MOLDOVAN DREAM

Aventura AIE cu referendumul, pare să se compromită definitiv. Atât societatea civilă, cât și o bună parte din partidele extraparlamentare (Antimafia, PCRM, PPCD, PSD, PSRM, Partidul Regiunilor, Moldova Unită), dar și reprezentanții unor structuri internaționale (secretarul CoE) și-au exprimat rezervele față de referendum. Acesta mai este susținut cu spuma la gura de câțiva juristi si politologi marginali, care, astfel, se compromit definitiv.

Chiar și in interiorul AIE au apărut discensiuni vizibile vizavi de necesitatea referendumului, esența modificărior propuse, pastrarea sau anularea pragului, prerogativele presedintelui, etc. Devine clar, că AIE nu a calculat riscurile, nu a organizat consiliul lărgit al alianței, nu s-a consultat cu societatea civila si cu partenerii externi, punându-i a câta oară într-o situație jenantă.

Devine clar, că promotorul cel mai înfocat al referendumului este liderul PL, care dorește astfel, să se inscăuneze cu orice preț in fotoliul de spicher. Chiar dacă prețul referendumului ar fi in jur de 60 milioane lei, iar rezultatele acestuia ar fi dezastruoase pentru alianță – aceasta contează mai puțin. Principalul este funcția lui Ghimpu de spicher. Amintim, că anume Ghimpu a respins candidaturile lui Oazu Nantoi si Zinaida Greceanîi. De fapt, liderii PD si PL nici nu au considerat necesar sa aducă un argument plauzibil pentru refuzul său. Mihai Ghimpu, executând ordinul păpușarului, a repudiat cu aroganța-i specifică candidatura societății civile, care spre deosbire de însuși Ghimpu, a fost și vice-președinte al Frontului Popular. Păpușarul, se pare, că cel mai des prefeă, pe cât e posibil să-i “păstreze fața politică” lui Lupu, expunându-l în rol de măscarici pe liderul liberal. Acesta face declarații ridicole, acuzații descalificante, vociferează idei ce compromit in consecință alianța și guvernarea. Prin intermediul lui Ghimpu, păpușarul a scos alianța din cadrul legal, și nu dorește reintoarcerea la procedura de alagere a șefuui statului. Recent, Ghimpu a declarat, facând referință la propunerea lui Filat de a alege președintele în parlament: “Ceea ce spune unul, că avem 62 de mandate necomuniste, să-i spună lui popa. Dacă el crede că are 62, să facă automat minus 12. Nu poate vorbi nimeni în numele Partidului Liberal. Ăstea nu-s 62 anticomuniste. Ăstea-s 62 pe care vrea unul să le folosească şi să rezolve problemele cum vrea el. Partidul Liberal nu va merge niciodată să alegem un preşedinte cu Dodon. Fiindcă Dodon va accepta un candidat de stînga, antiromân, antirepublică, prorus. Şi noi nu pentru asta luptăm”.

Poziția lui Ghimpu este foarte “interesantă”. Cu PCRM și Voronin se poate de purtat negocieri la 9 ianuarie privind alegerea președintelui, iar cu PSRM și cu Dodon – nu! Poate PCRM ar fi votat un candidat proromân?! Atunci de ce ați purtat negocieri? Unde vă sunt valorile “românești” si “anticomunismul” de parada? Oazu Nantoi, pe care Dodon era dispus să-l voteze, este cumva antiromân și prorus? Atunci de ce nu l-ați acceptat? Sau poate executați comanda păpușarului, care-l dorește pe Lupu președinte, iar pe Dvs spicher?

În acest caz, nu vă mai acoperiți, domnilor, cu valori naționale, spuneți sincer, ca e vorba de valori materiale, controlul finanțelor, banilor, etc. Spre exemplu, în anul 2011 pe teritoriul Republicii Moldova au fost ridicate 861 construcții neautorizate, iar circa 50 la sută dintre acestea au fost construite în municipiul Chişinău, informează Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Deci, iată și efectul “liberalismului” în capitală.

Când e nevoie de format o majoritate in CMC, liberalii cu brațele deschise îl admit pe Donțov, uitând că acesta încă nu a părăsit fracțiiunea și rândurile PCRM, care este potrivit liberalilor, un “partid antiromân, criminal, totalitar”. Când însă e vorba de alegerea președintelui prin voturile socialiștilor, PL devine brusc anticomunist si “ proromân”. De fapt inițial, același Ghimpu saluta ieșirea lui Dodon din PCRM, iși arăta convingerea că astfel, situația va fi deblocată. Or, Dodon spunea atunci exact tot aceleași lucruri care le spune și acum. Ce s-a întimplat, că Ghimpu și-a schimbat brusc macazul? A, domnul papuşar…

Deci, Ghimpu, refuizând voturile PSRM, de fapt impinge țara spre anticipate, fiindcă referndumul va eșua tot așa, ca și în 2010. Atunci tot Ghimpu striga, că are coji in mâinecă, că nu va dizolva niciodata parlamentul. Ei și? L-a dizolvat, sărăcind bugetul cu 45 milioane lei.

Concluzia e simpla. AIE trebuie să se dezică de ideea aberantă de referendum, și să inceapă dialogul nu doar cu societatea civilă, dar și cu opoziția parlamentară si extraparlamentară. Cel puțin, liderii CACD au înaintat propunerea de dialog. Respectiv, Filat sau toți trei lideri ai AIE ar trebui să organizeze o masă rotundă, la care să invite liderii partidelor de opoziție, pentru a găsi soluția de compromis. Chiar daca soluția nu va fi găsită, AIE cel puțin va arăta un respect minimal față de societate si Constituție, va degaja parțial tensiunea, va stopa alunecarea țării spre haos, va menține anumite aparențe democratice.

P.S. Fiind acum în vizită de studiu în SUA, am avut posibilitatea să ascult integral discursul lui Obama. Acesta a vorbit despre măreția țării, despre valorile naționale, despre necesitatea conjugării efortului comun în numele prosperării cetățenilor. Nu a vorbit despre republicani și democrați, despre conflicte, clivaje, deosebiri. A incercat să-i unească pe toți în jurul ideii de vis american.

Când oare va avea și Moldova un propriu vis?

19 thoughts on “MOLDOVAN DREAM

 • 27 ianuarie 2012 la 13:06
  Permalink

  Buna ziua d-le Tsirdea! Vreau sa va spun ca aveti dreptate in ce ati scrismai sus. As mai adauga ca “baetii destepti”-liderii AIE si-au cam pierdut mintile in lupta lor interna(pentru a nui piermite nimanui sa-si intareasca pozitiile) . Ei nu vor sa intelega ca toti trei se afla pe un podet ingust deasupra unei prapastii,inca ceva lupte si partidele lor vor cadea de la putere. Pe de alta parte se pare ca ei nici nu prea se deranjaza de acest fapt. Ei se gandesc ca cumva si la alegerile viitoare vor trece pragul ,i-ar asta e cel mai important pentru ei personal ,sa treaca primii 3-4 de pe lista partidelor(adica tot ei). Intr-o democratie normala liderii partidului ce pierde sant alungati fara drept de a se mai intoarce ,la noi in Moldova partidele sant” proprietati private” si liderii stau vesnic in fruntea lor de pierd sau de castiga . Cred ca a sosit timpul ca toti membrii de rand ale partidelor sa se trezeasca. Pentru articol imi ramane numai sa va zic Bravo!

  Răspunde
 • 27 ianuarie 2012 la 13:37
  Permalink

  Salut Bogdan, sunt sigur că ești foarte ocupat, dar………. nu cred că intenționat ai comis niște greșeli majore. În primul rînd, PCRM nu este partid extraparlamentar! Eu înțeleg că materialul este direcționat spre un segment concret de cetățeni,însă……….să pui alături de Antimafie, PPCD, PSD,PSRM și Partidul Regiunilor cel mare mare partid parlamentar?
  În al doilea rînd, candidaturile Zinaidei Grecianîi și Oazu Nantoi la funcția de Președinte al Republicii Moldova din start au fost percepute ca și OAMENII CUIVA! Ești destul de deștept să-ți dai seama că nu este vorba de Nea Mișu Prezidentu. Ochește puțin mai sus!
  Cînd vorbești despre SOCIETATEA CIVILĂ mă sperii. Se pare că cîțivai colegi deai noștri reprezintă astăzi POPORUL MOLDOVENESC?! Despre ce vorbești Bogdane? Viorel Citotaru și Anatolii Țăranu reprezintă SOCIETATEA CIVILĂ ori interesele lui Dodon și Filat.
  Frate, mă sperii și cu atacul dezlănțuit asupra lui Nea Mișu Prezidentu deși cunoști foarte bine situația și știi că Filat este cel care trage SFORILE, împreună cu Păpușarul. Filat și Plohotniuc negociau separat cu PCRM și nu Nea Mișu. Eu nu apăr CINSTEA și DEMNITATEA lui, dar să fim serioași!
  Vreți să puneți presiune pe nea Mișu PREZIDENTRU CA SĂ FACĂ POFTELE LUI Filat, Dodon și gașca? Cu ce este mai ră gașca LUI? Cu nimic!

  Răspunde
  • 4 martie 2012 la 01:28
   Permalink

   Valentyn, Noi suntem imtopriva, pentru ca noi gandim. Cred ca nu suntem atat de limitati ca sa zicem ca o initiativa nu este buna doar pentru ca vine din partea unui partid. Daca initiativa e buna si vine chiar din partea PCRM, ea trebuie sustinuta. Oamenii care se informeaza corect, au studiat sisteme politice si stiu cum functioneaza ele in alte tari, sunt sceptici referitor la alegerea directa a presedintelui, dar dupa cum spuneam ceea ce tu ai ignorat conteaza foarte mult ce prerogative o sa aiba presedintele.

   Răspunde
 • 27 ianuarie 2012 la 14:54
  Permalink

  Moldova are un vis al sau care e viu si exista, el se numeste Romania. Si exista din 1859 acest vis numai ca unii ca Tirdea viseaza in alta limba la alte locuri si vor sa impuna est-moldovenilor un vis care nu este al lor ci al altora. Acest lucru dureaza de mult timp si i-a adus pe est-moldoveni unde sint acum.

  Răspunde
  • 1 februarie 2012 la 17:08
   Permalink

   Tu cine eşti încât îţi permiţi să vorbeşti pentru toată Moldova? Sunt şi eu cetăţeancă a ţării noastre şi sigur nu visez la România. Voi, unioniştii, mă iritaţi la culme, chiar dacă nu meritaţi atenţie, fiind jalnici până la disperare.

   Răspunde
   • 7 februarie 2012 la 15:18
    Permalink

    ne face placere ca te irita unionismul… Si te anunt ca vei trai intr-o stare de iritare permanenta si de intensitate crescatoare.
    Moldova este in Romania, de la 1859.
    Bucatica asta, adica ce a mai ramas din Basarabia tot de Romania apartine si acolo va fi in curand si de facto. In niciun caz bucatica asta nu e Moldova, admitem sa ii zicem Republica Moldova adica RM (care inseamna si republica molotov),, dar nu este Moldova.

    Răspunde
  • 4 martie 2012 la 21:06
   Permalink

   Sibiila, eu nu mai am cuvinte dupa ruetltauzl votului de azi.Sunt asa de dezamagita de mi-a pierit si ultima speranta. Sa-i ierte Dumnezeu pentru ce au facut!

   Răspunde
   • 6 aprilie 2012 la 20:12
    Permalink

    Va fi un preşedinte care va avea şi guvernul de atrpea lui, aşa că e posibil să nu avem conflicte. hm,asta daca gandesti very short-term, ceea ce probabil face acum AIE. Dar eu chiar nu as vrea sa schimbam Constitutia la fiecare 4-8 ani. oricum, in final, totul se rezuma la prerogative, despre care nimeni nu stie cum vor arata:)

    Răspunde
 • 27 ianuarie 2012 la 16:42
  Permalink

  Mai Tirdea, de cind PCRM e partid extraparlamentar? scrii si tu niste articole de doi bani, rusinica!!!!!!!! sau nu ti-o platit cum trebuie stapinul si te-ai suparat?

  Răspunde
  • 27 ianuarie 2012 la 17:50
   Permalink

   Ce vrei de la un mediocru??? e si el un “ananist” politic care nu poate face altceva in viata asta decit sa pupe pe cine in fun*…
   Vai si amar de capul lui Tirdea asta…

   Răspunde
 • 27 ianuarie 2012 la 17:47
  Permalink

  tirdea!aperi ideile COMUNEI,dar de a trai decent ca in capitalism vede lumea ca iti place.Analizeaza fiule.

  Răspunde
 • 27 ianuarie 2012 la 18:01
  Permalink

  “P.S. Fiind acum în vizită de studiu în SUA, am avut posibilitatea să ascult integral discursul lui Obama. Acesta a vorbit despre măreția țării, despre valorile naționale, despre necesitatea conjugării efortului comun în numele prosperării cetățenilor. Nu a vorbit despre republicani și democrați, despre conflicte, clivaje, deosebiri. A incercat să-i unească pe toți în jurul ideii de vis american.”

  Când oare va avea și Moldova un propriu vis?

  …. in rest … o analiza slaba .

  Răspunde
 • 29 ianuarie 2012 la 23:13
  Permalink

  Dle, Tirdea, poate ramaneti in SUA? 😀

  Răspunde
 • 24 februarie 2012 la 22:37
  Permalink

  Asa s-o tineti D-nule Tirdea, toti moldovenii sunt cu d-stra!!! pentru un viitor comun!!!

  Răspunde
 • 24 februarie 2012 la 23:00
  Permalink

  Sfârşitul secolului XVI şi începutul secolului XVII au fost marcate de unul dintre momentele cele mai importante din întreaga istorie a poporului român, de domnia lui Mihai Viteazul (1593-1601) cel care pentru prima dată în istorie a unit cele trei state româneşti, Ţara Românească, Transilvania şi Moldova, cel care, prin eroismul şi cutezanţa de care a dat dovadă, a pus sub semnul întrebării, pentru o clipă, însăşi dominaţia otomană din Europa şi a atras asupra sa privirile întregului continent

  Răspunde
  • 6 aprilie 2012 la 09:57
   Permalink

   Cu fraieru asta ,intra Moldova, in fmilaent si nu va mai integreaza ,astia nici in UE ,sa nu mai vorbim, de Eurovizion ca se face Moldova ,de rahat.Ascultati ,Rammstein y Tatu ,Moskau,ar fii bine ,daca ar canta Pavel Turcu ,asta ,cu Fernando de la Caransebes ,ca exclud aia si Romania,sa fie Turcu y Fernado ,reprezentantii unei singure tari,s-ar pisa Rusia, pe ei ,de ras ,de noua cuntry ,unita Romania,o singura tara,cu doi presedinti si doi cantareti .Aici este mana lui Voronin .Pacat sa moara ,rusii de ras.

   Răspunde
   • 24 mai 2012 la 05:59
    Permalink

    Straniu Adrian, sa-l votezi din milă pe Dorin. Să-i porți de grijă eencă 4 ani, ștergeendu-i năsucul ceend din eel va obudiji guvernul, comi, filat, sionizmul mondial, criza economică globală, extratereștrii și toate stihiile naturii multiplicate la potența extraordinară a ceeinilor vagabonzi.P.S. Chiar nu ți-i interesant cum se va descurca exact een aceeași situație un comi? De ce te temi? Dacă obstacolele in fața lui Dorin au fost ateet de implacabile, ce riști peenă la urmă, ai?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *