Sunt sigur, Italia va fi salvată…

Sincer, imi pare rău până la lacrimi de poporul Italian. Italia e un centru mondial de modă, arhitectură, artă, gastronomie, automobile, fotbal. Patria lui Caesar, Raphael, Da Vinci, Michelangelo, Boccaccio ..

Nu știu unde se poate vedea o arhitectură mai  fascinantă : (Colosseum, Panteon, Roman Forum, Duomo di Milano), unde puteți gusta unele din cele mai rafinate vinuri, brânzeturi, prosciutto și chiar spaghete!

Ne-au ajutat în timpul URSS, oferindu-ne tehnologii FIAT, pentru asamblarea celei mai populare mașini in Uniunea Sovietică – „kopeika ” Lada(Zhiguli).

Ne ajută si astăzi. 300.000 de moldoveni muncesc în Italia, câștigându-si pâinea.

De ce anume Italia a fost cel mai puternic lovita de covid-19 ?

Eu văd mai multe motive:

1) Italia este a cincea țară din lume după numarul de turisti și a patra dupa profitul inregistrat din turism. Venitul anual fiind estimat la  10 miliarde de dolari. Ponderea în PIB – 12% !


Prin urmare, Italia a fost condamnată …

2) Italia – peninsula. Clima marină este un bun remediu împotriva bolilor respiratorii. Prin urmare, nimeni nu a tratat  la modul serios necesitatea  procurarii dispozitivelor de ventilație artificiala a plămânilor etc. Când tunetul a lovit, aceste dispozitive nu ajungeau in mod catastrofal! Oamenii mor cu miile, iar medicii sunt  neputincioși. Apoi și medicii au început să moară. Apoi si asistenții sociali. Apoi întregul sistem s-a prăbușit …

3) Italia a făcut o greșeală tragică,  asteptind până in ultimul minut instrucțiunile de la UE. Reflexul a funcționat, dar comisarii europeni au arătat lașitate și neglijență fără precedent. Starea de urgență și carantina au fost înregistrate mult prea tîrziu, cind numarul mortilor a trecut la mii. Dar timpul a fost pierdut.

4) De asemenea, guvernul liberal al lui Giuseppe Conte a așteptat până în  ultima clipa ajutorul și asistența Uniuni Europene. Dar au primit un cuțit în spate. Toate țările Uniuni Europene și-au închis frontierele, au interzis exportul dispozitivelor de ventilație artificiala, medicamente, măști! Roma a fost trădată pur și simplu, fiind lăsata de una singură in fata ciumei! Când Italia a decis să apeleze la China, Rusia și Cuba a fost foarte târziu.

Ironia sortii : Italia este salvată de „2 dictatori” Xi și Putin! Salvează țara acei împotriva căreia au impus sancțiuni (e adevarat, cu reticență), dar la indicația Uniunii Europene …

5) Italia se situează pe locul doi în lume, după numărul persoanelor în etate (Japonia -1). Conform ONU, în 2017, aproximativ 30% din populația totală a Italiei erau persoane cu vîrsta de 60 de ani și-n sus. Ei sunt si cei mai vulnerabili în fata virusului.

6) Există o caracteristică culturală importantă – italienii sunt foarte sociabili, petrec mult timp în grup. Mai ales vârstnicii;

7) Italienii sunt una dintre națiunile cu cea mai mică distanță socială din lume. De obicei, comunică foarte îndeaproape – 40-50 cm …

8) Italienii sunt mai puțin susceptibili să se spele pe mâini, după cum sugerează unele studii sociologice europene…

9) Virusul a găsit Italia cu datorii externe uriașe: aproximativ 135% din PIB, cu pierderi datorate sancțiunilor împotriva Federației Ruse și cu probleme in sistemul bancar.

Cu toate acestea, sunt sigur că Italia va fi salvată. China și Federația Rusă au tehnologii avansate, ventilație mecanică și medicamente testate. Pierderile vor fi uriașe, criza economică va lovi țara foarte dur. Dar ROMA are o istorie glorioasă si bogata in victorii.

Și sincer cred că, o altă mare victorie asupra Covid-19 va fi una din ele…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *