Maia Sandu stă în spatele eliberării lui Filat din pușcărie!

Ieri, 3 decembrie, tot poporul a fost șocat de eliberarea  lui Filat din pușcărie înainte de expirarea termenului.  Toți analiștii și politologii afirmau anterior că, Maia Sandu va face tot posibilul pentru al scoate pe Filat din pușcărie. Așa s-a și întîmplat.

12 noiembrie, în ziua demisiei sale, Guvernul Sandu a votat în grabă 3 decizii criminale:

  1. A schimbat grila de programe difuzată de Moltelecom, a pus canalele ei în primele 5 poziții TV8, Jurnal TV, TVR Moldova!
  2. A demis toți angajatii tehnici de la Moldpres, ceea ce echivalează cu lichidarea acestei agenții strategice de stat!
  3. A cerut eliberarea timpurie a lui Vlad Filat, care i-a fost și boss anterior!

Cum asta s-a produs? Extrem de simplu.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a numit-o în fruntea Administrației Naționale a Penitenciarelor pe  Liuba Jignea Suveica la 11 oct 2019. Investirea acesteia s-a produs cu încălcarea legii.

Doamna Suveica l-a convins pe subalternul Andrei Saracuța, director interimar al Penitenciarului nr.13, să se adreseze instanței pentru al elibera condiționat pe Vlad Filat!  Documentul este atașat. Acolo totul este indicat, este ștampila și data emiterii. Apropo, Saracuța a devenit interimar pe timpul cînd O. Stamate era ministru.

Pentru ca V. Filat să fie eliberat, a fost o creată o comisie, în subordinea Ministerului Justiției, componența căreia s-a schimbat de mai multe ori – la 19 august,  la 21 august, la 30 septembrie! Decizia comisiei a fost adoptată la 8 noiembrie, cu  4 zile pînă la căderea guvernului!!! Intîmplător a fost schimbată componența comisiei? Categoric nu!

Apoi, Procesul de judecată a fost condus de judecătorul Victor Rațoi, finul de cununie a judecătorului Curții de Apel, Ion Țurcanu!

Veți fi surprinși, dar acest Țurcanu este prieten apropiat cu președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, investit în funcție la 16 iulie, la inițiativa guvernului condus de  Maia Sandu!

Amintim, ca pe data de 30 iulie 2019 a fost emisă o primă hotărâre a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care i-a fost redus termenul de detenție, pentru condiții inumane și degradante. A două hotărâre a aceleași instanțe a fost la 12 octombrie în care îi mai reduce o dată termenul de detenție, tot pentru condiții inumane”. Reacția Ministerului Justitiei a lipsit cu desăvîrșire, deși trebuia să se implice!

Ipocrizia acestei situației constă în faptul că, decizia cu privire la eliberarea lui Filat nu poate fi anulată, deoarece a survenit ca urmare a apelului Administrației Naționale a Penitenciarelor! Altfel spus, nimeni nu are dreptul de a contesta decizia! Mai mult, Filat a ispășit 4 ani, dar nu  2/3 din pedeapsă”, condamnarea inițială fiind de 9 ani!

Acuma înțelegeți în ce constă procesul de Reformare a Justiției în accepțiunea Maei Sandu!

Totul este foarte simplu: verbal combate corupția și schemele,  în realitate – le acoperă!

Verbal este contra oligarhilor, în realitate- servește interesele lor.

P.S. Totul este logic: inițial are loc victimizarea lui Filat la TV8, ulterior, șefii Instituțiilor  Peniteniciare, desemnați de Maia Sandu, se adresează intanței, apoi judecătorii, subordonați de ministra Sandu, emit ordonanța de eliberare! Anterior, la fel a fost eliberat și Șoltoianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *