Capcana pentru democrați sau încă o dată despre sistemul mixt

La 5 mai, democraţii au decis să meargă la risc. La începutul şedinţei, spicherul Andrian Candu a înaintat proiectul de lege privind sistemul uninominal!

Jocul periculos al democraţilor
Deputaţii au rămas şocaţi. În pofida protestelor socialiştilor, PDM nu doar a inclus proiectul de lege pe ordinea de zi, ci şi l-a votat imediat cu 52 de voturi.
Socialiştii au cerut o pauză pentru consultări şi includerea în ordinea de zi a propriului proiect privind sistemul electoral mixt. După pauză, democrații, nu doar au acceptat includerea proiectului PSRM pe ordinea de zi, dar au și votat pentru el. Proiectul a fost susținut cu 74 de voturi.

De ce PDM a susţinut proiectul PSRM?
Motivul pentru care democrații au susținut sistemul electroral mixt, este vizibil. Motivul este următorul: cu o zi înainte de eveniment, două partide europene mari (PPE şi ALDE) s-au expus împotriva iniţiativei PDM, iar mai tîrziu Parlamentul European а ameninţat cu stoparea finanţării Moldovei.

PSRM a ameninţat cu proteste de amploare în cazul în care democrații vor vota sistemul uninominal. Au început proteste şi în stradă, ceea ce, evident, i-a luat pe democraţi prin surprindere. O surpriză a fost şi sosirea la Parlament a Preşedintelui ţării, care a declarat clar că nu va promulga legea democraţilor. PL, care era presat de o lună întreagă pentru a sprijini sistemul uninominal, pe neaşteptate nu a sprijinit propunerea PDM! Plus la toate, delegaţia Comisiei de la Veneţia era în vizită în Moldova, ceea ce înseamnă că a existat un risc, fiindcă aceasta va ține cont de poziția parlamentului european.

În rezultat, democraţii aveau doar 52 de voturi. Anterior, Comisia de la Veneţia a insistat pe consens politic. Iar 52 de voturi nu putea nicidecum să se pretindă a fi un consens. Astfel, democraţii au fost nevoiţi să dea înapoi, încercînd să imite un consens. Chipurile, 74 de deputaţi, inclusiv din partea opoziţiei, au votat. Ce vă mai trebuie? În realitate, păpușarul a fost nevoit să susțină sistemul electoral mixt, ca să nu-și știrbească imaginea, cu toate că sistemul uninominal, repet, este mai convenabil.

Menţionăm o dată în plus: acest sistem satisface şi opoziţia glamuroasă, cu excepția Maiei Sandu, bineînțeles, chiar dacă aceștia nu recunosc.

Or, socialiştii au ţinut cont şi de revendicările lor: votarea diasporei  — 25 de mandate, a studenţilor la locul de studii, 5000 de buletine pentru o secţie de votare ş.a. Mai mult ca atît, în actualul sistem proporțional, Partidul Nostru, PLDM, PCRM, Platforma Da, nu acced în Parlament. Criticile unor pseudo-opoziționiști și pseudo-analitici, precum că sistemul mixt avantajează păpușarul – sînt aberații. Explicați în cifre, cum va cîștiga Plahotniuc de pe urma implementării acestui sistem?

În cadrul sistemului mixt, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar ceilalți 50 – pe circumscripții uninominale. Cum poate obține această formațiune 51 de deputați pe liste de partid, dacă PDM are un rating de 6%, ceea ce înseamnă doar 3 deputați. În baza resursei administrative, el poate dubla acest rezultat, ceea ce însemnă 6 deputați. Deci, minimum 45 din 51 de deputați, îi va obține opoziția.

Poate el va cîștiga prin circumscripții uninominate în teritorii? În așa caz, amintim că 25 de mandate, revin diasporei. Va obține el aceste 25 de mandate în Italia, România, Rusia? Nu. Toate cele 25 de mandate ale diasporei vor fi ale opoziției. Aceasta însemnă că opoziția va avea peste 70 de deputați. Chiar dacă păpușarul va cîștiga pe toate circumscripțiile uninominale în Moldova, asta înseamnă că el va avea 25 de deputați, plus 6 deputați pe liste de partid. În total, PDM acumulează cel mult 31 de deputați.

De ce opoziția de dreapta este împotriva sistemului mixt?
Occidentul și susținătorii acestuia din Moldova, sunt iritați de faptul că sistemul mixt există în Rusia. Implementarea acestuia este privită ca o eventuală apropiere de Moscova. Suspiciuni a trezit și faptul că PSRM a propus proiectul pe data de 5 mai, imediat după întrevederea lui Dodon cu Putin, la Bișkek. Mai mult ca atît, imediat după înaintarea proiectului, Putin l-a invitat pe Dodon la Parada Victoriei care s-a desfășurate pe 9 Mai la Moscova, demonstrînd nivelul înalt de încredere acordat Președintelui Moldovei și acțiunilor acestuia. Însă, Occidentului îi este frică de o eventuală victorie a partidelor de stînga.

În cadrul sistemului proporţional, în Parlament vor accede trei formaţiuni: PSRM, PAS-ul lui Sandu şi PDM. Democraţii, avînd astăzi 4-6%, s-ar putea umfla datorită resursei administrative pînă la 10%, lucru pe care îl fac de fiecare dată cu succes. Interesant, cu cine vor intra ei în alianţă? Voi spune direct: cu cine le va indica Ambasadorul SUA. Or, ambasadorul le va indica alianța cu Maia Sandu. Occidentul dorește resetarea alianței, la conducerea căreia să se afla Maia Sandu.

Şi atunci PSRM va ajunge în opoziţie, chiar dacă, astăzi, sondajele îi oferă 51-54 de mandate. Dar ce o împiedică pe guvernarea actuală să elimine 2-3 mandate? În cadrul sistemului mixt, pe circumscripţiile uninominale ar putea trece vreo doi „nănăşişti” şi chiar comunişti. În această situaţie, majoritatea va fi a celor de stînga, în frunte cu PSRM.

PDM – învinsul

De fapt, votarea sistemului mixt este o victorie strategică a PSRM. Or, sistemul uninominal al democraţilor a eşuat. Şi democraţii au votat pentru proiectul socialiştilor, şi nu invers. Şi sistemul electoral mixt a fost inclus în programul PSRM din 18 decembrie, 2011. Şi cu acest program partidul a mers la alegeri. La o adică, PSRM trebuia să protesteze împotriva propriului program?

Şi înşişi liderii opoziţiei, şi societatea civilă au cerut socialiştilor să promoveze sistemul mixt pentru a împiedica uninominalul. Şi în cadrul întrevederilor cu Preşedintele ţării, cetăţenii au abordat de multe ori această problemă.

Astăzi, democraţii au ajuns într-o situaţie de instabilitate. Orice pas pentru ei, este sau extrem de periculos, sau nefavorabil. Va trece sau nu sistemul mixt – ei oricum vor pierde.
Acum ei vor trebui să explice, de ce, avînd 850 de mii de semnături în susţinerea sistemului uninominal, au sprijinit sistemul mixt al PSRM.

De ce îi convingeau pe cetăţeni de posibilitatea de a-şi revoca deputatul, după care au renunţat la aceasta?
Și dacă PSRM, după consultări cu concetăţenii, va renunţa să voteze proiectul în lectura a doua, în ce situaţie va ajunge PDM?

De fapt, în cazul în care Comisia de la Veneţia şi Occidentul se vor opune dur modificării sistemului de alegeri – ţara va rămînea fără credite, ceea ce va provoca un colaps al guvernării, iar ţara va ajunge la alegeri anticipate.

Adică vom avea rezultatul spre care tinde PSRM şi întreaga opoziţie în general.

Number of View :3107
This entry was posted in Partide. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>