Harbuzul se înalbăstreşte

La 13 octombrie, după raportul prim-ministrului, au apărut articole isterice ale unor mercenari mediatici, care cu spuma la gură ţipau despre moartea AIE şi formarea „alianţei pentru ciolan”. Cititorii erau speriaţi cu pronosticuri apocaliptice, conform cărora „PCRM si PLDM vor alege împreuna Preşedintele tarii”, iar “miniştrii din PL si PD vor fi demişi ”. Marian Lupu şi Mihai Ghimpu felicitau în unison cetăţenii cu crearea harbuzului. Deputaţii PD şi PL urlau despre „marea trădare” şi sfîrşitul lumii.

Unde e „harbuzul”, domnilor?

Astăzi e 25 octombrie 2011. Unde e harbuzul? Unde e monstruoasa coaliţie, cu care ne speria fără un pic de jenă ex-comunistul Nr.2 Marian Lupu?

Lupu stă bine-mersi în fotoliul de spicher şi preşedinte interimar, adăugând în plus vreo 10 kg la cele 140 pe care deja le-a avut. Miniştrii AIE îşi continuă nestingherit afacerile: care cu armament, care cu reparaţia drumurilor, care cu paşapoartele, care cu energia electrică… Procurorul general, văzând că este ridicat de unii la grad de martir, nici nu are de gând să demisioneze, declarând cu trufie, că nu se supune guvernului. Ghidat probabil de o modestie ce ar putea uşor concura cu cea a celor 12 Apostoli, procurorul uită să adauge, că nu se supune nici Legii…

Deci, să fie clar: aceşti politicieni iarăşi ne-au minţit. Culmea cinismului şi ticăloşeniei e în faptul, că în discuţiile private, unii din ei chiar recunosc acest lucru, stricându-se de rîs de propriile aberaţii, dar şi de naivitatea cetăţenilor, care i-au crezut.

Mai înţeleg, când minte un blogger sau un jurnalist. Aşa e Timpul. Aici totul e clar. Dar când o face un preşedinte interimar…Ceea ce ne miră însă, e faptul că după fiecare porţie generoasă de minciună, acesta mai are tupeul să ne amintească de principii şi valori!

Filat bate în retragere

E clar că premierul Filat nu avea de gând să facă o alianţă deschisă cu PCRM. PLDM dorea să utilizeze PCRM în rol de sperietoare, pentru a şantaja PD şi PL, ca acestea să cedeze unele prerogative dar şi funcţii suplimentare în folosul premierului. Mai simplu spus, liderul PLDM urmărea scopul demiterii unor miniştri şi funcţionari compromişi şi ineficienţi, care sabotează activitatea guvernului, invocând drept motiv, de altfel întemeiat, corupţia endemică la aceste instituţii. Probabil, premierul ar fi putut merge până la faza de a-l demite pe Lupu, dacă acesta s-ar fi opus categoric demiterii procurorului. Pentru alte acţiuni şi alianţe, acesta nu avea sancţiunea din partea Occidentului, dar nici fermitatea necesară. Până la urmă, planurile lui Filat au fost spulberate de PD.

Vladimir Nicolaevici şi Vladimir Gheorghievici

Partidul Democrat a pornit o campanie mediatică încă din 2010, inducând ideea alianţei PCRM-PLDM. Pe fundalul derutării totale a opiniei publice, Vlad Plahotniuc în ultimele două săptămâni, a avut trei întâlniri secrete cu Vladimir Voronin, la care s-au prefigurat anumite înţelegeri. Iniţiatorul şi intermediarul acestora a fost Oleg Voronin, care este ghidat în primul rând de interese economice, pe care cei doi le-au avut în trecut. Luni, 24 octombrie, în emisiunea „În Profunzime”, Mihai Ghimpu a confirmat justeţea afirmaţilor noastre, declarînd că se produce o apropiere dintre PCRM şi PD. Apropiere de care e vinovat, desigur PLDM…

Înţelegerile s-au răsfrânt asupra comportamentului PCRM. Astfel, la 17 octombrie, în cadrul emisiunii „În Profunzime”, Vladimir Voronin (care la 13 octombrie a sprijinit demiterea procurorului, cerând prin E.Muşuc şi demiterea lui Lupu) a declarat că procurorul trebuie iniţial audiat, şi doar apoi de hotărît dacă trebuie demis. Mai mult, liderul PCRM a mai spus că nu va face alianţă cu „contrabandiştii”, pledând pentru o alianţă largă. Această declaraţie a lui Voronin a pus toate punctele pe „I”.

Astfel, liderul PCRM a dat curs solicitării „păpuşarului” de a nu demite procurorul imediat, ci a-i permite să facă dezvăluiri contra lui Filat şi PLDM. Joi, 20 octombrie, procurorul, urmând exemplu şefului CNPF, avea deja cererea de demisie scrisă. Înţelegerile menţionate l-au salvat.

În situaţia creată Voronin, probabil, obţine două lucruri: îl compromite pe Filat care va deveni prin urmare mai flexibil în negocieri, şi îşi asigură garanţia că procurorul nu va ataca PCRM…Astfel, PD, PL şi PLDM se mistuie reciproc, iar PCRM negociază cu toţi trei demiteri până la faza anticipatelor. Sau până la faza, în care unul din AIE cedează, şi reconfigurează puterea prin participarea directă sau indirectă a PCRM.

Sensul înţelegerilor cu păpuşarul nu este definitiv clar. Oricum, Filat riscă a fi demis, iar preşedintele „apolitic” şi cu „autoritate”ar putea fi uşor votat de PCRM-PDM-PL şi chiar unii deputaţi din PLDM, controlaţi de păpuşar. Un preşedinte politic automat duce la retragerea PL din vot. Respectiv, candidatura preşedintelui se caută. Pentru derularea scenariului demiterii guvernului, e nevoie ca Filat să dea un „motiv” mai sigur.

Ce va urma

PLDM ar putea fi trimis în opoziţie dură (intransigentă, ca şi AMN), iar PL se va afla într-o opoziţie confortabilă sau „constructivă”(ca PD în 2005-2009), prin controlul CEC, SIS, Curtea de Conturi şi a Primăriei.

Într-o astfel de schemă, PLDM nu va putea beneficia de avantajul unicului partid de opoziţie, fiind hărţuit prin dosare şi presiuni asupra sponsorilor, dar şi „echilibrat” de PL. Într-un an, fracţiunea PLDM va ajunge cu maxim 15 deputaţi, fiindcă ceilalţi se vor „orienta” de curând spre PL şi PD. Însuşi Filat, dacă va fi demis, va deveni un simplu cetăţean, nici măcar deputat, cu riscul scăderii dramatice a reitingului. Dosare s-ar putea isca cu duiumul, măcar din considerentul că fiecare are câte un „păcat”.

Roşu-verde se transformă în roşu-albastru

O altă soluţie care e discutată, şi care e mult mai probabilă, constă în slăbirea PLDM, prin menţinerea blocajelor existente şi sabotarea acţiunilor acestuia, cu participarea PCRM. La alegerile anticipate, negocierile încep de la 0, şi PD-PCRM divizează puterea. Anumite surse cu autoritate ne indică faptul, că decizia despre formarea alianţei de centru-stânga deja a fost luată, şi în 2012 vom avea o nouă putere – PCRM-PD. În această construcţie Păpuşarul ar putea fi premier.

Oricum, declaraţia lui Voronin confirmă teza, că alianţa PLDM-PCRM nu a fost negociată niciodată. Iată de ce, joi, 20 octombrie, PLDM a fost luat prin surprindere de susţinerea de către PCRM-PD a ideii de stabilire a datei alegerilor preşedintelui. Iată de ce PLDM a decis amânarea remanierilor după alegerea preşedintelui, pentru a evita demisia guvernului şi formarea coaliţiei de stânga în acest parlament!

PLDM a cedat şi nu a mers până la capăt cu ideea demiterii procurorului, fiindcă aceasta ar fi însemnat demiterea lui Lupu. Cum s-ar fi comportat PCRM în acest caz e greu de presupus, de aceea Filat a preferat să nu rişte. Soluţia elaborării unui proiect de lege ce ar permite demisia procurorului soluţionează doar parţial problema. V.Voronin a jucat rolul său perfect, înţelegându-se cu anticomunistul Ghimpu referitor la demiterea lui V.Ioniţă din funcţia de preşedinte de comisie. Amintim, că la 13 octombrie PCRM s-a opus acestui demers, argumentând, că Ghimpu este vinovatul.

Deci, o parte a înţelegerilor PCRM – PD-L (data alegerii preşedintelui, problema demiterii lui Ioniţă, audierea raportului procurorului în parlament) au început să funcţioneze. Acest demers al liderului PCRM a trezit neînţelegeri în fracţiune, o bună parte din deputaţi fiind derutaţi. Aici amintim, că „mladocomuniştii” şi-ar dori anumite înţelegeri cu PLDM, pe când cealaltă parte din garda veche, fidelă lui Voronin – înţelegeri cu PD. Totodată, teza cu „contrabandistul”a fost spusă de V.Voronin şi în decembrie 2010, la insistenţa PD. Atunci PCRM a pierdut oportunitatea de a negocia pe două fronturi. Azi situaţia se repetă.

Ofensiva păpuşarului

Aceste înţelegeri au avut o pregătire mediatică şi politică minuţioasă. După 13 octombrie am observat o ofensivă fără precedent a PD pe toate fronturile. În luptă au fost aruncaţi lideri de partide, judecători, analişti, jurnalişti, ONG-işti. Primul a fost lansat liderul PSD, care a declarat, prin aluzii fine, că V.Filat e adevăratul păpuşar, şi că ar avea conexiuni la atacurile raider. Mai apoi, la 17 octombrie a apărut „Poziţia PNL faţă de jocurile din Alianţă”. În această declaraţie se repetă aceeaşi teză: „PLDM, face tot posibilul să schimbe majoritatea parlamentară si să-i readucă pe comunişti la Putere”. Ziarul Timpul a publicat în acelaşi număr mai multe articole despre trădarea lui Filat. Au urmat apoi declaraţiile lui Ghimpu, că păpuşarul e Filat!

Operaţiunea „Baghirov”

Mai interesantă însă se pare „operaţia Baghirov”, un blogger rus care de 3 luni se afla sub arest ilegal. Sensul reţinerii acestuia consta în compromiterea lui Tcaciuc, care se opune alianţei cu PD.

Baghirov a declarat în nenumărate rânduri, că procuratura încerca să obţină de la el informaţii care l-ar compromite pe Tcaciuc, şi astfel, l-ar elimina pe acesta din structura partidului, lipsindu-l de influenţă şi pârghii. Baghirov nu depunea mărturii. Dosarul, dacă ajungea la judecată, s-ar fi risipit, devenind în plus şi public. Rusia a început să facă presiuni diplomatice şi situaţia risca să capete proporţiile unui scandal politic. În consecinţă, Baghirov a fost plasat în arest la domiciliu pe 13 octombrie, evadând în curând. Ştiind despre întâlnirea lui Filat cu Putin, care a fost planificată cu mult timp în urmă, şi încercând să comporomită realizările acestei întâlniri (la care s-a obţinut deblocarea exporturilor vinurilor moldoveneşti şi posibilitatea negocierilor vizând reducerea preţului la gaze), Păpuşarul a lansat prin subalternii săi ofensiva.

La 22 octombrie primarul Chirtoacă a declarat într-un limbaj plin de rafinament, că Baghirov e un “mrazi”, şi că Filat l-a ajutat să fugă pentru a obţine preţ mai ieftin la gaz. La 24 octombrie teza e repetată de Ghimpu. Argumentele sunt banale – MAI îi asigura paza, grănicerii l-au lăsat să treacă (se supun lui Filat), Publika a filmat interviul. Amintim, că în decizia iniţială a judecăţii, paza acestuia a fost pusă pe seama SIS-ului. MAI a fost înştiinţat că monitorizarea lui Baghirov în arest la domiciliu a trecut în gestiunea sa când bloggerul se afla deja la Moscova! Deci, sentinţa judecăţii a fost schimbată după evadarea lui Baghirov. Baghirov se afla în izolatorul CCCEC, şi nu în cel al MAI. Acesta a fugit prin Transnistria, unde în general nu avem controlul hotarului.

Adevărul celor spuse de noi se confirmă şi prin faptul, că la 18 octombrie portalul Ştirea Zilei, care s-a distanţat de PLDM, a publicat o ştire, în care subsemnatul, Bogdan Ţîrdea, aş fi scris un articol despre Mark Tcaciuc, că ar avea legături cu legionarii. De fapt articolul e preluat de pe un blog fals, creat pe numele meu, în timpul campaniei electorale pentru a mă compromite. De pe acest blog se aruncă “articole” semnate de “Bogdan Ţîrdea” cu critici la adresa unor politicieni. M-am adresat la Procuratură încă în iunie. Nicio reacţie!!!

Operaţiunea “Victor Ţopa”

După ce în ultimele 6 luni păpuşarul a luat sub control întreaga putere judecătorească, forţa sa a devenit imensă. La 19 octombrie Judecata, în absenţa lui Victor Ţopa şi a avocatului său, în lipsa probelor şi a martorilor, îi dă acestuia sentinţa de 10 ani. Acuzarea venea din partea cumnatei lui V.Ţurcanu, care anterior fusese deposedat de acţiuni la VB. Acum, primind o parte din acţiuni înapoi, joacă concertat cu domnul Păpuşar.

Prin acest proces de răfuială cu cel mai crunt duşman al său, păpuşarul şi-a arătat adevărata sa forţă. Să fie clar – el este astăzi cel mai puternic Om în Moldova. El controlează întreprinderi, bănci, media, partide (vreo 5), fracţiuni, judecăţi…

Concluzii:

1) PD a lansat o campanie de dezinformare a opinie publice pentru a compromite PLDM şi a se apropia astfel de PCRM. Înţelegeri PCRM-PD deja există.
2) PD a lansat operaţia Baghirov pentru a-l şantaja pe Tcaciuc şi a-l discredita pe Filat.
3) Arestul lui V.Ţopa e simbolic. E un semnal al forţei păpuşarului şi al hotărârii sale de a proceda la fel cu toţi oponenţii.

12 thoughts on “Harbuzul se înalbăstreşte

 • 26 octombrie 2011 la 13:11
  Permalink

  Harbuzul este in capul si inima lui Filat, el are doar interesul de a se mentine in functii si de aceea, manipuleaza tot, minte pe toti, kidaneste pe toti. Nu exista PLDM/exista partidul lui Filat, restul nu mai conteaza. Si e nromal ca PCRM si PD sa riposteze, napoeleonici dealde Filat trebuie stopati de mici, altfel ajung sa faca greseli mari, cu repercusiuni asupra tarii

  Răspunde
  • 26 octombrie 2011 la 15:56
   Permalink

   Şi poate nu există partidul lui Plahotniuc, partidul lui Voronin?
   Vine dezlegămîntul, vedem cine va aduce comuniştii la putere, de fapt ei nici nu au prea plecat. Au plasat în sînul alianţei pe cei ce aveau scopul să asigure securitatea comuniştilor cît timp aceştea sunt adică în opozilie, iar la momentul potrivit să întoarcă o turmă şi mai mare la stîna lui Voronin.

   Răspunde
 • 26 octombrie 2011 la 14:29
  Permalink

  Sunt convinsă că acestea sunt scenarii concepute odata cu plecarea lui Lupu din PCRM, pentru ca tot ei sa-şi mentină in toate controlul. Aceştea sunt carierişti şi nu oameni cu ” principii şi valori”. Filat nu şi-a păstrat echipa pentru a fi un prim-ministru cu adevarat si cu control iar tentativele au dat greş, căci politicul exsovietic nu are nici o logică a unei culturi democratice.Toţi politicienii sunt de factură sovietică, oameni fara scrupule si respect pentru concetăţeni. Ei se fierb în “sucul” lor putred şi cumpără pe cei însăraciăi doar în perioada electorală. Cum a zis MARELE EMINESCU în Scrisori?…. Un Havel al Moldovei ar fi fost doar Matcovschii. Bandiţii de ei au ştiut unde să ne lovească.

  Răspunde
 • 26 octombrie 2011 la 16:51
  Permalink

  NUMAI RE-ALIZAREA ROMANIEI MARI IN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918
  ESTE SALVAREA NOASTRA DE OCUPATIA RUSEASCA SI MAFIOTIZAREA BANDITEASCA !

  Răspunde
  • 27 octombrie 2011 la 13:16
   Permalink

   Să ne scape de mafiotizarea banditească moldoveneasca şi să ne bage în cea românească, de parcă aceea este mai puţin hapsină. Lasă prostiile acestea.

   Răspunde
 • 26 octombrie 2011 la 18:45
  Permalink

  Domnule Tardea,

  inca odata felicitari pentru analiza
  dar…este un “dar”
  Daca sunteti cu adevarat un comentator neafiliat explicati, va rog, si noua de ce clanul politico-economic Filta-Lucinschi-Sturza este mai “bun” decat clanul Plahotniuk si clanul Voronin?
  Fiindca din ceea ce scrieti pana acum transpare acest mesaj.
  2. A devenit deja patetic cazul aripei “nationale” in RM. Miscarea nationala a fost curmata total.
  Dupa Rosca, filiala s.r.l. Colonita a grupului Plahotniuc isi continue misiunea.
  E urat de tot.

  Răspunde
 • 26 octombrie 2011 la 23:50
  Permalink

  Bravo Domnule Țîrdea! Am toată certitudinea să cred, că mai avem prin D-stră un analist politic de cel mai înalt rang. Nu te uita la cățelușii Păpușarului care încearcă că schimbe sensul analizelor ce le faceți. Este din disperare de cauză, nu au nici un argument împotriva adevărului ce -l aduceți. Și vreau să-l întreb pe Palade,care sunt dovezile lui de așa zisul clan politico-economic Filat-Lucinschi-Sturza? Ceea ce se vorbește despre Voronin și Plohotniuc știu și copiii din clasa 1, și numai lacheii păpușarului nu știu. Vreau ca să aduci măcar o dovadă plauzibilă de existență a acestui presupus clan, domnule palade. Încă odată bravo pentru Dumneata Domnule Țîrdea!

  Răspunde
  • 27 octombrie 2011 la 07:48
   Permalink

   Adica de la Palade ceri dovezi concrete despre clanul politico-economic Filat-Lucinschi-Sturza pe cand dovezile tale in privinta lui Voronin si Plohotniuc sunt: “stiu si copiii din clasa 1”! Frumos! In stil tipic demagogic-comuist! Deranjeaza ca Palade foarte si foarte corect a pus degetul pe rana: cu ce un clan e mai bun ca altul? Bine, ca sa nu faci iar spume la gura te intreb altfel: Cu ce Filat e mai bun ca Plohotniuc?

   Răspunde
 • 28 octombrie 2011 la 02:50
  Permalink

  pt. Valerica de 35 de ani neimpliniti:
  da, ai dreptate, si in România exista o mafie, dar nu uita ca România este membra a Uniunii Europene, deci exista niste standarde si reguli, pe care România TREBUIE sa le urmeze si sa le aplice,
  deci exista un oarecare CONTROL. Apoi, românii cu pasapoartele lor pot calatori si lucra liber
  in toata Europa. Si salariile lor sunt mai mari. Si isi vorbesc nestingherit limba mamei lor de acasa.
  Acum, spune-mi, ce avantaje are creatura de RM fata de România? Sunt curios sa le aflu.
  Fii sanatos, oriunde ai fi, chiar si in Siberia gulagurilor rusesti.
  /Ti-au deportat oare românii vreodata rudele ? asa cum au facut-o rusii, ucigându-ne neamul ?

  Răspunde
 • 29 octombrie 2011 la 21:40
  Permalink

  Tovarăşe Ţîrdea, nu sunteţi analist politic dar un sugoi al lui Voronin, o slgă credincioasă partidului comunist,

  Răspunde
 • 16 decembrie 2011 la 16:54
  Permalink

  Conform CIA WORLD FACT BOOK, in anul 2008 flota comerciala a Romaniei mai are doar 17 nave cu capacitate de peste 1000 tone tdw dwt fiecare si este pe locul 103 in lume in 2008.

  Răspunde
 • 12 februarie 2012 la 03:22
  Permalink

  De aceea este foarte important să avem o atitudine proactivă, să ne implicăm şi să nu i lăsăm pe alţii să decidă

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *