Godea a părăsit Alianța, sau cine va nimeri în RAI?

Ultimele evenimente legate de alegerea președintelui demonstrează odată în plus că acestea s-au transformat într-un tîrg, dacă nu în spectacol.

Se pare, că fiecare actor politic a utilizat negocierile pentru a obține dividende.
Liderul PLDM a obținut garanția nedemiterii guvernului și reformării justiției.
Lupu se pare, s-a așezat definitiv în fotoliul de spicher.
Plahotniuc a obținut garanția pentru propriile capitaluri.
Ghimpu, a obținut fie o funcție, fie echivalentul acesteia în …
Deși la 8 martie, tot Ghimpu promitea că va vota doar o femeie.

Dodon încă mai negociază… Oricum, el a reușit să devină ultim filtru, respectiv, Arbitru Final care decide soarta țării și AIE. Prin întîlnirea cu Voronin, el a obținut încă trei avantaje strategice:
– a fost recunoscut drept lider al opoziției, egal cu V.Voronin
– s-a distanțat de AIE, accentuînd odată în plus, că este în opoziție
– s-a poziționat drept «pacificator», ultima punte de legătură dintre PCRM și Alianță, care ar putea legitima definitiv puterea, în cazul revenirii comuniștilor în parlament.

Mult mai misterioasă, însă, este poziția lui Mihai Godea. Acesta se pare, că nu a obținut încă nimic, încercînd disperat să zmulgă cîte ceva de la liderii alianței. De aici și frustrarea.

Declarația sa că nu va participa la votarea președintelui echivalează cu părăsirea alianței. Respectiv, AIE are deja 58 de mandate, nu 59. Motivația lui Godea tot e stranie. Astfel, vorbind despre alegerea șefului statului, Godea recunoaște că «Până la urmă, la mijloc nu este doar soarta Alianței, este și soarta țării”. Dacă soarta țări e în joc, de ce nu participi la votare? Răspunsul este unul ambiguu. Îi dau dreptate lui Godea că procedura de alegere a șefului statului este una discutabilă, depășind cadrul bunului simț. Nemaivorbind de alte cadre. Dar Godea a subscris la acest joc. Acum ce, încearcă să scape basma curată? Ne polucitsea.

Presupun că miza lui Godea se axează pe cîteva obiective:
1. Dorește o funcție. De exemplu, cea de vice-spicher.
2. Dorește să fie primit în joc, adică în divizarea resurselor, beneficiilor, etc.
3. Dorește să se poziționeze ca un actor independent, care nu depinde de Păpușar sau de alți politicieni. Într-un fel, Godea vrea să arate că de el tot depinde viitorul alianței, deci, trebuie luat în serios.

În orice caz, spectacolul abia începe. Totul va depinde de unitatea AIE, de faptul cît de onești sunt unul față de celălalt. Cel puțin pînă acum, nu am avut temei să suspectăm liderii alianței de sinceritate. Mai degrabă, am văzut viceversa. Respectiv, surprizele nu sunt excluse.
Una mă bucură: în sfîrșit, dacă e să-l credem pe Ghimpu, avem un candidat trimis de Dumnezeu. Deși, e scris: dă-i Cezarului ce-i a Cezarului, Domnului, ce-i a Domnului.

Concluzia e una tristă: AIE înțelegînd că nu ne poate aduce în Europa, se angajează să ne aducă în RAI.

Ce-i drept, nu s-au specificat două momente:
1. În RAI vor nimeri doar liderii AIE, sau și noi, muritorii de rînd?
2. Vom nimeri în cursul vieții pămîntești, sau după moarte?

4 thoughts on “Godea a părăsit Alianța, sau cine va nimeri în RAI?

 • 15 martie 2012 la 17:40
  Permalink

  Godea, ar vrea el să obțină și funcția de spicher, dar deoarece e ocupată (și se pare că pentru mult timp) și nu e de nasul lui, s-ar mulțumi și cu una de vice… (să-i spună cineva că speranța moare ultima).
  Întrebările de la sfârșit sunt aproape retorice, răspunsurile sunt evidente )) mai clar nici nu se poate – Raiul ăsta a lui Ghimpu nu e pentru muritorii de rând. Sau – decât așa Rai, mai bine devin ateistă.

  Răspunde
  • 7 aprilie 2012 la 14:37
   Permalink

   Dumitru Diacov, presedinte de nroaoe al Partidului Democrat din Republica Moldova, prieten apropiat al lui Ion Iliescu, in decembrie 1989 angajat al Ambasadei Uniunii Sovietice la Bucuresti, a afirmat, de curand, ca teroristii de dupa 22 decembrie au fost, de fapt, ofiteri KGB din fosta Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, vorbitori de limba romana, infiltrati pe teritoriul Romaniei cu scopul de a crea o diversiune care sa impiedice alunecarea Romaniei spre Vest. Avand in vedere ca Uniunea Sovietica a lui Mihail Gorbaciov ( ati citit corect ), a intreprins, atunci, un atac terorist similar asupra Gruziei, informatia pare plauzibila. Are oare legatura aceasta afirmatie cu ce se intampla de 20 de ani in Republica Moldova?

   Răspunde
   • 24 mai 2012 la 23:36
    Permalink

    Andrei? Tu ce părere ai avea dacă un rome2n care n-a fost niciodată-n guebrnie să scrie un articol despre moldovenii din guebrnie bazat een exclusivitate doar după comentariile din forum.md ori să ia referniță Moldova Suverană? Ar fi o prostie, părerea mea, nu? Cu privire la acele prețuri afișate țin să-ți scriu că lumii eei e lehamite și nici ciorile nu ți-ar cumpăra articolele. Păcat că nici acum nu realizezi ce prostie de articol ai scris. E o mare problemă ce2nd nu dai eeanpoi din prostie. Drum bun atunci: tăt eenainte, nici un pas eenapoi, prostia-ți fie simbol! =)) Serios Andrei, ești te2năr, tinerii mai calcă pe alături dar een situații nromale majoritatea se mai și trezesc și cască ochii pe unde calcă. Weekend-ul e aproape așa că: un sfe2rșit fain de săptăme2nă și trezire grabnică din starea confuză een care rătăcești frate rome2n Andrei

    Răspunde
 • 16 martie 2012 la 18:48
  Permalink

  Poate după alegerea preşedintelui ţării îţi va veni minte la cap, vei analiza toate prostiile spuse, vei analiza realitatea şi vei începe a gîndi normal şi te vei exprima în rămcile unui om cult, educat, înţelept, ca rezultat lumea te va erta şi Dumnezeu tot, ca rezultat vei nimeri în rai, în caz contrar vei nimeri cu şaica de comunişti în iad. Gîndeşte bine ce faci, ce spui.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *