“Principialitatea” lui Ghimpu

În ultima perioadă de timp, Mihai Ghimpu, liderul se pare pe vecie a PL, consternează zilnic electoratul cu declarații care se bat cap în cap.

Nu reușește alegătorul de rînd să afle, că Ghimpu nu o va vota niciodată pe Greceanîi, fiindcă e comunistă, că aflăm a doua zi, că ea este o candidatură reușită. Ca la treia zi, tot Ghimpu să ne spună, că el nu votează candidați care au colaborat cu PCRM.

Astfel, la 3 noiembrie, Ghimpu o face pe “anticomunistul” declarînd plin de sine, că nu o va vota nici în ruptul capului pe Greceanîi.
La 7 noiembrie, anticomunistul Ghimpu își schimbă opinia la 180 de grade. “E una când faci parte din Partidul Comuniştilor şi alta când nu eşti acolo, eu vorbesc de doamna Greceanîi. Dacă dumneaei nu mai este acolo, înseamnă că o să mai discutăm şi o să vedem. Noi facem câte odată un compromis în numele obiectivului major, cum se spune, integrarea europeană. Orice femeie costă mult în comparaţie cu bărbaţii”…

Practic a doua zi, Ion Hadîrcă, apoi Mihai Ghimpu, a declarat în mod ultimativ, că liberalii ar putea vota pentru Zinaida Greceanîi, cu condiţia ca aceasta să fie înaintată de Partidul Democrat. Dar evident cu o condiție obligatorie. În cazul alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte, PDM se dezice de funcţia de speaker al Parlamentului în favoarea PL.

Iată și toate principiile și valorile lui Ghimpu. Dacă trebuie, îl votăm și pe dracul, cu condiția că acesta devine membru cu acte în regulă al unuia din partidele AIE, sau mai corect, PD-L.

Deci, pentru anticomunistul Ghimpu, nu este nicio problemă morală să-l voteze la funcția de președinte pe Marian Lupu, membru PCUS din 1988, membru de vază al Comitetului Central al PCRM, dar apare problema votării doamnei Greceanîi, care nu a fost membru de partid, ci doar deputat al fracțiunii… De ce oare? Răspunsul e simplu. Ghimpu înțelege, că dacă Lupu nu e președinte, el nu e spicher. Alegerea lui Greceanîi la această funcție îl privează automat de acest fotoliu important, mașină, cabinet, secretară, pază etc. Și dacă cineva va declara că acestea nu sunt valori, atunci Ghimpu este o dovadă vie, că nici pe departe nu este așa. De fapt lui Ghimpu, dacă e să fim onești, îi este în cot va fi sau nu ales Lupu la funcția de președinte. Important este, ca acesta să se dezică de funcția de spicher. Fiindcă, dacă Lupu se dezice de președinție, dar nu și de fotoliul de președinte al parlamentului, atunci, el, Ghimpu, oricum nu este în ecuație, deci, și în distribuirea “profitului”.

Ghidat de această dorință aproape maniacală de a deveni spicher cu orice preț, la 10 noiembrie, Ghimpu iarăși se dezlănțuie, deconspirîndu-și integral dorinţele. Astfel, fără a clipi măcar din ochi, Ghimpu a declarat că el a cedat destul, propunându-i lui Filat să-i cedeze locul de premier lui Dodon. De parcă Dodon ar fi cerut această funcţie?!

 

De ce se lamentează liderul PL?

Cedînd funcția de prim-vice-spicher lui Vlad Plahotniuc, datorită unor “argumente” grele, Ghimpu riscă să rămînă în afara topului puterii.

De aceea, Ghimpu operează cu 2 argumente:

 1. Acordul alianței trebuie păstrat cu orice preț. Liderul PL chiar a prevăzut și anumite penalități pentru cei ce vor revizui acordul. Astfel, la la 3 Martie 2011, Ghimpu și-a amenințat partenerii: “Cine va încălca Acordul Alianţei va suge împreună cu comuniştii“. Nu știu cum are de gînd să-și implementeze promisiunea, dar se pare, că acesta e unul din rarele cazuri, cînd Ghimpu nu glumea.
 2. Ghimpu și numai Ghimpu trebuie să devină spicher, fiindcă PL și așa are puține funcții. În anumite cazuri, ce-i drept, Ghimpu s-ar putea sacrifica de dragul țării, și accepta și funcția de premier, lucru declarat chiar la 19 octombrie, în plenul parlamentului.

 

Să le luăm pe rând. În primul rând, Acordul AIE -2, invocat cu atâta vehemență de Mihai Ghimpu, este un document foarte dubios din mai multe considerente.

a) Acordul din start nu avea legitimitatea politică, adică consimţământul sincer al tuturor semnatarilor. Acest acord a fost semnat la spatele opiniei publice, într-o atmosferă de isterie publică, mitinguri, campanii mediatice, bine gândite în hotelul Codru. Lupu public şantaja atît PCRM, cît şi PLDM, că va face alianţă cu oponenţii, dacă nu i se oferă cît mai multe funcţii, şi în special, preşedinţia. De aceea, partenerii de alianţă au semnat acordul de nevoie, fără să accepte măcar pe o clipă clauzele acestuia. În consecinţă, s-a ajuns la situaţia ridicolă şi lipsită de orice logică politică, în care, reprezentantul unui partid care acumulează doar 12% îşi revendică prin minune cel mai important fotoliu în stat, funcţia de spicher (temporar), prim vice-spicher, 5 ministere, etc. PLDM, care acumulează de 2,5 ori mai multe voturi, rămâne tot cu funcţia secundară de prim-ministru şi doar 7 ministere, când ar fi fost corect să fie 9! PL care acumulează de trei ori mai puţin ca PLDM, obţine doar de două ori mai puţine ministere, (4 la număr) şi Banca Naţională… Simţiţi diferenţa matematică.

Respectiv, PD a acaparat aceste funcţii nu în baza de proprie greutate electorală, ci în baza de şantaj, ceea ce creează dezechilibre în sistemul politic, frustrări şi nemulţumiri deschise. Astfel, PLDM rămâne lipsit de pârghii pentru a-şi realiza promisiunile electorale, iar structura puterii nu reflectă voinţa alegătorului, ci rezultatul unor înţelegeri de culise. Deci, un acord nelegitim creează o putere nelegitimă.

b) Acordul este un document nedemocratic, fiindcă nu este transparent, conţine clauze secrete, ca şi pactul Molotov-Ribbentrop, atât de detestat de Ghimpu. Nici astăzi noi, Poporul, adică suveranul puterii, nu cunoaştem toate clauzele acestui acord ultrasecret, deci, antidemocratic prin esenţă. Aspectul semicriminal al acestui acord a fost recunoscut chiar de Ghimpu, care a declarat, că acordul e mai presus decît legea! În traducere, fraza ar însemna că voinţa păpuşarului e mai presus decît voinţa poporului, fiindcă acordul este o operă elaborată la hotelul Codru…

c) Acordul nu e respectat de semnatari, deci nu e funcţional. Pînă azi nu sunt numiţi toţi vice-miniştri, ambasadorii, şefii de agenţii, etc.

d) Acordul este iraţional, fiindcă a divizat funcţii care nu aparţin alianţei. E vorba de funcţia de preşedinte, pentru care alianţa nu avea voturile necesare. Respectiv, acest acord nu este valabil, fiindcă nu prevede mecanismul alegerii preşedintelui, şi „recompensa” pentru opoziţie, în cazul în care votează şefului statului. Datorită acestei prevederi, Moldova nu poate alege şeful statului, ceea ce perpetuiază criza politică şi economică la infinit. Oare nu e clar, că dacă nu se ajung voturi, trebuie revizuite clauzele, candidaţii la preşedinţie, funcţiile, etc?

e) Acordul este un document neconstiuţional, fiindcă legalizează organe neconstituţionale, oligarhice – prezidiul guvernului, consiliul alianţei, la care lideri AIE, în secret, discută probleme de ordin naţional, scăpînd astfel de controlul societăţii civile. Conform acestui acord aberant, Lupu dacă refuză la funcţia de candidat la preşedinte, Ghimpu ar putea ipotetic să-i ia locul. Mai mujlt, prin prezidiul guvernului, oligarhii controlează şi paralizează activitatea executivului. Măcar din acest considerent, acordul poate fi considerat unul antinaţional.

f) Fiind probabil conştient de argumentele invoicate de noi, însuși Ghimpu a cerut la 19 octombrie 2011 modificarea acordului AIE.

Argumentul că PL nu are funcţii destule, nu rezistă criticii. Poftim şi lista:

 1. Ministerul Apărării;
 2. Ministrul Tineretului;
 3. Ministerul Transporturilor;
 4. Ministerul Mediului;
 5. Agenţia „Moldsilva”;
 6. Agenţia turismului;
 7. Serviciul de Informaţii şi Securitate;
 8. Banca naţională a RM;
 9. Agenţia naţională pentru reglementare energetică.

Mai amintim, că anterior, Ghimpu a deţinut peste un an funcţia de spicher şi preşedinte, avînd doar vreo 15 mandate.

Resurse financiare: Numai BNM gestionează toate rezervele valutare ale ţării. Gurele rele declară, că din transferurile valutare ale gastarbaiterilor, se extrag anual 24 milioane dolari. Aici e cea mai mare gaură neagră, ce permite sute de scheme pe jocul valutar. La primărie bugetul e 2 miliarde lei! Doar în 2010, prin firma Parstar, s-au extras 260 milioane lei…Ce-i puţin? Da ce sume se învîrt la ministerul transporturilor, te ia groaza – cca 750 milioane de lei bugetari și încă 1 miliard de lei din surse externe!. Să mai amintim de Moldsilva – construcţii neautorizate, defrişarea pădurilor, organizarea vînătorilolr, şi multe altele. Şi ANRE, e o parte a unui mecanism complex de fabricare a plusvalorii, prin impunerea preţurilor la produsele energetice.

Deci, să fie foarte clar – voturile necesare alegerii şefului statului sunt. Unicul cine obstrucţionează alegerea preşedintelui, şi provoacă alegerile parlamentare anticipate este Ghimpu. Lupu nu are voturile necesare, fiindcă Dodon nu i le oferă. Rămîne Greceanîi, susţinută de altfel şi de Stefan Fule, comisarul UE, şi de Dirk Schubel, şeful delegaţiei UE.

Dacă Ghimpu se opune UE, care ne oferă credite şi granturi, atunci s-o spună cu text deschis, că este gata să sacrifice o ţară – de dragul funcţiei de spicher.

Respectiv, soluţii sunt puţine. Fie este aleasă Greceanîi, fie Filat. Fie un candidat nepartinic, dar acesta are mai puţine şanse, fiindcă nu va avea suportul necesar. În orice situaţie, dacă Ghimpu doreşte salvarea acestei alianţe compromise, ar trebui să cedeze, fiindcă are şi aşa destule funcţii. În această situaţie, pentru Ghimpu ar trebuie să se inventeaze o nouă funcţie, gen vice-preşedinte al ţării (o aberaţie într-o republică parlamentară, dar am avut şi fucţia de prim-viceprim ministru, prim-vice-spicher). Sau i se oferă un minister în plus.

În concluzie, vedem că anticomunismul lui Ghimpu invocat drept argument pentru nealegerea lui Greceanîi, nu rezistă criticii, fiindcă Lupu tot e comunist.

Lipsa de funcţii la fel – are destule. Probabil, la mijloc e dorinţa de a se vedea spicher, şi indicaţiile domnului păpuşar.

P.S. În orice caz, dacă Ghimpu declanşează anticipatele, susţinînd astfel demersul PCRM, trebuie să-şi asume anumite riscuri. Oricum, noi vom susţine acest demers, măcar din considerentul, că anticipatele vor permite formarea unei noi alianţe. AIE demult şi-a dat duhul, demonstrîndu-şi lipsa de randament, coeziune, funcţionalitate, reticenţă faţă de reforme, protejarea oligarhilor şi deci, caracterul semicriminal.

25 thoughts on ““Principialitatea” lui Ghimpu

 • 11 noiembrie 2011 la 16:27
  Permalink

  ei, am mai spus de mai multe ori si mai inainte ca Greceanii va fi presedinte. Nui asa ? PL va fi total in opozitie. Se v-a forma o noua alianta PCRM+PD+PLDM+grupul Dodon. Dar stai, ca inca nu e totul. Se v-a mai produce inca un eveniment similar celui lui Dodon. O grupa mica de deputati v-a parasi PLDM si se va alatura la PL

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 16:29
  Permalink

  Acum înțeleg ce vrea cu adevărat Ghimpu. Vorbele despre interesele naționale,depășirea crizei politice și corectitudinea în politică pentru Ghimpu au un singur scop în sine, el să fie ales Președinte de parlament.Pur și simplu omul a gustat din tortul puterii și tare ia mai plăcut. El vrea să fie nacialnic cu mașină la scară,cu pază ,cu televiziunile din urmă…El este gata să sacrifice nu numai AIE, dar și toate promisiunile făcute oamenilor de a avea un trai mai bun.

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 17:35
  Permalink

  pentru vasile:bai vasili bine ca ti-a deschis ochii desteptul asta de turdea si ai inteles pina la urma cine e GHIMPU-scriu cu litere mari pentru voi minusculilor,altfel pereai prost dobitocule.

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 17:45
  Permalink

  Pai cum vine asta? cand e sa il votam premier pe filat suntem prieteni cu ghimpu, cand e sa il votam marian ilici spicher, e porieten ghimpu, cand insa ghimpu vrea functie filea il chidaneshte, ca asa e frumos la noi.
  Daca tine asa mult la solutionarea crizei, sa isi dea demisia filea si sa il lase pe ghimpu premier, sau sa isi dea demisia marian ilici. ca cum nu dai, dar tot ghimpu ter sa faca sacrificii, si tot el ramane prost. Ce sa zic, masina propagandistica a lu filat a inceput sa lucreze apropae la fel de bine ca cea a PD-ului.
  \
  Apropo domnule rusofil Tirdea, ce partid e PD-L asta, ca eu nu am auzit de el

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 18:04
  Permalink

  Domnule Ţârdea,

  ca deobicei o bună analiză. Dar ca deobicei este despre o problemă care stă la suprafaţă si nicidecum la rădăcina subiectului care nu explica cetaţenilor- de ce? de ce trăim rău? indiferent cine este la guvernare, roşii, verzii, trandafirii rezultatul este acelaşi.
  Răspunsul este unul: Fiindcă 20 ani am fost conduşi de cei nelustraţi.
  De ce nu ne explicaţi care sunt motivele ca în anii 90 LEGEA LUSTRAŢIEI nu a fost promovată în parlament să devină lege să ne debarasăm de cei compromişi şi corupţi. Cine s-a opus? Tot ei.
  Să nu ne întrebăm de ce ţările baltice au devenit ŢĂRI. Acolo la începuturi, Legea lustraţiei a fost o prioritate.
  Oare corupţia şi trădarea in RM a apărut pe loc gol odată cu declaraţia independenţei?
  Dacă societatea nu va înţelege de unde vin toate problemele, toate “analizele” opinioniştilor vor fi absolut sterile si neeficace.
  Pâna nu ne vom debarasa de gunoiul pe care îl avem în casă încă din timpurile ocupaţiei sovietice, nu vom avea nicio o şansa să supraveţuim.

  Răspunde
  • 11 noiembrie 2011 la 22:51
   Permalink

   Analiza de rahat …
   Sorry de termen duri dar toata analizele lui Tsirdea sunt foarte previzibile ca directie si imprevizibile la ce o sa mai gaseasca de fiecare data.

   Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 19:02
  Permalink

  Am impresia ca articolul e scris de un consilier al lui Filat. Fura toti… dar luati la un loc nu-l intrec pe Filat. Hai sa fim seriosi… ai gasit tapul ispasitor…
  Cel mai tare se teme de alegerea presedintelui tot filat, ca ar putea trece in opozitie cu toti stejareii lui.
  Si nu vrea sa cedeze postul in mainile oricui… caci najoritatea banilor sunt la Guvern.

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 19:15
  Permalink

  Grecianai presedinte, cat de ridicol. Daca (si probabil va fi) aleasa presedinte. o sa rada toata lumea de Moldova si nici peste o mie de ani nu ne iau in serios. Mai intai comunistii o propun-ceilalti nu o voteaza, apoi ceilalti o propun – comunistii nu o voteaza. Si daca ar fi cineva care merita? Nu stiu e de ras sau mai degraba de plans toata situatia asta.
  Analiza facuta in articol putea s-o faca si un copil care s-a invatat sa citeasca si sa scrie. Grecianai nu-i salvarea dar e o rusine a prostiei polotice si probabil si nationale daca va fi sustinuta.

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 19:23
  Permalink

  Tanti SORELLA mi-a spus adevarul;

  DISPERAT ca EU si nimeni altzii nu intzeleg nimic din dezbaterile pentu alegerea NACIALNICULUi SUPREM al Guberniei Fantoma MALDAFANIA, m’am adresat unei ghicitoare de renume in Kisinev, si anume MADAME Sorella depe strada TEILOR.

  Dupa ce i-am platit 100 de euro iata ce i-a suflat globul de cristal ::::::::

  1 ) Moscova a luat in mana problema alegerii Presedintelui, in mod foarte discret, si a cerut acolitzilor sai din PKRM ca presedinte sa fie ZINA KARABiNA.
  2 ) Baranof, Dandanoff, Tkaciuk, etc au lansat ideea cu ZINA KARABINA, ca fiind ideea lor.
  3 ) Moscova a dat indicatzii politicienilor din Kisinev, si mai ales PKRM ca vor trebui sa treaca cu arme si bagaje la un partid democratic, , la alegerea lor caci in calitate de KOKO – i nu vor ajunge prea departe.
  4 ) Moscova a atentzionat Kisinevul ca numai prin acceptarea Zinei Karabina problema Transnistriei va putea fi rezolvata. AICI MADAME SORELLA a avut un mare dubiu caci nu a putut sa-mi spuna in favoarea cui va fi REZOVATA problema Transnistriei. Madame Sorella era trista si am intzeles ca MALDAFANII o vor lua pe COAJA si de data aceasta.
  5 ) Vizita la Bruxell a Z. K. si a TAVARICIULUI DANDANOFF a fost o formalitate cu rezultat PREVIZIBIL in favoarea ZINEI , caci DOMNUL SCHUEBEL a fost informat din timp de dorintza MOSCOVEI.
  6 ) Domnul Ghimpu se opune atat cat poate candidaturii CONTRE NATURE a Z.K. insa pe masura ce va afla ADEVARUL, nu va putea decat sa renuntze la RATZIUNE si sa se incline in fatza FORTZEI..
  7 ) Acesta este motivul pentru care nu se face o dezbatere publica a capacitatzilor ZINEI K. caci aceasta dezbatere nu ar fi decat o mascarada, cand TOTUL este DECIS de multa vreme.

  Madame SORELLA, m-am adresat DOMNIEI SALE pe frantzuzeste, dar nu-mi spunetzi nimic de Romania in aceasta tevatura.

  –OUI MONSIEUR, mi-a raspuns charmanta Doamna intr’o frantzuzeasca perfecta, insa aceasta este politica Externa si va costa inca 100 de euro.
  I-am dat banii tot fara factura si iata raspunsul ::::::::::
  8 ) Romania si Europa se vede foarte slab si foarte departe in TIMP, in globul meu.

  Revenind la ZINA, subiectul nostru principal, a adaugat Madame Sorella, pot sa spun cu sigurantza ca orice vetzi face, ea, Z.K. va fi NACIALNICUL GUBERNIEI NOASTRE. CA va place sau NU.

  Am plecat ingandurat si am dedus ca Madame Sorella a facut sigur, studii superioare la SORBONA.

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 20:19
  Permalink

  Nu aveti grija de electoratul PL..noi stim ce ne dorim…restul va ard calciile….analisti ce sunteti…

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 20:44
  Permalink

  E limpede ca dl. Ghimpu urmareste si scopuri meschine (a cea de a deveni speaker), insa are si acoperire morala. Cu totii cunoastem declaratiile dn. Greceanaia dupa evenimentele din 7 aprilie, masurile luate de guvern vis-a-vis de Romania etc. Insa ce justificare morala are dl. Filat?, daca o doreste pe bloody Zina in calitate de presedinte, nu inteleg de ce nu a votat-o in aprilie 2009? pentru toti este stiut un lucru – Filat va face orice pentru ca Lupu sa nu fie ales in calitate de presedinte

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 21:13
  Permalink

  D-le Tirdea, sunteti un comentator ca 99% din Republica Moldova, si sa nu credeti ca faceti parte din cei buni, sunt un comentator servitor, PCRM-ului, dar faceti recalam PLDM-uui pentru a dezbina alianta si a impune Pldm-ul sa se alieze cu PCRM. Nu incercati sa-l denigrati pe Ghimpu, au mai fost de-acestia si au murit ca analisti din cauza necredibilitatii ( nu degeaba nimeni nu inavat din cartie d-stra din politologie, sunt o aberatie, ca si articolele de pe blog). Muie la aservitori. Fuck comunist=pldm-ist=pd-ist!!!

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 21:30
  Permalink

  NUMAI ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE ISTORICE DIN ANUL 1918
  NE ESTE SALVAREA NOASTRA DE OCUPATIA RUSO-COMUNISTA !

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 21:44
  Permalink

  Tovarase Tirdea, demagogie comunista te ajunje capul. O faci fiindca esti cumparat de ei, platit de ei. Aceasta demagogie o vor primio acei ce se dau manipulati de minciunile comuniste, de demagogii ce slujesc acestui partid cu un trecut criminal. Lumea se descurca, se descurca si unii din interiorul partidului comunist ca Turcan, Stepaniuc, Dodon, Grecianii si altii. Uitate cum se destrama comunistii , es cu sutele din rindurile lor.Chiar nu intelegiti ca o sa vina vremea ca o sa va arate cu dejetul trecatorii, ca ati fost un las si ati slujit unui partid cu un trecut criminal. Soarta partidului comunist e la lada de gunoi a istoriei si acolo si Tirdea a fi cu ei impreuna. E o mare rusune, mai ales pentru copiii dumneavoastra, pentru nepoti, pentru rude. Dezmeticitiva tovarase Tirdea.

  Răspunde
  • 12 noiembrie 2011 la 13:37
   Permalink

   Eşti un exemplu de PL-ist clasic.

   Oricine îşi permite să-l critice pe Măria Sa Atotputernicul Ghimpu este cumpărat de comunişti. Este imposibil ca un erou naţional ca Ghimpu (precum era şi Roşca pe timpul lui) să aibă vreun păcat la suflet. În ochii susţinătorilor PL Ghimpu este un Ghandi, chiar mai presus ca Ghandi.

   Lasă că dispare degrabă PL şi o să vă schimbaţi culoarea foarte repede.

   Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 22:34
  Permalink

  Tirdea asta vorbeste despre depasirea crizii politice dar despre criza de lideri politici nimeni nu vorbeste. Avem la conducere doar corupti si curve. Zina Carabina in aniii tineretii era curva Hincestiului si cred ca si lui tkaciuc io dat sa o fac presedinte. Dar prostu asta de tirdea vrea sa ne o bage noua cu de a sila pe gat. Cat ti-au platit sa il introduci ca optiune la presidentie pe Filat. Moldova e condusa de grupuri din interese si Ghimpu nu se supune regulilor lor si a inceput campania de denigrare a lui. tara de prosti.

  Răspunde
 • 11 noiembrie 2011 la 23:00
  Permalink

  tavarase Tirdea, chiar ne iei drept prosti! Calmeaza-te, nene, ca-ti iese steaua rosie in frunte si cind te mai vad facindo pe expertul rosu la bublikatv, chiar ma iau dracii! Nu timpi lumea! Lumea a ales AIE, lumea sia dat voturile pu Filat si Ghimpu nu pentru ca sa ne intoarcem la candidatura detestata a comunistilor tai! Lumea nu vrea so vada pe Zyna cu karabina in fruntea Tarii!!!! Lumea na uitat isteria ei din 7 aprilie si dupa, cind a invinuit Romania si a luat cele mai drastice masuri fata de Tara! Lumea na uitat de iau fost deportati parintii! Unde e acea tara-ortodoxa, care lupta impotriva unor minoritati???? Acum sa fie ea presedinte! Chiar pierde Ghimpu votul meu si al familiei mele daca merge la aceasta tradare!!! So voteze filat-harbujelul si cu dodon-godacelul, nicicum GHIMPU!!!!

  Răspunde
 • 12 noiembrie 2011 la 00:21
  Permalink

  Da, multi si prea stimati domni romanofobi!! Va temeti de alegeri anticipate? E problema voastra daca simtiti ca va fug perinele si perinitele de sub fundurile mari ale domniilor voastre comuniste!! Daca de 100 de ori se vor repeta alegerile in Republica voastra inexistenta Moldova, si tot se vor repeta!! Pentru ca ADEVARUL nu e cu voi, istoria nici ea, iar viitorul nici pe departe!!! Pe ce va intemeiati sperantele desarte? pe tancurile rusesti? pe armele atomice si rachetele balistice ale Imperiului care de 300 de ani nu mai incape de Romania si romani? Voi chiar credeti in nazbatiile astea in ceasurile de acum ale istoriei? Pe votantii comunisti si “stalalisti” doar frica ii face sa voteze cum voteaza de 22 de ani incoace!! Pe unii frica de noul care inseamna Romania, pe altii frica ca vor raspunde pentru nelegiuirile , tradarile de neam si imoralitatea scarboasa cu care v-ai impaunat zeci si zeci de ani!! Voi, comunistii si statalistii ati saracit Basarabia, nu romanii!! Nu romanii v-au lasat de izbeliste cum de 70 de ani v-au bagat cu palnia in tartacute comunistii rusi !! Cine v-au parasit la 1812 domnilor ? Tot roamanii? Cine va tot impinge de la spate sa aruncati minciuni peste Prut? Prostia sau ticalosia? Cine v-a facut sa va uitati si limba si tot ce tine de ceea ce mamele si bunicile voastre v-au invatat de acasa? Poti sa imi spui , stimate domn TARDEA?
  Asa ca, uite cum stau lucrurile astea aici in Romania MEA:
  VREM PE MIHAI GHIMPU PRESEDINTE!!
  VOTATI PENTRU MIHAI GHIMPU SI INTRAREA
  REPUBLICII MOLDOVA IN UE SI ROMANIA!!
  JOS COMUNISTI I!! JOS DODON SI GRECEANAI!!
  CITITI DOMNULE TIRDEA SI DATI SI LA ALTII SA CITESCA!!
  Daca nu va convine , treceti la alfabetul slavon si la cetatenia rusa!

  Răspunde
 • 12 noiembrie 2011 la 00:35
  Permalink

  Domnule tirdea!! ti-am citit PS-ul!! Afla ca esti de o nerusinare nemasurata !! Versi veninul dumtale de comunist peste ” patru judete” ca si cand le crezi ca ar fi proprietatea dumitale!! Mai indraznesti si sa insinuiezi delapidari, mafii Pl si sa etichetezi drept criminale intentiile Pl si ale lui Ghimpu? Intreci orice masura, domnule!! Dumneata nu esti analist politic, esti kgb-st in cu acte in regula!!! Acest sit, UNIMEDIA care iti gazduieste blogul e pur si simplu complice la mizeriile care ni le torni ca sa arunci in aer “patru judete”!! Nu au nicio acoperire in jocul de-a democratia practicat la voi prin terorism mediatic!!

  Răspunde
 • 12 noiembrie 2011 la 01:28
  Permalink

  Ghimpu nu vrea sa voteze comunisti pentru ca acestia pe langa raia bolsevica de care ei sufera ne mai baga pe gat si moldovenismul lor mincinos si antiromanism scarbos, la fel ca acest Tirdea care nu stie cum s-o mai dreaga doar, doar l-o mai murdari oleaca pe Ghimpu. Ghimpu sta in gat mancurtilor, imperialistilor rusi si slugilor lor pentru ca nu sufera minciuna. Chestia asta cu comunismul etc. sunt detalii oricum in PCRM sunt numai demagogi si oligarhi mai putin comunisti.

  Vrem limba romana in constitutie, vrem istorie romana in scoli. Sintem romani!!!

  Răspunde
 • 13 noiembrie 2011 la 22:29
  Permalink

  Domnule autor,

  Ce vrei sa spui prin asta: ” PLDM, care acumulează de 2,5 ori mai multe voturi, rămâne tot cu funcţia secundară de prim-ministru şi doar 7 ministere, când ar fi fost corect să fie 9! PL care acumulează de trei ori mai puţin ca PLDM, obţine doar de două ori mai puţine ministere, (4 la număr) şi Banca Naţională… Simţiţi diferenţa matematică.” ? Vrei sa spui Filat a ramas pagubas ? Vrei sa spui ca Ghimpu l-a manipulat ? Care diferenta matematica ? Tu nu stii ca fiecare minister are un alt coeficient de importanta in guvernare ?

  Daca vrei sa compari demonstrezi ca PL are multe functii, arata si lista de functii a celorlalte partide pentru comparatie, ca lumea sa vada.

  “Numai BNM gestionează toate rezervele valutare ale ţării. Gurele rele declară, că din transferurile valutare ale gastarbaiterilor, se extrag anual 24 milioane dolari. Aici e cea mai mare gaură neagră, ce permite sute de scheme pe jocul valutar. La primărie bugetul e 2 miliarde lei! Doar în 2010, prin firma Parstar, s-au extras 260 milioane lei…Ce-i puţin? “, gurile rele pot sa declare ca se extrag miliarde, tu o sa crezi ? Daca vrei sa fii apreciat, vino cu lucruri concrete, si nu cu ce spun gurile rele.

  “Dacă Ghimpu se opune UE, care ne oferă credite şi granturi, atunci s-o spună cu text deschis, că este gata să sacrifice o ţară – de dragul funcţiei de spicher.” – cred ca aici iti este foarte clar si tie ca aberezi.

  “Să mai amintim de Moldsilva – construcţii neautorizate, defrişarea pădurilor, organizarea vînătorilolr, şi multe altele. Şi ANRE, e o parte a unui mecanism complex de fabricare a plusvalorii, prin impunerea preţurilor la produsele energetice.” – Adu cel putin cite un exemplu + dovada pentru fiecare dintre cele enumerate.

  Atita timp cit nu esti in dezbatere cu nimeni, poti sa demonstrezi practic orice. Imi aduci aminte de Vladimir Turcan cind a fost la noi la scoala. L-am intrebat cine erau politistii care aruncau cu pietre in parlament iar el mi-a dat urmatorul raspuns: “sunt protestatari anticomunisti imbracati in uniforme MAI”.

  Daca ti-ai asumat responsabilitatea ca sa te vada o multime de oameni ce scrii, macar scrie lucruri pe care sa le crezi cel putin tu !

  Vrei sa traiesti intr-o tara necorupta ? Incepe de la tine !

  P.S. Astept sa-mi raspunzi la toate intrebarile si dupa aia putem sa mai vorbim.

  Răspunde
 • 13 noiembrie 2011 la 23:40
  Permalink

  Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a avut câteva reacţii acide la declaraţiile neinspirate ale şeful delegaţiei UE la Chişinău Dirk Schubel.

  “Mă bucur că ambasadorul Schuebel a avut o experienţă mai plăcută decât a noastră», a declarat pentru în profunzime.md, ambasadorul României la Chişinău, după ce şeful delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, a afirmat că Zinaida Greceanîi ar fi un bun preşedinte.

  “Toată lumea la Chişinău ştie că experienţa noastră din ultima perioadă a guvernului Greceanîi nu a fost tocmai fericită: acuzaţii, până astăzi nedovedite, de instigare la revoltă şi uzurpare a puterii pe 7 aprilie, expulzarea ambasadorului Teodorescu, închiderea frontierei de pe Prut”, a menţionat Marius Lazurcă.

  Ambasadorul României a mai precizat că Alianţa are acum o ocazie foarte bună de a înainta o “propunere consensuală, sprijinită de toate partidele din coaliţie”.

  “Pentru noi acordul tuturor partenerilor din alianţă este esenţial, fiindcă el reprezintă o condiţie a stabilităţii soluţiei găsite şi o garanţie a continuării mandatului acestui guvern pro-european», a adăugat Lazurcă.

  Uniunea Europeana are o experienţă bună de colaborare cu Zinaida Greceanîi, încă de pe vremea când era prim-ministru, a declarat de şeful delegaţiei UE la Chişinău Dirk Schubel, care a precizat însă că nu depinde de structurile internaţionale dacă aceasta va fi aleasă în această funcţie.

  „Sperăm că, în urma alegerilor din 18 noiembrie, să fie ales Preşedintele, dacă nu cel târziu în turul doi.

  Pentru noi e importantă stabilitatea politică în Republica Moldova şi să fie evitată o nouă rundă a alegerilor”, a declarat Dirk Schuebel.

  Răspunde
 • 14 noiembrie 2011 la 18:46
  Permalink

  Oricare analist politic treaz la cap înțelege că dacă liberalii intră în cabina de vot aceasta va fi o sinucidere pentru PL. Cine va putea demonstra ca reprezentanții PL nu au votat pentru Greceanâi?
  Lasă-i s-o voteze pe Greceanâi PLDM PD și PCRM, ca u suficiente voturi, chiar dacă PL nu participă!
  De fapt, PCRM (grupul Dodon ieșit din PCRM în calitate de spioni politici) urmăresc acelați lucru ca și întregul PCRM – scoaterea PL de pe arena politică cu orice preț! Ieșirea lu Dodon este un scenariu pregătit de PCRM!
  Apropo, Dle Țârdea, sunteți un analist politic de o foarte slabă calitate. Un analist politic puternic nu s-ar duce NIT, ca acolo se vorbește doar într-o direcție!

  Răspunde
 • 14 noiembrie 2011 la 18:48
  Permalink

  Oricare analist politic treaz la cap înțelege că dacă liberalii intră în cabina de vot aceasta va fi o sinucidere pentru PL. Cine va putea demonstra ca reprezentanții PL nu au votat pentru Greceanâi?
  Lasă-i s-o voteze pe Greceanâi PLDM PD și PCRM, ca u suficiente voturi, chiar dacă PL nu participă!
  De fapt, PCRM (grupul Dodon ieșit din PCRM în calitate de spioni politici) urmăresc acelați lucru ca și întregul PCRM – scoaterea PL de pe arena politică cu orice preț! Ieșirea lu Dodon este un scenariu pregătit de PCRM!

  Răspunde
 • 17 noiembrie 2011 la 10:47
  Permalink

  Liberalii sunt gata să propună AIE
  înaintarea ambasadorului RM în SUA,
  Igor Munteanu, la președinție.
  Anunțul a fost făcut de liderul PL,
  Mihai Ghimpu, aseară, la emisiunea Fabrika,
  la Publika TV.
  —————————————————————————————
  mai pe limba noastra cea româneasca: IORGU MUNTEANU
  / si nu cea de ocupatie cu Ivan, Fiodor, Dmitrii, Igori, etc. /

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *