AIE ne părăsește…

Show-ul politic cu denumirea ”guvernarea AIE -2”, se pare că se apropie de sfîrșit.

Sondajul BOP, prezentat recent, ne arată un peisaj trist pentru alianță. În doi ani de guvernare, această alianță a absurdului a distrus încrederea cetățenilor în democrație, integrare europeană, pluralism politic, stat de drept. O alianța accentuat pro-românească (Ghimpu și Filat se declară deschis etnici români), în premieră, a  regenerat și amplificat la maxim atitudinile antiromânești…Mai mult: alianța a spulberat încrederea cetățenilor în toate instituțiile statului, și chiar în biserică.

 

AIE și Democrația

După 2 ani de guvernare a «democraților», cetățenii au ajuns să nu mai creadă în democrație. Dar dacă AIE rămîne toți 4 ani la guvernare?

Astfel, 78% din respondenți consideră că țara nu este condusă conform voinței poporului, deci, puterea nu este democratică!  Mai mult de jumătate (55%) așa s-au săturat de «democrație» marca AIE, că au ajuns să prefere dictatura. Adică, 35,2% optează pentru revigorarea sistemului politic sovietic, 19,4%-pentru «democrația suverană» din Rusia, considerată și democrație dirijată, adică sistem semiautoritar. Haosul, lipsa de funcționalitate a puterii, creșterea corupției și a criminalității, au contribuit la fortificarea în societate a așteptărilor de  o mîină forte. Astfel, 29% respondenți, consideră că în primul rind, cea mai importantă problemă pentru RM este «întărirea ordinii în țară». (21% – ridicarea nivelului de trai, 23% – dezvoltarea economiei). 60% din populaţie optează pentru un sistem monopartid, deci contra pluralismului politic.

Asemenea expectații reflectă formarea unui cadru propice pentru partidele populiste, naționaliste și radicale.

 

AIE și integrarea europeană

O alianță care chiar și în propria denumirea a înserat cu nerușinare termenul de «integrare Europeană», a compromis aproape integral nu doar UE, dar și ideea europeană. De fapt, a făcut-o într-un timp record. Dacă În 2007 pe timpul «antieuropeanului» PCRM,  aderarea la UE era susținută de 76% (contra 8,2%), în 2011 – pe timpul «proeuropeanului» AIE, pentru UE pledează doar 47% (contra 25%)! Deci, AIE a reușit imposibilul: prăbușirea percepției pozitive a vectorului european în ochii cetățenilor. Mă simt nevoit să le aduc un «omagiu» lui Ghimpu și Lupu și pentru faptul, că dacă ar avea de ales între UE și Uniunea Euroasiată, 34% din  cetățeni  ar susține aderarea la UE, și 46% la  Rusia – Belorusia –Kazahstan!

Orice demers al lui Filat pe plan European, era dur criticat de cei   doi. Amintiți-vă semnarea în 2010 a tratatului de frontieră cu România. Cel mai dur a criticat-o Ghimpu. Amintiți-vă întîlnirea cu Smirnov din vara lui 2011 din RFG, planificată de europeni. Cel mai tare a fost criticată de Lupu. Amintiți-vă scoaterea sîrmei ghimpate de pe Prut? Cine cel mai tare a criticat? Mihai Ghimpu. Exemplele pot continua la infinit.

Mai mult. Prin efortul  «unionistului» Ghimpu, care a fost 1, 3 ani președinte al ţării, 60,5% din cetăţeni consideră că Rusia ar trebui să fie principalul partener strategic și doar 4% – România (UE-23%). Nici Voronin, nici Lucinski, nic Snegur nu au avut aşa “performanţe”.

Și atitudinea occidentalilor față de AIE a devenit glacială. Inițial, Dirk Schuebel a declarat, că luna de miere a UE cu Moldova s-a sfârșit. Mai pe urmă, președintele UE a făcut aluzia, că alianța trenează reformele în justiție și în combatarea corupției.  La finele lui septembrie, la summitul parteneriatului estic, Nick Clegg, vice-prim-ministrul Marii Britanii, a declarat, că în RM s-a instaurat “un capitalism al cumătrilor”, adică un regim corupt, oligarhic.

 

AIE și decredibilizarea instituțiilor statului

Desigur oamenii văd toate aceste ilegalităţi. Și desigur, înțeleg multe din cele ce se întîmplă. Iată de ce, pentru prima dată în ultimii 10 ani ai democrației moldovenești, cetățenii au pierdut încrederea față de principalele instituții ale statului. Astfel, în guvern au încredere doar 18,6%, deci, mai mult decît în președinție – 15,2% și în parlament-13,6%.  Cînd a mai avut puterea aşa încredere mică? Cînd a fost așa ceva, ca în guvern să fie mai mare încrederea, decît în președinte? E o situație pe cît de ridicolă, pe atît de deprimantă.

Toți acești ani, președintele era nu doar un pilon dar și un simbol al statalității.  Astăzi, datorită eforturilor titanice depuse de Ghimpu și Lupu, președinția ca instituţie a fost totalmente compromisă și discreditată. Iar împreună cu aceasta, a fost compromisă și puterea, și mă tem, că și statalitatea. Nimic de mirare, în situația cînd președintele în loc să fie avocat al cetățenilor, preferă să fie avocatul oligarhilor!

Unde în general se mai întâmplă asemenea lucruri, și se întâmplă oare? Apogeu al cinismului liderilor alianței a fost semnarea acordului secret, prin care aceștia au divizat nu doar guvernul, dar și CEC, Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care prin definiție, sunt apolitice. Fiindcă le-a părut puțin, ei au divizat, în mod democratic desigur, și sistemul judecătoresc.   Să fie clar: nimeni de la bun început nici nu avea de gînd să reformeze justiția, să combată corupția, să depolitizeze agențiile de stat despre care am vorbit anterior. Mai degrabă, s-a produs contrariul : politizarea și etatizarea judecății, agențiilor de stat, etc. Și dacă aceasta nu este o revigorare a demersului totalitar, atunci ce e? Chiar și Dirk Schuebel, care de obicei este rezervat în aprecieri, și-a exprimat dezamăgirea totală cu această partajare antidemocratică.

Vă mai aduceți aminte de campania Anti-Muruianu a «presei democratice»? Mulți atunci au crezut că e o luptă pentru reformarea justiției, că Muruianu e Anticristul. Nu vreau să dau aici aprecieri. Important e faptul, că președinţia Curții Supreme de Justiție i-a revenit PL… Iar noi, am crezut în lupta «binelui» contra «răului».

 

AIE se prăbușește?

Reitingurile partidelor alianței sunt pe linie descendentă, pe cînd PCRM revine în forță.   Astfel, PCRM are  44,9%, PLDM -24,6% , PD –10,6%  PL –16,2%. Important aici nu e cifra propriu zisă, ci trendul în sine. Or, la PCRM și la PL, trendul e în creștere, la PD și PLDM în descreștere.

Nu excludem, că după o iarnă grea, și reitingul PL va scade. Ținînd cont de faptul, că alegătorul PCRM ca regulă, nu răspunde că susține acest partid, și că IPP de fiecare dată îi oferă cu 2% mai puțin, putem presupune că PCRM are toate 47%. Și iarna abia începe, cu tarife majorate, prețuri ascendente. Primăvara va veni al doilea val al crizei economice europene. Iată atunci să iasă primarul «suburbiilor» și să amenințe cu revoluția…Chiar suntem curioși, cine va veni, și contra cui va protesta.

Din această perspectivă, situația AIE este proastă de tot. Argumente sunt multe. Și principalul e următorul: 83,5% respondenți declară, că țara se mișcă într-o direcție greșită. Așa cifră nu am avut de 10 ani, fiindcă de regulă, media e de 55-65%.  Cifra de 83% reflectă 2 lucruri: fie că situația e revoluționară, şi vom avea proteste non-stop, inclusiv violente, fie că puterea se prăbușește, şi puterea se va schimba. În februarie 2001, înaintea căderii ADR, cifra era vizibil mai mică -79% apreciau ca in tara lucrurile merg intr-o directie gresita. În iulie 2009, înaintea căderii PCRM , cifra era de 67,4%…

Completăm aici, că 85-90% sunt nemulțumiți de prestația guvernului, 30% – consideră că  AIE este incapabilă și trebuie înlăturată.

Unica persoană care mai dă vitalitate acestei alianțe este Vlad Filat. Astfel, Filat are cel mai înalt reiting -17,6% la capitolul «Cea mai mare încredere», ( Voronin -17,1, %, Lupu 7, 4% , Dodon 5, 9%, Ghimpu  3,5%). Deci, Filat menține imaginea  AIE, îi oferă acestei coeziune și suport public, moment vizibil și în reitingul superior al guvernului raportat la președinție. Liderul PLDM mai are șansa, să oprească trendul ușor negativ al formațiunii pe care o conduce. Oricum, PLDM care a acumulat 20% în consiliile raionale,  are conform BOP 24%. Deci, partidul, ipotetic,  și-a revenit. La  PD situația e de-a dreptul gravă, la PL, trendul balansează în jurul reitingului primarului, care la primăvara, va fi în scădere. Iată de ce primarul a început războiul cu PCRM, PLDM şi grupul Dodon. El are nevoie de conflict, pentru a sustrage atenţia de la problemele capitalei. Ii recomandăm în continuare să-l acuze pe Filat de sabotaj, să facă declaraţii contra Moscovei, să se expună pe problema autonomiei Găgăuziei, să acuze PLDM de trădare în favoarea Rusiei. În caz contrar, se duce reitingul de rîpă.

P.S. La 21 noiembrie, la emisiunea «În Profunzime», Marian Lupu a confirmat ceea ce noi vorbim de mai mult timp. Și anume: AIE -3, mai degrabă, nu va mai exista. Aluzia a fost făcută spre o posibilă alianța PD-PCRM.

Întreb iarăși pe Lupu, Ghimpu, liderii PNL, și mulți, mulți alții: unde e harbuzul, domnilor? Ne speriați de un an. Sau a minți este omenește?…

14 thoughts on “AIE ne părăsește…

 • 23 noiembrie 2011 la 12:13
  Permalink

  nene tardeo,nu stiu cum se fac si cata credibilitate au sondajele in moldova dar tinand cont de timpul cand s-au tinut (cand a dat tulburelul)si calitatea repondentilor -moldova o tara de babe si mosi prosti de la tara-ma indoiesc de veridicitate !ex cifra de 4% partener cu romania ,cand numai din cei 16 % electorat PL SI TOT AR FI TREBUIT SA FIE MAI MULTI!ASA CA LA ..FURAT CU CONCLUZIILE!si la urma urmei TU CU CINE TII?

  Răspunde
 • 23 noiembrie 2011 la 12:27
  Permalink

  Cine nu minteste nu ajunge la guvernare 😉
  Dar termenul de “omenesc” nu e prioritar.

  Răspunde
 • 23 noiembrie 2011 la 16:11
  Permalink

  Bogdane mai ai de scris prostii?Mai parasestene tu de prostiile tale…

  Răspunde
 • 23 noiembrie 2011 la 17:45
  Permalink

  Un articol la comanda executat excelent. Numai ca socoteala de acasa nu-i ca cea de la targ. Respondentii BOP pot sa spuna verzi si uscate, datele sunt convergente exact interesului celor care detin in momentul actual fraiele massmediei in Moldova. Domnul Tardea se vrea a fi un expert politic independent dar nu prea-i reuseste. E si normal, nu poti sa dai cu piciorul in finantator.

  Răspunde
 • 23 noiembrie 2011 la 21:38
  Permalink

  Tovarase Tirdea! Citeste pe Karl Marx si pe Lenin si vei vedea recesamintul efectuat de regimul tarist, de rusi, vei vedea ce scriu ei, ca 80% din locuitorii Basarabiei la vremea efectuarii recesamintului, sunt romîni si limba le este româna. Crezi pe Marx si pe Lenin? Doar ei sunt idolii dumitale. Atunci de ce vorbesti prostii despre limba si poporul bastinas? Invata istoria rominilor, demagogule, studiazai pe Marx si Lenin si poate vei prinde la minte.
  Vezi cum fug comunistii, ca guzanii cind se scufunda corabia. Unde vei fugi singur, tradatorule de PATRIE si de NEAM? Nu-ti va fi rusine sa privesti in ochii oamenilor? E posibil sa nu ai asa sentiment.

  Răspunde
 • 23 noiembrie 2011 la 21:43
  Permalink

  As avea o propunere ca sa incepem concret cu ceva:
  sa adunam semnaturi pentru Re-Unirea cu România. Asa cum am facut prin 1988- 1989 când s-au adunat sute de mii de semnaturi pentru revenirea la alfabetul latin. Si s-a reusit ! Si acum putem incepe aceasta campanie populara de strângere de semnaturi peste tot: la birou, magazine, in sate, la biserica, in licee, etc. Printr-o semnatura, fiecare persoana va constientiza mai adânc responsabilitatea noastra fata de generatiile viitoare ! Apoi listele se pot transmite la Forul Democrat al Românilor din RM . Ca sa fie o continuare a Apelului acestui For din 16 Mai 2011 când 44 de personalitati au semnat acest Manifest istoric PRo-Re-Unire !
  Deci, la munca ! Sa facem ceva concret !

  textul Apelului:
  http://ziar.jurnal.md/2011/08/26/petru-bogatu-cel-de-al-20-lea-an-de-independenta-poate-fi-ultimul/

  Petru Bogatu:
  “Dacă ne dezmeticim, 2011 ar putea fi ultimul an al iluziei că putem reveni la normalitate prin aderarea la UE. Cuvintele „integrare europeană” sună frumos, bineînţeles, dar ele indică astăzi un drum ce pare tot mai lung şi fără de sfârşit. Nu ne mai „reîntâlnim cu România în Europa”. O luăm pe scurtătură. Ne întâlnim cu Europa în hotarele României. Şi punctum !”

  Răspunde
  • 29 noiembrie 2011 la 13:03
   Permalink

   Au fost 44, acuma vor rămâne 24 din cei care au semnat Manifestul. Du-te mai departe Olguţ-o cu apelul tău, deschide ochişorii, nu dormi, s-a dus visul tău de unire cu ro ca unul de coşmar, de l-ar uita şi cei vreo 8% din RM. Şi nu propune asemenea prostii cu colectarea semnăturilor că vei fi scuipată între balcâji, de nu te vei putea spăla cu toată apa din Nistru şi Prut.

   Răspunde
 • 23 noiembrie 2011 la 22:28
  Permalink

  bai Gheorghe! tu tot ghiorghe ramii, indiferent de ce comentariu dai: esti un nimeni si te chiama nicicum. Poti sa-l citesti si pe Marx si pe Enghels, da tolk din tine nu-i. Da iaka Tirdea e cineva, indiferent cu cine tine si despre ce scrie! Stau oamenii cu gura cascata cind vorbeste Tirdea (am vazut-o cu ochii mei), desi nu chiar le-as crede pe toate cite le spune. Asa ca ,dragi compatrioti, cititi si umpleti-va de invidie ca articole deaistia nu toti ,,politologii” pot scrie (matinca nishiunul). Nu te supara, bre Ghiorghe, da pe tine nu te citeste nimeni (bucura-te ca te-am citit macar eu) si n-o sa te citeasca nimeni niciodata ca nici comentariul pe care l-ai facut nu-i interesant. Pe scurt esti un luzer. Tot ce vei realiza in viata ta de luzer este ca ai sa te dai cu parerea pe facebook.
  Domnule Tirdea, imi pare rau ca nu sunteti cu Alianta! Dar scrieti interesant, chiar argumentat.

  Răspunde
  • 24 noiembrie 2011 la 02:57
   Permalink

   Bai Oracul tu chiar stai cu gura cascata si astepti sati cada ceva in ea….mai inchide gura si ghindeste putin cu capul….

   Răspunde
 • 24 noiembrie 2011 la 15:30
  Permalink

  Pe Alex il asteapta acelasi viitor stralucit ca si pe Ghiorghe. Cit priveste ,,gura mea cascata” : va asigur ca nu astept sa-mi cada nimic gratuit. Sunt o persoana realizata si am o groaza de bani. Asa ca cei cu gura cascata sunt Alex si Gheorghe care mereu se vor uita in gura altora. 🙂 De fapt, mes amis, va doresc numai binele, dar n-aveti nicio sansa!

  Răspunde
 • 25 noiembrie 2011 la 17:37
  Permalink

  vad ca toti sunt maestri in ale comentatului, este clar ca buna ziua, ca omul cind are multi bani, unica la care mai aspira este puterea ceea ce autoru incearca sa explice prin articolele sale.
  Deci propunerea mea ar fi sa citim si sa tragem foloasele obiective din toate publicatiile ale mai multor experti, ear cu injuraturile, daca e posibil de le lasat la o parte ca si asa suntem o societate degradata, shi din pacate ne degradam noi inshine sii degradam pe cei care ne inconjoara

  Răspunde
 • 26 noiembrie 2011 la 14:49
  Permalink

  TAVARICI KOZER,

  Se mira dar nu stie dece. Ramane perplex de pozitzia REFRACTARA a poporului nostru moldovean care nu vrea sa imbratziseze HOMO – SEXUL. Poate acest TAVARICI ar vrea ca HOMO – SEXUL, expresie “” SUPREMA de CIVILIZATZIE “” sa se predea in scoli incepand cu cursurile primare, dece nu ?????????????

  In ce priveste boala SIDA moldovenii sunt la fel de severi pentru simplul motiv ca Sida este strans legata de HOMO – SEX.
  Deci TAvarici KOZER, mai putzina PARADA.

  In ce priveste sondajele T. Kozer este complet ABASURDI. Gaseste ca moldovenii sunt totalmente ABSURZI pentruca pe de o parte critica sever politicienii iar pe de alta parte ii iau in bratze pe polticienii ca FILATOFF, adica politicienii RUSO – fils. SI inca, acesti moldoveni in loc sa mearga spre Vest vor sa se duca spre ESTUL SALBATIC.

  Totul are o explicatzie daca vrei sa o cautzi. Daca nu vrei sa o cautzi ai solutzia SIMPLISTA a PARADOXURILOR, cum face TAVARICI KOZER.

  Cand moldoveanul este bombardat de mai mult de o jumatate de secol cu KOKO – munism, iar politicienii la putere si cei din opozitzie imping poporul spre EST, cum vrei ca poporul sa aiba o alta VIZIUNE ?????????

  Iar daca Maldafania merge intr’o directzie gresita ,Maldafanul educat de TEROAREA KOKO – MUNISTA, nu se ridica in strada contra dictatorilor dela putere si din opozitzie ci continua sa’si adoore POLITRUCII, fara discernamant.

  TAVarici KOZER, cate articole fulminante atzi scris contra Dictatorilor KOKO – munisti, pentru a educa poporul ?????????

  In ce priveste HOMO – SEXUL va semnalez TAVARICI KOZER, ca legalizarea acestui ACT contre NATURE a fost facut in UE, PE FURIS, fara ca NICIUN POPOR sa fie consultat.
  Pe de alta parte in Occident exista o imensa majoritate de populatzie care este TOTAL CONTRA HOMO SEX – ului.

  Răspunde
 • 26 noiembrie 2011 la 20:08
  Permalink

  Oracolule prăpădit, singur nu crezi ce spune Ţîrdea dar îl susţii. Fă concluzie cine eşti, ce logică ai, ce mentalitate deformată ai. Acei ce stau cu gura căscată şi îl asculă pe Ţîrdea sunt bolnavi psihic. Dute la spitalul de psihiatrie, să strîngi bilnavii şi să le vorbeşti prostologiile tale şi vei vedea cum te vor asculta şi pe tine cu gurele căscate. Dute într-o societate cărturară şi numai îi începe a vorbi şi te vor fluera. Oameni normali nu pot să asculte cu gura căscată prostiile , demagogiile lui Îărdea. Citeşte şi tu pe Marx şi pe Lenin, vei vedea ce scru ei despre populaţia Basarabiei din perioada aceia. Eu i-am citit, i-am studiat. Dar voi nişte agramaţi, cu mintea deformată de sovetici susţineţi demagogiile lor dar nu adevărul. Sunteţi nişte moldoveni cu capul pătrat. Halal de voi. Vezi că m-ai citit, regret că eşti atît de mărginit că nu ai înţeles sensul. Tu închide-ţi gura cînd îl asculzi pe Ţîrdea ca să nu ţi se umple cu muşte. Bani ai – minte nu ai, dar mintea nu se cumpără cu bani.
  Cum doctorii nu se supără pe bolnavi, aşa şi eu nu mă supăr pe agramaţi, mărginiţi, demagogi… Aceştea , sărmanii, tot sunt bolnavi.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *