Usatîi – complice în fraudele bancare? Declarația lui Ţîrdea în Parlament (video)

Deputatul PSRM Bogdan Ţîrdea a făcut o mică precizare cu privire la subiectul privind atacurile coordonate asupra băncilor moldovenești, în timpul prezentării raportului Comisiei de anchetă speciale în Parlament.

El a sugerat să existe o legătură directă între atacurile raider asupra băncilor moldovenești în 2011, furtul miliardului, landromat și lichidarea și privatizarea băncilor în 2018-2019, transmite aif.md.

Deputatul a atras atenția și asupra faptului că Renato Usatîi era suspectat de participarea la unele dintre aceste acțiuni, potrivit agenţiei RBK. Bogdan Ţîrdea a remarcat fenomenalitatea situației din 2011, cînd au fost lansate atacuri concertate împotriva mai multor bănci, inclusiv BEM, Victoriabank, Moldova-Agroindbank. Deputatul a atras atenția comisiei asupra unui alt moment, care lipsește parțial în raport: în septembrie 2011, un atac raider foarte dur a fost lansat împotriva Universalbank de către reprezentanții grupului de acționari, reprezentat de Renato Usatîi. În 2012, Gherman Gorbunţov, care era acționar al acestei bănci, a fost practic expulzat din țară, iar banca a fost lichidată.

Bogdan Ţîrdea a întrebat dacă există o legătură între atacurile raider asupra sistemului bancar din 2011 cu privatizarea ulterioară a BEM, furtul miliardului, landromat, precum și cu procesul de lichidare și privatizare a mai multor bănci din Republica Moldova, care a avut loc în 2018-2019, inclusiv băncile ai căror acționari au fost deposedaţi de acţiuni, care nu mai pot fi recuperate.

Vă rog să-mi spuneți dacă observaţi această conexiune și această linie de infracțiuni foarte grave împotriva securității naționale a Republicii Moldova, pe care eu, de exemplu, o văd. Și mai văd că organele de urmărire penală din Federaţia Rusă au pornit dosare penale pentru „landromat” împotriva domnului Platon, se pare că domnul Plahotniuc apare și acolo, iar Renato Usatîi este suspectat, potrivit informaţiei de ieri de la RBK. Există, de asemenea, bănuieli cu privire la implicarea acestor persoane și furtul miliardului prin intermediul companiei Constanța SRL și a multor alte companii unde au existat legături comune. Aşadar, a fost observată această linie în activitatea comisiei, cel puțin ca o suspiciune, sau nu? a întrebat deputatul. 

Amintim că astăzi Parlamentul examinează raportul Comisiei speciale de anchetă pentru investigarea devalizării sistemului bancar din Moldova și furtului miliardului.

noi.md

Органы уголовного преследования РФ подозревают в ландромате Ренато Усатого

Цырдя: Органы уголовного преследования РФ, открывшие уголовные дела по ландромату на Платона и Плахотнюка, также подозревают и Ренато Усатого

Geplaatst door Partidul Socialiştilor din Republica Moldova op Donderdag 17 oktober 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *