Republica Moldova: un stat care se poate prăbuși sau cine va pune capăt haosului?

După 3 ani de guvernare al AIE, 8 al PCRM, 3 al ADR, 4 al PDAM, și încă 4 al FP, devine clar un singur lucru – sistemul politic și economic moldovenesc nu funcționează. Cel puțin, nu funcționează adecvat.

Puterea e dedublată: AIE conduce o jumătate de țară, Congresul Civic încearcă să conducă a doua jumătate. Sistemul este sfâșiat și zguduit de conflicte permanente. Elitele se întrec în discreditarea statului, justiției, constituției. La toamnă am putea avea vreo 5 referendumuri, ceea ce pe lângă faptul că este un absurd politic și juridic, erodează însuși sistemul politic.

Găgăuzia își fortifică propria statalitate, Transnistria se integrează latent cu Rusia, (adoptă legi rusești, permite rubla rusească ca monedă de circulație, vinde proprietățile sale Rusiei, participă la alegeri în Dumă, cere deschiderea de consulate rusești, introduce programele rusești în sistemul de învățământ etc.), iar RM, dacă e să dăm crezare unor experți ucraineni și ruși (ex: Vitalii Kulic, Stanislav Belkovsckii, Modest Kolerov) – cu România.

În 20 de ani am edificat o societate sfâșiată, un stat slab, nimerit în zona de intersecție a unor interese geopolitice puternice, care în orice moment poate fi sfâșiat între actorii regionali (Transnistria – de Rusia, RM – de România, Găgăuzia – de Turcia sau Rusia, raionul Taraclia – de Bulgaria).

În mass-media deja se speculează ideea, că Rusia ar putea amplasa în Transnistria o bază militară, rachete Iskander sau o stație radar „Voronej”. Vlad Socor este mai «optimist», declarând că Rusia se îndreaptă spre recunoașterea de facto a Transnistriei ca fiind separată de Republica Moldova. Deci, în viitor ne putem ciocni cu dezasamblarea definitivă a statului, scindarea ireconciliabilă a societății.

Sistemul se poate prabusi…

Deși în 1991, elitele ne promiteau că independența ne va face mai prosperi, fiindcă nu vom hrăni «ocupanții» ci pe noi înșine, situația, din păcate, este așa cum este. PIB-ul RM așa și nu a depășit PIB-ul din 1990. Industria a dispărut aproape cu desăvârșire, constituind doar 12-15% din PIB. Sistemul medical, educațional, nemaivorbind de infrastructură au degradat sesizabil, fiind cu mult sub media celor de la startul tranziției.

Astfel, RM rămâne «campioană» europeană la hepatite, boli cardiovasculare, tuberculoză, mortalitate infantilă, divorțuri (peste 50% familii divorțează în primii doi-trei ani de la căsătorie), longevitatea vietii (68-69 pentru RM, 79 pentru UE), nivel de urbanizare (40% locuiesc în orașe în RM, 70-80% în UE), saracie. Un studiu al Băncii Mondiale ne plasa prin 2006 pe penultimul loc în lume după calitatea drumurilor… Alte cercetari internaționale ne-au recunoscut campioni mondiali la consumul de alcool, depășind chiar Rusia, Finlanda și Cehia!

Nu funcționează eficient economia, justiția, sistemul de învățământ, de protecție socială și de ocrotire a sănătății.

Mecanismul de protecție socială a populației este unul degradant, care riscă să se prăbușească în următorii 5-10 ani, din cauza creșterii dramatice a numărului pensionarilor și reducerii populației economic active. Raportul de apr.1,5 pensionari la un lucrător este unul catastrofal, fiindcă normal ar fi 3 lucrători la un pensionar. Argumentul e la suprafață: venitul mediu al majorității populației e sub minimul de existență, peste 70% sunt săraci. Banca Mondială, într-un raport recent, a atenționat conducerea Moldovei, că ea se poate confrunta în viitorii ani cu riscul creșterii sărăciei, și chiar a subnutriției. FMI ne promite scăderea ritmului de creștere economică.

La fel, riscă să se prăbușească și paradigma creșterii economice, care se bazează pe transferul resurselor valutare de peste hotare, ce constituia apr.36% din PIB în 2008. O recunoaște chiar ministrul V.Lazăr. Adăugați la toate acestea creditele (azi $ 1, 2 mlrd., datoria globală fiind de peste $ 5,4 mlrd. în 2011, adică 90% din PIB), care vor trebui întoarse în câțiva ani și concluzia va fi una evidentă.

La capitolul transferuri valutare în structura PIB, ocupam în 2005 al II loc în lume după insula Tongo, în 2006 al III loc în lume, după Haiti și Tongo, fiind urmați de Lesoto, toate trei state dictatoriale prin definiție. În 2009, primul loc e ocupat de Tadjikistan (35% din PIB), stat asiatic dictatorial, al doilea – de RM. Azi ne păstrăm poziția de frunte în primele 10 state ale lumii.

Exporturile care au crescut cu 50%(!) au la bază mecanismul de reexportare a mărfurilor, care este unul dubios, fiindcă nu este un produs al producției interne, ci externe. Înghețarea creșterii salariilor și pensiilor, recomandat de FMI, are ca efect înghețarea cererii, deci și a creșterii economice.

Mecanismul de creștere economică, bazat pe transferuri, este unul parazitar, care pe lângă faptul că se poate prăbuși în cel mult 5-10 ani, stimulează autoritarismul politic, favorizează stagnarea reformelor. Subliniem aici, că majoritatea statelor dependente de transferuri, sunt dictaturi.

Logic apare întrebarea: de ce nu se produc reformele, care ar asigura supraviețuirea sistemului? Explicația, pe lângă interesul de menținere a profiturilor pentru oligarhi, ar fi următoarea: exportând ca și statele petrolierele «resurse naturale», adică umane, sistemul nu are nevoie de reforme, deschidere, competitivitate, demonopolizarea economiei, investiții, etc., fiindcă are un venit garantat de 2 mlrd. dolari transferuri valutare. Plus credite și granturi, datorită conflictului transnistrean, plus, taxe vamale din tranzitul mărfurilor. Respectiv, pentru ce să te modernizezi? Amintesc că în 2001 datoria externă a RM și cea garantată de stat constituia 75% din PIB, în 2009 -13%, în 2012, conform unor date, e în jur de 40%, fiind în creștere continuă. http://www.bizmedia.md/Biznews/R.-Moldova-are-o-datorie-externa-de-aproximativ-55-miliarde-USD.-VEZI-AICI-cui-si-cat-datoram.html)

Creșterea economică de 4-5% anual, conservează stagnarea și înapoierea, fiind de fapto imitare a miscarii. Ion Sturza recent a declarat, că RM are nevoie de o creștere de cel puțin 8-10% anual pentru a ieși din situația deplorabilă în care se află. Unii economiști vorbesc de 12-15%. În caz contrar, la o creștere de 4-5% care ne așteaptă în următori ani, vom rămâne pe vecie în urma statelor europene.

AIE și interesul național

Deputații și miniștrii, în loc să concentreze pe elaborarea in regim de urgenta a soluțiilor anticriză, implementarea acquis-ului comunitar, reformarea justiției și demonopolizarea economiei, se joacă de-a țara în bumbi. Ministrul protecției sociale (PD) se laudă că 5 mlrd. lei se plătesc în plic, adică nu sunt impozabili. Ministrul economiei (PD) declară că în 5 ani modelul economic moldovenesc se poate prăbuși. Ministrul transporturilor (PL) având un buget fabulos 1 mlrd. lei, promite că până în 2014 nu va fi construit nici un drum nou! Ministrul sănătății (PLDM) ne spune cu mândrie că 66% din populație suferă de boli cronice. Ministrul culturii (PD) nu găsește nimic mai nobil, decât să facă lobby pentru Casa Media, ce aparține renumitului oligarh, interzicând publicitatea în cinematografe. Procuratura în loc să lupte cu criminalii, luptă cu opoziția, amendând recent peste 20 de tineri din PCRM pentru participarea la proteste. Culmea e că unii din păgubași, nici nu au participat la aceste acțiuni! Presedintele CCA M.Pocaznoi, cere de la guvern in cel mai obraznic mod cu putinta, doua automobile de serviciu la pret de 900.000 lei!

Președintele țării tot e preocupat de probleme «strategice»: isi promoveaza cumnatul la functia de vicepresedinte de raion, accepta limuzine de jumătate de milion de euro, propune pentru judecători salarii de 1500-2000 euro, uitând că media pe economie e apr. 3000 lei (în februarie 2012 a scăzut comparativ cu aceiași lună a 2011).
Liderul PL e preocupat doar de funcția sa de procuror general.

V.Plahotniuc promovează înverșunat introducerea sistemului uninominal, care-i va permite să controleze nu doar PD și PL, dar întreg parlamentul.

PCRM organizează referendumuri, care nu vor da nici un rezultat juridic, în schimb vor spulbera 40-60 mln. lei bugetari. Dacă prin absurd se vor desfășura toate 5 referendumuri – peste 200-300 mln. lei!

Mi se creează uneori impresia, că elita politică s-a detașat totalmente de realitate, și îi este în cot de problemele reale ale cetățenilor, inventând probleme imaginare.

O asemenea situație nu mai poate fi tolerată. Dacă republica se pretinde a fi parlamentară, atunci premierul (sau președintele) trebuie să-și asume responsabilitatea pentru situație, cerând și pârghiile respective. Or, haosul și degradarea nu pot dura la infinit, iar fluturarea cu acordul și algoritmul devin deja nu doar ridicole, dar și antidemocratice. Democrația nu înseamnă toleranța față de dezmățul oligarhilor și a funcționarilor corupți. Democrație înseamnă lege, ordine, responsabilitate. Țara are nevoie urgentă nu de lideri de partide, ci, cum ar spune Max Weber, de un Lider Național, un individ carismatic apt să-și asume răspunderea pentru destinul țării. În caz contrar ne ducem de râpă.

Întrebarea este: cine va opri haosul din Republica Moldova?

7 thoughts on “Republica Moldova: un stat care se poate prăbuși sau cine va pune capăt haosului?

 • 25 aprilie 2012 la 09:55
  Permalink

  Poporul!
  Dar pentru asta, aveţí dreptate, avem nevoie de un lider naţíonal.
  Care este?
  E foarte greu de spus.
  În orice caz nu Filat; Lupu; Ghimpu şi nici Chrtoacă.

  Răspunde
 • 25 aprilie 2012 la 10:00
  Permalink

  unde vezi tu ratatule haos probabil in capul tau kgbist

  Răspunde
 • 25 aprilie 2012 la 10:38
  Permalink

  Exista o doza de adevar in ceea ce scrie Tirdea. Dar in unele cazuri nu studiaza suficient problema, dar scrie declarativ pentru asi face PR de om obiectiv si cinstit. Este umilitor sa aflam de la dvs dle Tirdea ca oamenii trebuie sa traiasca in aceeasi mizerie ca si dvs, doar ca sa fie devotati patriei. Este umilitor dle Tirdea sa stim ca …. Si in nu in ultimul rind este umilitor ca o persoana ca dvs sa manipuleze opinia publica asa cum ii place! De destept ce sunteti oamenii au deja o voma de la toate declaratiile dvs. Cind apare Tirdea la Publika, eu nu fac altceva decit sa iau telecomanda si sa schimb postul. Nu ati facut nimic pentru acest stat, decit ceva contributii la buget ca fiecare muribund si manipulari de opinie de cel mai grosolan fel. Atit nimic mai mult. Vreau sa va vad macar pentru un an functionar public in calitate de executor, sa incercati sa schimbati ceva , macar ceva sa va vedem cit sunteti de competent!

  Răspunde
 • 25 aprilie 2012 la 14:28
  Permalink

  Bogdan, a Mai spus cineva statul asta nu se va prabusi atita timp cit elitele fac bani, gastarbaiterii aduc bani, acei ramasi tac, occidentul le da bani Mai departe si inchide ochii. Unica iesire este ca la urmatorele alegeri acestea trebuie maturati toti iar poporul sa boicoteze toate partidele, sa fie format un congres civic din cele Mai credibile persoane care au Mai ramas in Tara asta Asa cum esti tu Bogdan, Botan, Ciubasenco, Doras, s.a si acestea sa angajeze prin concurs manageri din strainatate care au condus corporatii mari sa conduca acest stat macar pe 5 ani sa schimbe tot sistemul. La fel si procurorul strain. Eu am Mai spus in Moldova nu se creaza valoare ci se consuma. Moldovenii trebuie sa participe la producerea a cea ce le place sa consume. In Tara asta trebuie sa vina Samsung sau Volkswagen sa deschida uzini. Altfel nu pui economia pe roate.

  Răspunde
 • 25 aprilie 2012 la 21:49
  Permalink

  SCANDAL DE PROPORŢII! Iulia Timoşenko a fost bătută în închisoare

  25 Aprilie 2012

  Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a confirmat că Iulia Timoşenko, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, a fost bătută, la colonia penitenciară Kacianovskaia din Harkov (est), a anunţat un lider al opoziţiei.

  “Comisarul pentru Drepturile Omului Nina Karpaceva a anunţat public că reprezentantul său a vizitat-o marţea trecută pe condamnată, fără să anunţe. S-a confirmat că fostul premier avea urme de lovituri pe corp”, a declarat miercuri Arseni Iaţeniuk, liderul Partidului Frontul Schimbării (de opoziţie), relatează Itar-Tass, citată de Mediafax.

  Karpaceva a solicitat procurorului general al Ucrainei să declanşeze cercetări penale şi să îi concedieze pe cei care au utilizat forţa fizică împotriva lui Timoşenko, în timp ce au transferat-o de la închisoare la spital. De asemenea, ea a insistat ca directorul serviciului penitenciar să dispună ca fostului premier să i se furnizeze de urgenţă asistenţă medicală, în concordanţă cu decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

  Vinerea trecută, Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei, în semn de protest, după ce a fost lovită de gardieni din închisoare.

  Avocatul acesteia, Serghei Vlasenko, a declarat că a văzut “vânătăi” pe corpul lui Timoşenko. “Greva foamei în care a intrat Timoşenko reprezintă protestul ei faţă de ceea ce se petrece în ţară şi ceea ce i s-a întâmplat ei personal în închisoare”, a spus avocatul.

  Într-o scrisoare pe care i-a înmânat-o avocatului său, Timoşenko a afirmat că a fost luată cu forţa la spital, de către gardieni din închisoare. Aceştia au tras-o afară din pat, iar atunci când a încercat să se apere ea a fost lovită în stomac şi a leşinat. Serviciul penitenciar ucrainean a negat aceste acuzaţii.

  Răspunde
 • 26 aprilie 2012 la 00:00
  Permalink

  tot atatea argumente in favoarea faptulu ca RM este un stat esuat si pentru unirea cu Romania!

  Răspunde
 • 27 aprilie 2012 la 07:55
  Permalink

  bravo bogdan. analiza lucida, concluzii cutremuratoare. mai ramine ca politicenii sa le mai citeasca si sa le vie mintea moldoveanului cea de pe urma.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *