PSRM a cîștigat alegerile locale, PDM pierde puterea locală

Alegerile locale au schimbat extrem de mult tabloul electoral la nivel național.

PSRM a ocupat prima poziție după numărul de consilieri raionali și municipali, ACUM poziția a doua, iar PDM a treia. Partidul Șhor, în afară de Orhei, nu este nicăieri.

Anterior, PDM controla  peste 700 primării din 900, 30 președinți de raioane din 32. Astăzi, PD au majoritatea in 6 raioane, cu șanse mai peste tot de a fi în opoziție. 

Partenerul PDM, PN, condus de Renato Usatîi, a obținut majoritatea doar în Bălți. Și Gata! Dar, și acest incident nu va dura prea mult.

  1. PSRM este cea mai numeroasă fracțiune în legislativ. Acum are cu un deputat mai mult: 36!
  2. De asemenea, PSRM are cea mai numeroasă fracțiune în Consiliul Municipal Chișinău-22 de consilieri din 51. Anterior, partidul avea 19 consilieri.
  3. Anterior, deținea conducerea a 2 primării în suburbiile capitalei, acuma 5. Inclusiv, Colonița!, satul de baștină a lui Mihai Ghimpu.
  4. PSRM a obținut victoria în 15 raioane și consilii raionale. PSRM a luat din primul tur 124 primării. Practic, a cîștigat alegerile locale.
  5. Majoritatea absolută (51%) a consilierilor raionali în 4 raioane: Briceni, Ocnița, Dondușeni și Taraclia.
  6. PSRM a obtinut functia de primar a 12 orașe (Ceadr-Lunga, Comrat, Briceni, Ocnița si 8 orasele – Vadul lui Vodă, Vatra, Lipcani (r. Briceni), Cupcin (r. Edineț) Frunze (r. Ocnița) Costești (r. Rîșcani), Biruința (r. Sîngerei)).
  7. În turul II, candidații PSRM se vor duela în 18 orașe, inclusiv în Chișinău și 14 centre raionale: Rîșcani, Dondușeni, Soroca, Basarabca, Edineț, Anenii Noi, etc.
  8. PSRM a obținut succes complet sau parțial în 30 din 55 orașe din Moldova (aproximativ 55%), inclusiv, în Chișinău.
  9. PCRM și PN în Chișinău au acumulat zero mandate, la fel ca la alegerile parlamentare din 2019. Această prăbușire este de fapt începutul sfîrșitului pentru ei, necătînd la faptul că, PN a luat conducerea a 4 orașe. În Chișinău oamenii cunosc mai bine cine trebuie votat.
  10.  Bătălia principală se va da pentru turul II. Iar, dacă cetățenii cred că Moldova are viitor, Victoria este inevitabilă.

Sunt convins că, dînșii cred, anume, astfel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *