PCRM – partid de buzunar?

Un bun prieten din breasla mediatică m-a sunat ieri cu sufletul la gură, spunînd că s-a produs ceva foarte grav. Duminică, pe portalul unei din televiziunile păpușarului, a apărut o informație din rubrica „news alert”.

Fără un pic de jenă, televiziunea cu pretenția că ar fi prima și unica de știri din Moldova, ne-a informat că liderul PCRM a fost spitalizat. Medicii au depus eforturi titanice pentru a-i salva viața, dar fara succes.

Peste ceva timp, știrea menționată a dispărut.

Care sunt totuși semnificațiile acestei știri?

Nu vreau să stărui asupra știrii în sine, care este o porcărie fără precedent pentru jurnalismul moldovenesc.  Să afirmi despre un personaj viu, că este mort, e strigător la cer. Într-un stat civilizat, organul abilitat trebuia demult să retragă licența pentru asemenea  abordări descalificante.

Mult mai interesant pentru noi este aspectul politic al problemei.

Putea oare apare la o televiziune a unui oligarh o știre de asemenea anvergură, fără  acordul acestuia? La o televiziune, unde nimic nu apare accidental?

Nu cred. Mai degrabă sunt tentat să presupun, că asistăm la un șantaj  din partea păpuşarului.

Demult se discută despre contactele intense dintre păpuşar şi liderul PCRM. Pe la mijlocul lunii martie s-au prefigurat primele înţelegeri. Păpuşarul a asigurat decizia favorabilă a curţii de Apel, care i-a interzis PCRM-2 utilizarea secerii şi ciocanului. Tot păpuşarul l-a convins pe Lupu să declare, că nu exclude o coaliţie de centru –stânga cu PCRM. Nu mai zic de decizia Curţii Constituţionale, care a anulat termenul de prescripţie pentru crimele din 7 aprilie, scutindu-l pe Voronin şi anturajul său de riscul condamnării penale.  Anterior, adică în 2013, păpuşarul i-a asigurat decizia CC care legaliza secera şi ciocanul interzise de legislativ în contextul condamnării crimelor totalitarismului. În 2014, firma Glorinal, despre care mass-media scria că ar fi conectată la O.Voronin,  obţine 12 mln lei compensaţii de la stat. La 24 martie 2014, Compania azeră „EVRASCON” a căştigat tenderul la ministerul Transporturilor (PD) privind reabilitarea 17,6 km de drum. Valoarea contractului este de 23,1 milioane de euro. Amintim, că fiica lui Oleg Voronin, Ecaterina Voronin  s-a căsătorit în iunie 2011 cu fiul lui Mussa Panahov, vice-ministrul azer al transporturilor… Accidental, anume firma protejată cel mai probabil de vice-ministrul azer,  căştigă tenderul. Păpuşarul permite consilierilor PCRM să participe în scheme de delapidare a municipiului Chişinău alături de PL. Suma delapidărilor dacă e să credem unor funcţionari PLDM  a ajuns la 500. 000.000 lei.

Voronin tot a făcut anumite gesturi.

Liderul comunist a declarat că nu exclude integrarea în UE, fapt ce deschidea portița pentru alianță cu PD.  A elaborat la recomandarea oligarhului listele electorale prealabile, în care nu s-au regăsit mai mulţi mladocomunişti. Apoi i-a exclus pe Tkaciuc, Munteanu, Petrenco din organele decizionale ale partidului.

Dar, scenariul presupunea că fotoliile eliberate în comitetul executiv să fie ocupate de Reidman și Reșetnicov (oamenii păpușarului) și Stati (se pare, loial lui Voronin).

Or, Voronin eliberîndu-i pe cei trei, a lăsat fotoliile vacante. Plus la toate, sîmbătă, 14 iunie, fiind la Comrat, Voronin care anterior pleda pentru UE,  a declarat   că PCRM pledează pentru integrarea în UV. Astfel, Voronin i-a bulversat pe analiștii care s-au grăbit să-i cînte public osanale, elogiind înțelepciunea sa și spiritul vizionar!

Deci, Voronin a jucat doar prima parte a scenariului. Explicaţii sunt cîteva:

  1. Voronin  încearcâ să obţină noi dividende din alianţa cu păpuşarul;
  2.  Liderul comunist încă nu s-a obişnuit cu noul său statut de executant fidel al ordinelor venite din hotelul Codru;
  3.  Voronin a realizat că păpuşarul nu are de gînd să facă alianţe postelectorale cu PCRM, utilizînd comuniştii ca unealtă de şantaj contra PLDM pentru a obţine de la verzi Procuratura Generală şi CNA. Frustrat de această situaţie penibilă, Voronin revine la vechea retorică.

Dar motivele elucubraţiilor lui Voronin contează mai puţin. După această declarație trăsnet a liderului PCRM, reacția păpușarului a fost promptă și dură. Chiar a doua zi, adică duminică, apare știrea despre decesul său subit. Informația reprezintă o anihilare virtuală a oponentului, trădînd o amenințare directă din partea păpușarului.

Prin știrea postată, păpușarul a dat de înțeles, că nu-i pus pe glume.  Voronin se pare că nu a realizat pe deplin miza jocului și faptul că părerea lui nu mai contează. Și că nu mai are cine-l consulta sau proteja. Cel puţin, anterior Voronin se putea justifica prin prezenţa grupării mladocomuniste. Acum, el e singur în fața păpușarului și a propriului destin. Fiecare pas nesancționat va fi dur pedepsit de oligarh. Fiecare declarație va fi coordonată cu hotelul Codru.

Volens-nolens, Voronin va fi forțat să includă oamenii oligarhului în liste și în comitetul executiv. Mai apoi, ar putea fi  impus să cedeze funcţia de preşedinte al partidului, cedînd-o lui Reșetnicov. Sau altcuiva din clanul oligarhului.

Să încerce doar s-o facă pe independentul!

De fapt, nu prea cred c-o va face. Procurorul General și șeful CNA știu de ce. Și Voronin știe.

Din acest punct de vedere,  televiziunea cu știrea scandaloasă a avut parțial dreptate dacă interpretăm din perspectiva că bătrînul general a murit… ca politician.

Altfel spus, jocul lui Voronin este pe sfîrșite. Partidul a căzut adînc în plasa păpușarului.

Sau poate în buzunarul lui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *