FRAUDA SECOLULUI

La 25 noiembrie, în Parlamentul RM au avut loc audieri care au vizat „furtul miliardului”. La audieri a participarea guvernatorul Băncii Naţionale şi procurorul general interimar.

Unde a dispărut miliardul?

Trebuie să recunoaştem că în discursul său, în Parlament, preşedintele Băncii Naţionale a bătut apa-n piuă. Timp de 20 de minute, pe cetăţeanul Cioclea l-a dus mintea să nu spună nimic.

Entuziasmat de modul în care s-au furat banii, Cioclea a relatat că schema de deturnare a fost gîndită foarte detaliat, iar operaţiunea de sustragere nemijlocit a fost realizată într-o manieră impecabilă. Schema a inclus sute de conturi bancare în cîteva state, precum şi la vreo mie de transferuri băneşti, menite să ascundă scurgerea banilor.

Dacă e să-i dăm crezare lui Cioclea, reiese că $200 mln. s-au sedimentat pe conturi bancare din Rusia, $95 mln. – în Moldova, $58 mln. – în Estonia, $41 mln. – în Cipru. Unde a dispărut soldul de 600 milioane dolari? Despre asta Cioclea a tăcut modest.

Tot el a relatat că din cele 14 miliarde lei, pînă în prezent, au fost întoarse 823 milioane lei, adică echivalentul a 7 procente din suma sustrasă.

Dar oare trebuie să ne grăbim cumva? Dacă, timp de un an, au fost restituite statului 400 milioane lei, restul de 13 miliarde le întoarcem în vreo 33 de ani.

Avînd în vedere faptul că această datorie va fi pusă pe seama cetăţenilor, reiese că, timp de 25 de ani, noi toţi vom fi obligaţi să achităm statului 25 miliarde lei.

Frumos tablou obţinem, aşa-i? Oligarhii s-au „pricopsit” cu 14 miliarde, Banca Naţională – cu 12 miliarde. Au pierdut doar cetăţenii.

 Cine a fost numit vinovatul?

Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, i-a informat pe cei prezenţi că ancheta se desfăşoară sub presiuni politice, dar a evitat să numească careva nume.

Tot el s-a lăudat cu cele 177de dosare intentate în legătură cu deturnarea miliardului. A avut o prestaţie curajoasă: n-a divulgat nici un nume din lista celor arestaţi, cu excepţia celor şi aşa cunoscute.

A relatat Cioclea şi despre 5 grupuri, care, chipurile, au comis sustragerea. Printre acestea sînt grupurile lui Şor, Filat, Gacichevici, Platon  şi chiar firma „Caravita”.

Unica noutate de la Harunjen a fost confirmarea informaţiei privind pornirea unei anchete penale a FBI-ului pe marginea furtului miliardului.

CE ASCUNDE PROCURORUL GENERAl?

Nu au mai ajuns deputaţii să afle cine este principalul autor al schemei, cine este coordonatorul, cine este principalul beneficiar al miliardului, cine sînt ceilalţi participanţi – pe lîngă persoanele menţionate. Aşa şi n-am înţeles dacă procurorii i-au audiat pe Iaralov şi Plahotniuc, ţinînd cont de acuzaţiile din partea lui Platon, Gofman şi de înregistrările unor convorbiri telefonice, apărute în presă.

De fapt, Harunjen se străduieşte din răsputeri să încurce urmele, să-i facă pe cetăţeni să creadă că toate aceste 5 grupuri au acţionat de sine stătător şi fără o careva legătură între ele, că anume aceştia ar fi principalii beneficiari, că oficialii statului nu sînt implicaţi în fraudă!

Vă daţi seama despre ce este vorba?

Din ţară s-a scos un miliard, CNA şi SIS au fost la curent, procurorul general a ştiut, preşedintele Timofti şi prim-ministrul Leancă erau la curent, dar nimeni dintre ei nu are nici o vină!

 Tehnologia delapidărilor

Judecaţi şi dumneavoastră.

Este oare posibil să-l credem pe Filat ca fiind principalul beneficiar al banilor, avînd în vedere că acesta a fost arestat pentru mită de 250 milioane dolari, a fost judecat pentru o mită de 40 milioane, iar demonstrate au fost 23 milioane dolari? Şi unde e miliardul?

Cine este vinovat de omorul cîtorva angajaţi ai Băncii Sociale? Cine şi de ce a dat foc maşinii cu documente?

Toată lumea pricepe că furtul a început odată cu privatizarea BEM, care s-a produs la 29 august, 2013. Este clar ca bună ziua că cedarea BEM-ului în proprietate privată a fost o acţiune criminală! În aşa caz, de ce nimeni n-a ajuns la închisoare?

Şi cum ar trebui să înţelegem actul prin care Guvernul Leancă, s-a responsabilizat, la 25 septembrie, 2014, pentru modificarea legii cu privire la Banca Naţională şi cea cu privire la instituţiile financiare (Nr. 187 din 28.09.2014  http://lex.justice.md/md/355019/), prin intermediul cărora Guvernul a obţinut dreptul de a garanta împrumuturile Băncii Naţionale oferite băncilor private? Or, legile au fost adoptate, ocolind Parlamentul.

La momentul adoptării legilor, miliardul încă era în ţară! El a fost sustras din rezervele Băncii Naţionale. Anume la 25 septembrie, a fost pregătită baza normativă pentru realizarea furtului.

A urmat Hotărîrea secretă a Guvernului din 13 noiembrie, 2014 года  (nr. 938-11) privind acordarea a 9.4 mlrd. lei băncilor BEM, UNIBANC şi Banca Socială. De ce Hotărîrea a fost secretă? http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=358103&lang=1 Poate, secretizarea a fost cauzată de faptul că banii urmau să fie sustraşi, nu-i aşa? De ce împrumutul pentru băncile private s-a oferit cu garanţiile statului? De ce cu două săptămîni înainte de alegeri?

Vă spun motivul – se temeau de eşec, de aceea au decis să jefuiască băncile înainte de evadare.

Apropo, deja peste 2 săptămîni, la 26-27 noiembrie, 13 miliarde lei imediat au fost transferate de pe conturile Băncii Sociale în offshor-uri! Probabil, oligarhii deja atunci au ştiut că la 27 martie, 2015, vor mai primi suplimentar la cele 9 miliarde încă 5 miliarde! http://independent.md/doc-stenograma-sedintei-secrete-de-guvern-cum-s-a-votat-acordarea-creditului-de-urgenta-la-bem/#.WFelNlN97Fg

Deci, asumarea de raspundere si oferirea secretă a miliardelor, reprezintă o operațiune planificata.  Oligarhii erau siguri că pierd, de aceea au decis să extragă o suma uriașă din rezervale valutare ale statului.

Banca Socială a oferit un credit de 13.3 mlrd lei în favoarea a 5 întreprinderi: Danmira SRL, Caritas-Group SRL, Voximar-Grup, Contrade SRL, ce aparțin lui Ilan Șor. Responsabilitatea pentru credite însă și-a asumat-o o firmă din offsore-Fortuna United LP (United Kingdom), și de acolo mai departe spre alte offshore-uri, ceea ce din start însemna că creditele nu vor fi rambursate!

Aceasta probează cu lux de amănunte componenta de crimă și planificarea minuțioasă a acesteia.

Şi SIS, şi CNA, şi Procuratura Generală şi Banca Naţională au urmărit în tăcere cum o sumă enormă de bani ia calea offshor-uri! Nimeni, repetăm, nimeni nu a blocat transferul, cu toate că putea face uşor acest lucru!

În realitate, a avut loc o fraudă cu participarea demnitarilor şi a autorităţilor statului. Elita îşi jefuia cetăţenii proprii. Acum ea încearcă să ascundă urmele.

 

Number of View :1463
This entry was posted in Partide. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>