Două necazuri pentru Moldova: liberalii şi drumurile

sau cum să transformi Ministerul Transportului în filiala propriei firme?

 Săptămîna trecută, în urma unei reţineri de şase luni a remuneraţiei pentru angajaţii ÎS “Calea Ferată din Moldova”, PSRM a lansat procedura de declarare a moţiunii de cenzură împotriva ministrului Transportului, liberalul Iurie Chirinciuc.

 CARE SÎNT MOTIVELE MOŢIUNII?

Acest ministru Chirinciuc a ajuns să fie cunoscut nu datorită unor careva inovaţii în postul deţinut, nu muncii spre binele societăţii, ci datorită invectivelor toxice pe adresa minorităţilor etnice din ţară şi, bineînţeles, tradiţional, aşa cum se poate observa în cazul majorității miniştrilor, datorită scandalurilor corupţioniste.

Amintim că, la momentul de faţă, ÎS „Calea Ferată din Moldova” numără zece mii de angajaţi. Anterior, potrivit portalului Vocea Poporului, în scopul reducerii costurilor, peste 5 mii de angajaţi au fost disponibilizaţi”. http://vocea.md/angajatii-mai-multor-institutii-de-stat-nu-si-au-ridicat-salariile-de-cateva-luni-de-zile/.

La 12 martie, angajaţii CFM au ieşit la protest. Directorul CFM, Iurie Topală, a recunoscut că  restanţele salariale se cifrează la 120 mln. lei. In realitate, acestea constituie 136 mln lei, fapt confirmat prin adresarea avocatului poporului Mihail Cotorobai din 30.01.17 (nr. 03.-669/16-181) catre premierul P.Filip. Acest fapt a trezit deja îmngrijorarea Confederației Internationale a feroviarilor si constructorilor din sfera transporturilor, care au remis o nota de protest.

Amintim ca in 2012, cind ministru era liberalul A.Șalaru, în baza contractului nr. 8100418 din 20.02.2012 incheiat cu REMAR Electroputere VFU Pascani SA, s-a produs modernizarea a 5 trenuri de pasageri de tip Diesel D1 cu 4 vagoane. Valoarea contractului – 210 487 803 lei (2 412 250 euro pentru fiecare tren). La 30.05.16 , soldul datoriei fată de Remar  constituia 1 180 000 euro pentru trenul modernizat DM01 005 si plus 249.000 euro pentru trenul DM 01 004. Datele sunt din nota informativă nf /395  din 24.06.16 al Consiliul de Administrare  IS CFM (semnătura-Roman Sîrbu, vice-director interimar).

În timp ce se înregistrează lipsa banilor pentru achitarea salariilor angajaţilor, consilierul directorului ÎS „Calea Ferată din Moldova”, Igor Matveiciuc şi-a cumpărat „Noroc Media” SRL, care administrează postul de televiziune Noroc TV şi postul de radio Noroc FM. Tranzacţia a avut loc la 27 decembrie, 2016, informaţia respectivă a fost publicată de portalul anticorupție.md. Apropo, aceste posturi fac o publicitate activă liberalilor.

Se cere menţionat faptul că Ministerul Transportului administrează un buget enorm, care este furat cu neruşinare. Numai fondul rutier constituie circa 2 mlrd. lei (1815 mln. lei).  Bugetul ANTA a fost de 51 mln. în anul 2016!  Conform raportului  Anticoruptie al CNA din 12 septembrie 2016, 80% din veniturile ANTA, ajung nu în Fondul Rutier, ci satisfac nevoile personale ale Agenţiei! Doar pentru serviciile de pază, ANTA a solicitat majorarea cheltuielilor de 7 ori – de la 100 800 pînă la 775 400 lei, pentru mijloace fixe-adică incaperi, vehicule-de 3 ori, adica de la 937.754 lei in 2015 la 3.300.000 lei in 2016! În ultimii 3 ani, bugetul autorităţii creşte anual cu 10 milioane lei, de la apr.26 mln lei in 2014  la 51 mln. în anul 2016!

Plus la aceasta, mai există zeci de granturi de milioane, care se duc pe apa sîmbetei.

Conform raportului   Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă privind implementarea Acordului de Asociere din 13 martie 2017, flota comerciala, care utilizeaza pavilionul sau drapelul daca vreti moldovenesc, continua să fie inclusă în „lista neagră” a Memorandumului de la Paris!. Chiar daca s-a adoptat un nou Cod al aviației in octombrie 2016, acesta conține mai puțin de 50% din acordul Moldova -UE privind domeniul aviatiei, desi  acest lucru s-a solicitat din start. La ce a mai fost dar adoptat?

Asa si nu a fost adoptat un nou cod al transportului feroviar și o nouă lege privind crearea unei agenții feroviare, în conformitate cu directivele relevante ale UE. Nu sunt suficientele eforturile pentru a îmbunătăți siguranța rutieră, implementarea programului de reabilitare a drumurilor și consolidarea capacităților Administrației de Stat a Drumurilor. Nu exista pina azi o listă a proiectelor de transport care se situează în Rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T), desi UE a invitat Republica Moldova să pregătească lista. https://deschide.md/ro/stiri/politic/8878/Raport-UE–Care-sunt-%E2%80%9Erestan%C8%9Bele%E2%80%9D-R-Moldova-la-implementarea-Acordului-de-Asociere.htm

PROPRIUL ECARTAMENT… CU DEFECT

Cu toate acestea, situaţia de la Ministerul Transportului este una dezastruoasă.

O oarecare firmă „Avante” a asigurat Calea Ferată cu combustibil şi lubrifianţi. Acum această firmă îşi scoate, prin judecăţi, datoriile şi amenzile. Doar la începutul lunii martie, firma şi-a recuperate circa 24 de milioane lei… Din cauza acestui litigiu, conturile Ministerului Transportului sînt blocate.

Raportul Inspectiei Financiare nr.27-06.10 /1036 din 25.07.16,  reflectă că în perioada supusă inspectarii, adică 01.01.2013-30.04.2016, CFM a avut pierderi semnificative, și anume:

2013 – 29722,7 mii lei

2014- 100 420,0 mii lei

2015 -105 235,9 mii lei

În cadrul inspectării au fost constate un sir de neconformități, nereguli și tranzactii dubioase cu elemente de fraudă în gestionarea patriomoniului CFM!

De fapt, s-a pierdut capacitatea intreprinderii de a genera rezultate economico-financiare pozitive, urmate de obținerea profitului.

Conform raportului, în martie 2015, CFM a luat 2 mln euro credit de la Victoria Bank cu 7% anual pentru instalarea barierelor automate. Banii i-au primit 2 firme- SRO Adotel Hex si SRL Demid Com. Lucrarile nu s-au produs, dar CFM achită bancii procente de apr. 1 mln lei anual. Apropo, în 2012, cînd s-au modernizat 5 locomotive, au fost luate 2 credite -10 mln euro de la MAIB, înca 50.000.000 lei, adică apr.3 mln euro- de la Victoria Banc. Trenurile, precum știti, au ieșit din functiune…

De fapt, CFM a ajuns la limita falimentului. Apropo, ce-s cu cele 5 locomotive modernizate modernizate de Remar?

Încă un eşec îl constituie creditul de 52, 500, 000  euro, oferit de BERD pentru achiziţionarea de locomotive incă in 2014!. Pînă în prezent, banii nu au fost obţinuţi, locomotivele (10 la numar) nu au fost procurate. Cu toate acestea, noi achităm comisionulo de 250.000 euro, iar unele surse informate afirmă că și dobînda, care este de 2,5%, ceea ce înseamnă o sumă de 1,3 mln. euro anual! Or, functionarii ministerului neaga achitarea dobînzii.

 Nu mai vorbim despre reducerea volumului de mărfuri expediate (în 2014-5430,0  mii tone  la 4157,9 in 2015), a traficului de pasageri (de la 329,8 mil. calatori in 2014 la 180,8 in 2015), suspendarea rutei feroviare Chisinau –Petersburg, Chisinau-Tighina, despre suspendarea mai multor lucrări de reabilitare a drumurilor, iar altele, precum ar fi magistrala Ungheni – Chişinău, în genere s-au împotmolit în declaraţii fastuoase.

Luptător înflăcărat pentru… bancnote

În timp ce angajaţii de la CFM o duc de pe azi pe mîine, Chirinciuc şi-a fondat o sumedenie de firme.

În anul 2014, el a indicat că, în comun cu soţia, este asociat la trei companii specializate în comerţul cu mobila. Este vorba despre “Euromobila-Lux” SA – 72,8 %, “Euroatlant” SRL – 50% şi „Moldacom Grup SRL  – 100%. Nu a putut renunţa şi la domeniul construcţiilor, deţinînd 44 la sută din acţiunile “Hinzunicom” SA.

Totuşi, potrivit rise.md, Chirinciuc a uitat, în anii 2014-2015, să indice compania Cavio Italia. Doar în decursul anului 2014, veniturile Cavio au depăşit suma de 2 mln. euro. Aceşti bani nu au fost indicaţi în declaraţia de avere. http://www.avere.md/chirinciuc-iurie/

Apropo, Cavio este o întreagă reţea internaţională de companii şi intermediari din Italia, Cipru, Ucraina, Ucraina şi chiar în Rusia – cea pe care o detestă atît de mult Chirinciuc! Din această reţea fac parte Benvenuti a casa, Hedoniс, Moldacom Group, Ghenmar-Plus. În acest context vom menţiona că una din activităţile Ghenmar-Plus (filiala Cavio) ţine de importul de mobilă în Republica Moldova. Compania aparţine cu drept de proprietate ex-ministrului Apărări, consăteanului lui Chirinciuc, Vitalie Vrabie, iar administrarea firmei o asigură nepoata ministrului Transportului, Lidia Goian.

Anume de aceea, Chirinciuc îşi petrece o bună parte din timp în Italia, fiind preocupat de problemele propriului business, şi nu de cele ale Ministerului Transportului.

ADMINISTRARE DE CLAN

Potrivit rise.md, „Chirinciuc a transformat Ministerul Transportului într-o filială a propriei firme, numind în funcţiile-cheie persoane care, anterior, i-au promovat propriile interese. Probabil, astăzi acestea continuă să facă acelaşi lucru.

Serghei Bucătaru a devenit vice-ministru în anul 2015. Pînă a se face vice-ministru, a reprezentat companiile lui Chirinciuc în instanţele de judecată.

Vitalie Rapcea – al doilea vice-ministru al Transportului, pînă a fi numit în acest post, a activat în calitate de consilier al lui Chirinciuc.

Dorin Bagrinovschi – secretarul ministrului. Anterior a afost director de marketing la FC Costuleni – club de fotbal, finanţat de Chirinciuc”. https://www.rise.md/articol/documente-holdingul-secret-al-unui-ministru/

Vadim Gujea a obţinut funcţia de director interimar Moldatsa. Acesta este fostul director al companiei Euroatlant, avîndu-l în calitate de fondator pe Chirinciuc.

CORUPŢIONIŞTI  ÎNVERŞUNAŢI

Trebuie să recunoaştem că ministrul Chirinciuc este un continuator al lucrării “măreţe” a predecesorului său, Anatol Şalaru.

Soţia lui Chirinciuc, administrator la „Moldacom Group” SRL, a fost condamnată, în România, la 8 ani de detenţie cu suspendare pentru contrabandă cu mobilă. http://www.zdg.md/editia-print/investigatii/problemele-cu-legea-din-romania-ale-sotiei-unui-deputat

La 18 septembrie, 2015, după mai puţin de două luni de la numirea sa în calitate de ministru, Chirinciuc a semnat o dispoziţie datorită căreia, într-o perioadă-record, a fost asfaltat drumul pînă la oficiul firmei care-i aparţine – SRL “Lefcons-agro”. Lucrările corespunzătoare au costat bugetul 8,5 milioane lei. Desi Chirinciu a negat ca firma i-ar aparține, in realitate, aceasta este controlata de el și Anatol Placintă, care a fost decorat de președintele interimar M.Ghimpu cu titlul de Om emerit.

Doar în anul 2015, CFM a procurat de la firma Get Pre­mium carburanţi şi lubrifianţi în valoare de 60 mln. lei. Opţiunea se explică simplu, or Get Pre­mium este apropiată lui Ghimpu.

În ultimii ani, Moldatsa, autoritate subordonată Ministerului Transportului, a figurat în mai multe scheme dubioase, în rezultatul cărora bugetul întreprinderii a fost prejudiciat cu milioane lei.

Potrivit ediţiei Ziarul de Garda, în septembrie, 2015, Moldatsa a decis să sponsorizeze Academia de Studii Economice din Moldova cu 25 de mii de lei. Printr-o coincidenţă, în acelaşi an ministrul Chirinciuc şi-a susţinut tot acolo teza de doctorat. http://www.zdg.md/editia-print/investigatii/moldatsa-criza-milioanelor-irosite

Să fie chiar un serviciu pentru un alt serviciu?

În septembrie, 2016, a avut loc un protest al controlorilor traficului aerian Moldatsa, care s-au declarat nemulţumiţi de faptul că în anul 2015 salariile lor aua fost reduse cu aproximativ 40%. Motivul invocat al reducerii l-a reprezentat, chipurile, criza economică. Totuşi, în ciuda crizei, rudele funcţionarilor beneficiau de salarii majorate, de prime şi de împrumuturi fără dobîndă. O parte din angajaţi figurau pe listele MTID, dar îşi ridicau salariile de zeci de mii de lei la Moldatsa. Încălcările au fost confirmate de un raport de audit al MTID, care a fost prezentat, inclusiv, Centrului Naţional Anticorupţie. Totuşi, nu a fost identificată nici o persoană care ar fi fost sancţionată.

La 28 octombrie, 2015, Iurie Chirinciuc l-a numit în calitate de director interimar Moldatsa pe un oarecare Vadim Gujea. În doar 2 luni ale interimatului său la Moldatsa, Gujea a fost salarizat cu circa 52 de mii de lei pe lună. Volumul total al salariilor ridicate de trei administratori ai întreprinderii Moldatsa în anul 2015 a constituit 875 mii de lei, iar membrii Consiliului de Administrare au primit 238 mii de lei!

De fapt, Chirinciuc îi îmbogăţeşte pe liberali şi se străduieşte să provoace falimentul CFM pentru a o ceda la preţ de nimic oligarhilor români…

Un troglodit în „guvernul european”

Cîtă dreptate a avut  Samuel Johnson atunci cînd, încă la 7 aprilie 1775, a pronunţat cunoscutul aforism: “Patriotismul este ultimul adăpost al ticăloşilor”.

Chirinciuc şi-a cîştigat faima datorită xenofobiei de cavernă,  viziunilor sale radicale şovine şi, bineînţeles, declaraţiilor vădit provocatoare la adresa cetăţenilor vorbitori de limbă rusă din Moldova.

Cunoaştem bine cu toţii acest procedeu: dacă doreşti să furi ceva, declară despre unire. Sau umileşte minorităţile naţionale. După asta poţi fura liniştit, pentru că fiecare încercare de a te împiedica să jefuieşti va fi calificată drept răfuială pentru „patriotism”!

Nu ne-ar ajunge hîrtie să cităm toate declaraţiile acestui individ.

Vom aduce doar un singur exemplu revoltător. La 12 octombrie, 2016, ,în blogul său, ministrul Transportului a făcut următoarea declaraţie: “Ruşii vor să procedeze cu noi, la fel cum a făcut-o cu tezaurul românesc, pe care nu l-a întors nici pînă azi fraţilor noştri români. Pămînturile din Republica Moldova sînt cele mai fertile de pe continentul european, iar oamenii de aici sînt foarte muncitori. Şi cum marea majoritate dintre Ruşi sînt nişte leneşi şi beţivi, ei îşi doresc să găsească pe cineva care să înjuge la plug pentru a-i hrăni”.  http://adevarul.ro/moldova/politica/iurie-chirinciuc-cei-mai-rusi-lenesi-betivi-1_5801f3c45ab6550cb894d2bc/index.html

Această declaraţie a provocat un val de critică din partea Asociației jurnaliștilor de limbă rusă din Moldova şi a mai multor cetăţeni ai ţării.

La începutul lui martie, 2017, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii a recunoscut drept discriminatorii pe criterii de etnie declaraţiile ministrului Transportului, Iurie Chirinciuc, despre ruşi, obligîndu-l să-şi aducă scuzele de rigoare.

Astfel, în actul emis de Consiliu se menţionează: „Consiliul notează că… Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a stabilit, prin soluţiile pronunţate pe cazurile pe care le-a instrumentat, că limitele libertăţii de exprimare a unui politician şi ale persoanelor publice sînt mai restrînse în comparaţie cu ceilalţi membri ai societăţii. Declaraţiile politicienilor care adoptă un comportament discriminator sau aduc prejudicii oricărui grup social ar trebui să fie descurajate şi condamnate. Referitor la declaraţia precum că „marea majoritate dintre Ruşi sînt nişte leneşi şi beţivi” Consiliul notează că reclamatul, făcînd uz de prejudecăţi, „a promovat o idee ofensatoare la adresa întregii etnii”.

http://newsmaker.md/rus/novosti/sovet-po-nediskriminatsii-obyazal-yurie-kirinchuka-izvinitsya-za-ego-zayavleniya-o-30181

Logic, apare întrebarea: este aceasta şi o poziţie a Guvernului Moldovei? Aceste viziuni le împărtăşeşte oare şi Pavel Filip? Probabil, odată ce ministrul nu a fost demis sau condamnat, aşa și este.

Аргументы и Факты, 15.03.17

 

Number of View :1203
This entry was posted in Partide. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>