Maia şi „Maidaun-ul”

La 18 iunie 2010, Alianţa de guvernămînt a recroit după bunul său plac Codul Electoral! Toate s-au făcut cu un singur scop – a lipsi PCRM-ul de atunci, iar astăzi – şi PSRM, de orice şanse de a reveni la guvernare. Careva reacţii dure, cu atît mai mult sancţiuni din partea Occidentului, aşa şi n-au mai urmat.

CODUL ILEGALITĂŢII ABSOLUTE

În primul rînd, au exclus interdicţia de a deţine cetăţenia dublă de către candidaţii la funcția de deputat.

Astfel, Plahotniuc, Tănase, Streleţ, Fusu şi alţii au obţinut posibilitatea de a veni la putere, iar România a luat Moldova sub control!

În al doilea rînd, au oferit posibilitatea de a deschide secţii de votare suplimentare în afara ţării (adică nu doar în cadrul misiunilor diplomatice, ci şi în afara acestora)! Drept rezultat, pentru alegerile parlamentare din 2010, cu preponderenţă în Occident, au fost deschise 75 de secţii de votare. În acelaşi timp, în Rusia, unde se aflau cel puţin 500 de mii de moldoveni, au fost deschise doar 5 secţii de votare. În 2014 şi 2016 istoria s-a repetat. Acum vă daţi seama de ce partidele de stînga nu au şanse la victorie cu actualul sistem electoral?

În al treilea rînd, au permis studenţilor să voteze nu doar la locul de trai, ci şi după locul de studii. Ţinînd cont de faptul că numărul studenţilor este de circa 100.000, astfel a fost pus fundamentul practicii de “caruseluri” şi votări repetate.

Alianţa a modificat şi principiul de distribuire a voturilor suplimentare în Parlament acumulate de partidele care nu au trecut pragul electoral. Acum voturile lor sînt distribuite proporţional numărului de procente acumulate, ci la egal. Astfel, PCRM, în anul 2010, acumulînd 39,8% din voturile electoratului, a obţinut suplimentar doar 3 mandate, la fel ca şi PDM cu cele 12% acumulate şi PLDM care a acumulat 29%. Este limpede că toate acestea s-au făcut pentru a lipsi PCRM, iar acum şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, de avantajul ca cel mai mare partid, căruia, de regulă, îi era distribuit cel mai mare număr de mandate. Acum vă daţi seama de ce, astăzi, partidele de dreapta luptă atît de aprig pentru „sistemul proporţional”?

DE CE OCCIDENTUL SE OPUNE SISTEMULUI MIXT?

Evident, Occidentul a reacţionat foarte agresiv la ideea privind sistemul mixt. Şi dacă la început tonalitatea era mai moderată, după 20 iulie s-au făcut auzite ameninţări cu privire la stoparea finanţării (vorbind sincer – stoparea eliberării de credite cu o dobîndă imensă), despre revizuirea Acordului de Asociere (de s-ar întîmpla mai repede!) şi aşa mai departe.

Cel mai bine a expus temerile Occidentului Maia Sandu. Intransigenţa sa este de-a dreptul uimitoare. La 22 iulie ea a declarat deschis prim-ministrului Tudose, aflat în vizită la Chişinău: ”Am aflat cu regret că, în timp ce noi protestam împotriva abuzurilor unei guvernări care vrea să ne ducă pe calea dictaturii, premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-Kremlin la următoarele alegeri și care înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova”.

Mai sînt careva întrebări?

Şi, totuşi, care sînt momentele din acest proiect, care irită Occidentul?

În primul rînd, Dodon a propus proiectul privind sistemul mixt imediat după întrevederea sa cu Putin, de la Bişkek, ceea ce deja a trezit suspiciuni.

În al doilea rînd, sistemul mixt există în Rusia, ceea ce iarăşi a fost perceput drept o apropiere de Moscova.

În al treilea rînd, Dodon a propus locuri de deputat pentru diasporă, inclusiv pentru cei din Rusia. Numărul secţiilor de votare va fi în dependenţă de numărul de cetăţeni aflaţi peste hotare! Să vezi că în Rusia sînt vreo 500.000 de moldoveni, ceea ce te face să speri că cei de dreapta vor pierde din mîini puterea în ţară, după care se va produce o turnură a cursului spre UEEA.

În al patrulea rînd, Preşedintele a propus 3 locuri pentru Transnistria. Vor fi şi 2-3 locuri pentru Găgăuzia. Este primul pas real pe calea reintegrării ţării! Şi asta înseamnă sfîrşit şi pentru „unire”, şi pentru avansarea NATO spre Est.

În al cincilea rînd, alegerile vor avea loc într-un singur tur, nu în două. Cine va acumula mai mult, acela va fi învingător. Aceasta avantajează PSRM, care are în toate raioanele un rating de cel puţin 25-30%. Exemplul Chişinăului vorbeşte de la sine. În primul tur, partidul acumulează în capitală 45-48%, iar în cel de-al doilea, datorită, inclusiv, manipulărilor, pierdea cu o diferenţă de 2-3%. Odată cu punerea în aplicare a sistemului mixt, cel care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur, acela este învingătorul. Şi cine va acumula mai mult, cum credeţi?

În al şaselea rînd, în cadrul sistemului mixt PSRM este favoritul pentru preluarea puterii în ţară. Cît despre Maia Sandu, aceasta va fi în opoziţie, avînd 15-20 de mandate. Cauza o constituie lipsa de oameni care ar reprezenta-o pentru circumscripţiile uninominale. Şi aceasta îi va condiţiona sfîrşitul politic. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru păpuşar.

În cazul cel mai bun, Sandu va fi partenerul secund al lui Plahotniuc aflat la guvernare, ceea ce iarăşi va avea aceleaşi efecte!

Anume de aceea Sandu îşi doreşte păstrarea sistemului electoral proporţional.

Acum vă daţi seama de ce şi Parlamentul European, şi Ambasada SUA, şi chiar Comisia de la Veneţia au format un front comun. Fix aşa cum a fost la 7 aprilie, 2009!

CINE-S PROTESTATARII?

La 5 mai, mai apoi la 20 iulie, Parlamentul a votat pozitiv proiectul sistemului electoral mixt de la PSRM.

În aceeaşi zi, 5 mai, baronii societăţii civile, fix aşa cum a fost la 10 aprilie, 2009, au emis o declaraţie toxică împotriva sistemului mixt.

Apropo, aceasta a fost semnată de aceeaşi domni, care, la 7 aprilie, i-au susţinut pe pogromişti!

Printre aceştia figurează:

– Аsociaţia pentru Politică Externă, şefia căreia o asigură Victor Chirilă şi a cărei director o perioadă îndelungată a fost Andrei Popov;

– ADEPT-ul lui Igor Boţan;

– Asociația Presei Independente – Petru Macovei;

– IDIS Viitorul lui Igor Munteanu;

– Institutul de Politici Publice cu Arcadie Barbăroşie;

– PROMO-LEX ş.a.m.d.

Vă daţi seama care este legătura şi care pot fi urmările?

La 7 mai, pe lîngă  PAS şi Partidul Nostru aflaţi în miting a trecut o coloană cu drapelurile Victoriei. Protestatarii au început să strige în cor: „Jos ocupanţii!”, „Geamantanul, gara, Rusia!”…

La 20 iulie – un nou protest în faţa Parlamentului. La 21 iulie – continuarea în faţa sediului Preşedinţiei!

Este interesant faptul că toate sondajele  demonstreaza incapacitatea lui Năstase sau Usatîi de a accede în Parlament în condiţiile sistemului proporţional!

Şi cam de ce oare ei luptă pentru sistemul proporţional, care este favorabil doar pentru Sandu?

De fapt, recent Usatîi a fost exclus de Interpol din lista celor căutaţi. Cine l-a exclus, nu este clar, clar este doar că dînsul a început să asculte foarte atent indicaţiile ambasadorului SUA.

Sponsorul condamnat al Platformei DA,Victor Ţopa, riscă să fie în orice moment extrădat din Germania. Iată de ce şi Năstase îl ascultă atît de atent pe ambasador…

Number of View :2153
This entry was posted in Partide. Bookmark the permalink.

One Response to Maia şi „Maidaun-ul”

  1. Lilian says:

    Nici nu te-am citit, curva rusească! Nu scrie in romană, ma, nu înțelegi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>