boris Pasternak sa-i citesti exhaustiv. O sa stiu atunci ca avem ce discuta!!!!

  Răspunde
 • 30 martie 2012 la 22:47
  Permalink

  Domnul Montreal,

  Are dreptate in ce priveste ILIESCU, vechi komunist tradator, ca orice komunist din trecut si din prezent.

  Insa vina lui Iliescu nu indreptatzeste pe NIMENI sa nege dreptul si obligatzia Romaniei de a-si intregi hotarele violate prin Diktatele din 1812 si din 1940. Nu indreptatzeste pe NIMENI sa interzica Moldovenilor sa revina la patria lor – ROMANIA.

  Iliescu ca si VORONIN , ca si rusii dealtfel precum ca si unele state occidentale, nu au facut decat sa intarzie un fenomen NATURAL de RE – UNIRE dar Drepturile Romaniei si ale Moldovenilor la RE – UNIRE vor ramane pentru totdeauna INTACTE si actuale.

  Q.E.D.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *